Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin dört bir yanında elektrik faturası isyanı büyüyor

Elektriğe yapılan zamlardan sonra yurdun dört bir yanında elektrik faturası isyanı büyüyor. Vatandaşlar yüzde 125’e yakın zamma tepki gösteriyor. Eylemler, il ve ilçelerdeki elektrik dağıtım şirketlerinin önünde düzenleniyor. Protestolar genel olarak olaysız geçerken bazı ilçelerde polis, eylemcilere müdahalede bulundu. Medyascope olarak, son bir haftada düzenlenen eylemleri derledik.

Ağrı

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde vatandaşlar, artan elektrik faturalarına karşı cuma günü (4 Şubat) eylemdeydi. Cuma namazı çıkışında toplanan vatandaşlar, Rıfkı Başkaya Caddesi üzerinde bulunan Aras Elektrik ve Dağıtım A.Ş. binasına doğru yürüyüşe geçti. Bina önünde toplanan vatandaşlar, yüksek miktarda gelen elektrik faturalarına isyan etti.

Şanlıurfa

Şanlıurfa’da elektrik zammını protesto eden vatandaşlar Akçakale yolu üzerinde bulunan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin(DEDAŞ) binası önünde toplandı. 

DEDAŞ’ı protesto eden vatandaşlara Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık da destek verdi. Aydınlık, “Yüksek gelen faturalara tepki gösteren vatandaş DEDAŞ İl Binası önünde toplandı. Biri diyor ki ‘400-500 lira gelen faturam 3 bin 300 lira geldi.’ Hani her ay bir öncekinden iyi olacaktı, hani faturalar vatandaş lehine düzenlenmişti? Gözlerinizin ışıltısını gelin bu vatandaşa anlatın” dedi.

Diyarbakır

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde de zamlar protesto edildi. Silvan’da PTT binası önünde toplanan çok sayıda vatandaş, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) Silvan’daki binasına doğru yürüyüşe geçti. 

DEDAŞ binası önünde toplanan vatandaşlar daha sonra kaymakamlık önüne geçerek açıklamada bulundu. Kaymakamlık binası önünde vatandaşlar, “DEDAŞ istifa” sloganı attı.

Hakkâri

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde de vatandaşlar sokağa çıktı. “Soygun var”, “Hükümet istifa”, “Soyguncu TEDAŞ” sloganlarıyla Nedim Zeydan Caddesi’nde yürüyüşe geçen vatandaşlar, Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) önüne kadar yürüdü.

Yüksekovalılar burada bir süre alkış ve sloganlarla protesto eylemlerini sürdürdü.

Bursa

Bursa’da kafe, bar ve restoranlar 21.00-22.00 arasında ışıklarını kapatarak elektrik zamlarını protesto etti. 77 kafe, bar ve restoranın katıldığı eyleme müşteriler de alkış ve ıslıklarla destek verdi.

Muğla-Bodrum:

Muğla’nın Bodrum ilçesinde toplanan vatandaşlar yüksek elektrik faturalarına karşı eylem düzenledi. AYDEM Elektrik A.Ş. önünde vatandaşlar, hayat pahalılığına ve elektrik faturalarına karşı tepkilerini dile getirirken, “Elektrik zamlarını geri alınsın” sloganı attı.

Muğla-Milas

Muğla’nın Milas ilçesinde, Milas Kent Konseyi’nin çağrısıyla bir araya gelen vatandaşlar, Menteşe Caddesi’nde bulunan AYDEM Elektrik A.Ş. önünde protesto düzenledi. 

Eyleme çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Muğla-Fethiye:

Muğla’nın Fethiye ilçesinde vatandaşlar, Özer Olgun Kültür Merkezi önünde elektrik faturalarına gelen zamları protesto etmek amacı ile toplandı. Toplanan grup adına Fethiye Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Selda Salkaya konuştu. 

Asgari ücretle geçinen bir ailenin neredeyse maaşının yarısından fazlasını faturalara verdiğini söyleyen Salkaya, “Faturalarımızdaki astronomik miktardaki KDV’nin, okuma bedelinin kaldırılmasını ve ivedilikle zamların geri çekilmesini talep ediyoruz. Kademeli elektrik tüketimi saçmalığına bir son verilmesini istiyoruz” dedi.

Muğla-Marmaris:

Marmaris Artık Yeter Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen vatandaşlar, AYDEM Elektrik A.Ş. önünde toplanarak elektrik faturalarındaki zamları protesto etti.

Mardin

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde on binlerce kişi elektrik zamlarını protesto etmek için sokağa çıktı. Kızıltepe Özgürlük Meydanı’nda bir araya gelen kitle, ellerinde dövizler ve elektrik faturaları taşıdı.

Elektrik faturalarına tepki gösteren bazı vatandaşlar faturalarını yaktı. Eylemde “DEDAŞ istifa”, “Kahrolsun DEDAŞ” sloganları atıldı.

Meydanda bekleyen protestocular bir süre sonra Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) binasına doğru yürümek istedi. Çevik kuvvet polisinin engellemesi nedeniyle kalabalık yönünü Hastane Caddesi’ne çevirdi. Hastane Caddesi üzerinde polis ile eylemciler arasında arbede yaşandı. Bir süre sonra polis, kalabalığa biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Vatandaşlar ara sokaklara dağılarak eylemi sürdürdü. Polisin müdahalesine eylemciler de taşlarla karşılık verdi. Polis, Kilise Caddesi üzerindeki evlerin balkonlarına da biber gazı attı.

Şırnak

Şırnak’ın İdil ilçesinde bir araya gelen vatandaşlar da elektriğe yapılan zamları protesto etti. Sanat Sokağı’nda toplanan yüzlerce kişinin açıklama yapması koronavirüs salgını gerekçesiyle polisler tarafından engellendi. DEDAŞ Temsilciliği’ne doğru yürümek isteyen kitleye müdahale eden polis, vatandaşlara biber gazı sıktı. Yaşanan kısa süreli arbedenin ardından yürüyüş sonlandırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.