Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altı muhalefet partisi lideri cumartesi akşamı yemekte bir araya gelecek, ortak açıklama daha sonra

Güçlendirilmiş parlamenter sistem (GPS) adı altında yürütülen çalışmalar kapsamında, teknik ekibin çalışmalarını tamamlaması ve ortak metni liderlere sunmasının ardından, bu çalışmayı yürüten altı siyasi partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü, akşam yemeğinde bir araya gelecek. Uzun zamandır beklenen ve altı liderin “birlikte fotoğraf vermesi” olarak adlandırılan yemekten sonra bir uzlaşma metninin açıklanması beklenmiyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin liderleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine cumartesi akşamı (12 Şubat), Ankara’da yemekte buluşacak. Liderlerin tamamının ilk kez bir araya geleceği yemekte, genel bir değerlendirme yapılacağı, ortak açıklamanın ne zaman ve nasıl yapılacağının konuşulması, bir karara varılması durumunda bunun açıklanması bekleniyor. Görüşmelerde yer alan genel başkan yardımcılarından biri, “Bu konuda, çalışmayı yürüten altı genel başkan yardımcısı bir araya gelsin, programlarımıza baksın, bir zamanlama ve içerik belirlesin de diyebilirler ama tüm bunlara ve neyin nasıl olacağına, liderler karar verecek” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun “Millet İttifakı” isminin değişmesi ve bunun yanında başka önerilerinin, genel başkan yardımcılarının toplantısında değerlendirilmediğini belirten bir başka genel başkan yardımcısı ise “Bunlar genel başkanların karar vereceği şeyler. Biz genel başkanların çalışma alanlarına girmeyiz. Onlar yemekte bir karar alır ve bir görev verirse bize, bir o çerçevede çalışmalarımızı sürdürürüz” diye konuştu. 

Altılı fotoğrafa koronavirüs engeli

GPS çalışmaları daha önce tamamlanmış, hazırlanan 23 sayfalık metin liderlere sunulmuştu. Ancak önce Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, ardından da İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in koronavirüse yakalanması altı liderin bir araya gelmesini geciktirmişti.

GPS, büyük çalışmanın sadece bir parçası

Medyascope’un derlediği bilgilere göre, GPS çalışması, “binanın nasıl yapılacağını ortaya koyan bir metin” ancak “binanın nasıl işleyeceğinin” ayrıntılarının üzerinde de çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirten taraflar var. GPS’nin yapılan daha büyük bir çalışmanın önemli bir parçası olduğu belirtiliyor.

Altı partinin tabanının farklı seçmen kesimlerine hitap etmesi, seküler ve sol, muhafazakâr, milliyetçi ve Kürt seçmene hitap etmesi gereken bir yapının söylem ve ifadelerinin de bu kesimleri ürkütmeyecek, tabanda çatışmaya yol açmayacak, küçük illerde partilerin il örgütlerinin çatışmasına meydan vermeyecek bir şekilde ortaya konulması ve bunun da kapsamlı bir metinle kamuoyuna açıklanması tartışılan konular arasında. 

Seçim süreciyle sınırlı kalmayacak, sonrasında da devam edecek bir birlikteliğin ortaya konulması yönünde çabalar var ancak bu birlikteliğe, koalisyon denmesinden de özenle kaçınılıyor. GPS çalışmasının yanında ekonomik çözüm önerileri, seçim güvenliği ve ülkenin temel sorunlarının nasıl çözüleceği hakkında çalışmalar yürütülmesi ve bunların seçim öncesinde seçmen kitlesinin önüne konulmasında fayda olduğu görüşleri de var.

İlk ama son yemek değil

Tüm bu muğlak konuların altı liderin bir araya geleceği yemekte değerlendirilmesi, bir ortak anlayışın ortaya çıkması bekleniyor. Daha önce liderler ikili, üçlü görüşmeler yaptı, yine ikili, üçlü yemekler yendi. Bu yemek, altı liderin bir araya geldiği ilk yemek olacak. Yemekli ya da yemeksiz altılı toplantıların sürebileceği de belirtiliyor. Yemekte alınan kararlar doğrultusunda altı genel başkan yardımcısının tekrar bir araya gelerek çalışma yapmasına da kesin gözüyle bakılıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.