Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD, Afrika ülkelerine daha fazla koronavirüs aşısı gönderiyor, Çin aşılama sürecini yaygınlaştırmakta zorluk yaşıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Afrika ülkelerine 1,2 milyon doz koronavirüs aşısı gönderecek. Çin, aşılama sürecini yaygınlaştırmakta zorluk yaşıyor. Brezilya, 12 milyon doz Sinovac aşısının kullanımını askıya aldı. İngiltere, dün (5 Eylül) 37 bin 11 yeni Koronavirüs vakası kaydetti. Avusturalya’nın Sidney kentinde koronavirüs vakalarının önümüzdeki hafta zirveye ulaşabileceği tahmin ediliyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

ABD, Afrika’ya 1,2 milyon doz aşı gönderecek

Bir Beyaz Saray yetkilisi, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) küresel COVAX dağıtım programı kapsamında dört Afrika ülkesine 1,2 milyon dozdan fazla koronavirüs aşısı göndereceğini açıkladı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti için 250 bin 320 doz Moderna, Uganda için 657 bin 80 doz Moderna, Gine için 302 bin 400 doz Johnson & Johnson ve Seyşeller için Pfizer & BioNTech üretimi 35 bin 100 doz aşı gönderilmesi planlanıyor. Afrika, yeryüzünde aşılama oranın en düşük olduğu kıta olarak dikkat çekiyor.

Çin aşılama sürecini yaygınlaştırmada zorluk yaşıyor

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu yetkililerinden Zheng Zhongwei, cuma günkü (3 Eylül) açıklamasında Çin’in kitlesel aşılama hamlesini genişletmede zorluk yaşadığını ancak daha fazla insanı aşılamaya ve destekleyici aşı programını hızlandırmaya devam edeceklerini söyledi. Delta varyantı nedeniyle aşılama oranının hızla artması gerektiğini vurgulayan Zheng, ülkede aşılama çabalarının giderek zorlaştığını belirtti. Zheng, Çin’in yaklaşık 900 milyon kişiye yani yaklaşık 1,4 milyarlık nüfusunun yüzde 60’ından fazlasına tam doz aşı uyguladığını söyledi. Bazı uzmanlar ise Çin’in yüzde 80’den daha yüksek bir aşı oranına ihtiyacı olabileceğini vurguluyor.

Çin, temmuz ve ağustos aylarında günde ortalama 13 milyon doz aşı yaptı. Bu istatistik, haziran ayında kaydedilen günlük ortalama 19 milyon aşılamanın gerisinde kaldı.

Zheng’in sunumundaki tahminlere göre, ülkede ekim ayı sonuna kadar 1,1 milyar kişiye tam doz aşı yapılması planlanıyor. Öncelikli grupların destekleyici aşılarının da bu zaman zarfında tamamlanması bekleniyor.

Zheng ayrıca, Çin’in dünyanın geri kalanına bir milyar doz koronavirüs aşısı sağladığını söyledi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ağustos ayında yaptığı açıklamada, Çin’in 2021’de diğer ülkelere 2 milyar doz koronavirüs aşısı ulaştırmaya çalışacağını söylemişti.

Brezilya’da 12 milyon doz Sinovac aşısının kullanımını askıya alındı

Brezilya Ulusal Sağlık Ajansı (Anvisa), cumartesi günkü (4 Eylül) açıklamasında, Çinli Sinovac tarafından geliştirilen ve yetkisiz bir tesiste üretilen 12 milyon dozdan fazla koronavirüs aşısının kullanımını askıya aldığını duyurdu. Anvisa, hükümetin Butantan Enstitüsü tarafından cuma günü uyarıldığını, Brezilya’ya gönderilen 25 partinin yani 12,1 milyon dozun söz konusu tesiste üretildiğini bildirdi. Anvisa, “Üretim birimi, söz konusu aşının acil kullanım yetkilendirmesi Anvisa tarafından onaylanmadı” açıklamasında bulundu.

Butantan Enstitisü ise Anvisa’ya, aynı tesiste toplam 9 milyon dozluk 17 partinin daha üretildiğini ve Brezilya’ya doğru yola çıktığını bildirdi. 90 günlük yasak süresince Anvisa, tesisi incelemeye ve üretim sürecinin güvenliği hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışacak. Öte yandan, Brezilya cumartesi günü 21 bin 804 yeni koronavirüs vakası ve 692 koronavirüs kaynaklı ölüm bildirdi.

İngiltere’de 37 bin yeni koronavirüs vakası

İngiltere pazar günü (5 Eylül) 37 bin 11 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Ülkede cumartesi günü de benzer bir istatistik ile 37 bin 578 koronavirüs vakası bildirilmişti. Cumartesi günkü ölüm sayısı ise 68 olarak açıklandı.

Sidney’de koronavirüs vakaları önümüzdeki hafta zirveye ulaşabilir

Avustralya’da “salgının merkezi” Sidney’de karantina kuralları gevşetilmeden önce aşılama süreci hızlandırılmaya çalışılıyor. Yetkililer, önümüzdeki hafta günlük salgının zirve yapmasının beklendiğini bildirdi. Avustralya, ülkenin en büyük iki şehri Sidney ve Melbourne ile başkenti Canberra’yı vuran ve 25 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasını evde kalmaya zorlayan üçüncü bir salgın dalgasını kontrol altına almaya çalışıyor.

Yeni Güney Galler Başbakanı Gladys Berejiklian, hükümetin modellemesine göre önümüzdeki birkaç hafta içinde sistem üzerinde vaka sayısı nedeniyle oluşacak baskı ile ekim ayı başlarında en yüksek sayıda yoğun bakım yatağına ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Modelleme, Sidney’in salgından en kötü etkilenen banliyölerinde günlük vakaların bu ayın ortasına kadar iki bin civarına yükselmesinin beklendiğini gösterdi. Eyalet, bugün (6 Eylül) çoğu Sidney’de olmak üzere bin 281 yeni vaka ve beş ölüm bildirdi. Bu istatistik bir gün önce kaydedilen bin 485 vakanın biraz altında kaldı.

Öte yandan, Melbourne’ün de yer aldığı Victoria eyaleti bugün (6 Eylül) 246 yeni vaka bildirdi. Bu istatistik yılın en büyük günlük vaka artışına işaret ediyor. Ülkede şimdiye kadar yetişkin nüfusun yüzde 38’inden fazlası aşılanmış durumda ve kasım ayına kadar bu oranın yüzde 70’e çıkarılması hedefleniyor. 

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.