Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP heyeti Erbil’de IKBY Başkanı Barzani ile görüştü – CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı: “Çok olumlu tepkiler aldık, bölgede adil, eşit ve hakkaniyete dayalı işbirliği ile hepimizin refahının yükseleceğine inanıyoruz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı başkanlığındaki heyet, Irak’ın Erbil ve Kerkük kentlerinde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileriyle temaslarını tamamladı ve Türkiye’ye döndü. Heyet CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenledi ve görüşmelerin ayrıntılarını açıkladı. Milliyetçi Hareket Partisi’nden (MHP) ziyarete ilişkin gelen “ihanet” tepkisine de yanıt veren Salıcı, “Bizim boş polemik ile kaybedecek vaktimiz yok” dedi.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı başkanlığında; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Dış Politika Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, CHP Parti Meclisi Üyesi Nevaf Bilek ve Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken‘den oluşan heyet, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile Erbil’de bir araya geldi. Erbil’e 5 Eylül’de ulaşan CHP heyeti, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ve Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesut Barzani ile de görüştü. Heyet, Erbil’deki temaslarının ardından Kerkük’te Irak Türkmen Cephesi’ni ziyaret etti.

IKBY Başkanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Barzani’nin Erbil’deki konutunda Salıcı başkanlığındaki CHP heyetiyle basına kapalı görüştüğü belirtildi. Heyetin Barzani’ye, IKBY’ye yaptıkları ziyaretin hedefinden söz ettiği, bölgedeki sorun ve karmaşıklığın çözümünün halklar ve oluşumlar arasındaki diyalogla mümkün olabileceğine vurgu yaptığı aktarıldı. Bu çerçevede CHP’nin uzun vadeli bir vizyon ortaya koyarak bunu uygulamaya başladığını aktaran heyetin, IKBY ve diğer oluşumların yanı sıra bölgedeki halkların çıkarları esası üzerinde iyi ilişkiler inşa edip geliştirmeyi temenni ettiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca, heyetin bölgenin istikrarı ve sorunların çözümü için birlikte çalışma arzusunu ve bu hususta IKBY’nin rolü ve konumunu vurguladığı dile getirildi.

Öte yandan IKBY Başkanı Barzani’nin de bölgedeki sorunların çözümünde, “birbirini kabul etme” ve “inkârın ortadan kaldırılması” prensibine başvurulmasının önemine değindiği ve söz konusu ziyareti de “CHP’nin yeni siyaseti” olarak yorumladığı belirtildi. Açıklamada, Neçirvan Barzani’nin en zor zamanlarında kendilerine verilen yardımlar dolayısıyla Türkiye’ye bir kez daha teşekkür ettiği dile getirildi.

Ziyaret dönüşü İstanbul’da basın toplantısı düzenlendi

Bu temasların ardından yurda dönen Salıcı başkanlığındaki heyet, Sarıyer’deki CHP İstanbul İl Başkanlığı binasında konuyla ilgili toplantı düzenledi. Saat 13:00’te başlayan toplantıda konuşan Salıcı, sözlerine şöyle başladı:

“Ziyaret öncesinde Dışişleri Bakanlığımıza, Ankara’daki Irak Büyükelçiliği’ne, Bağdat Büyükelçiliği’ne ve Erbil Başkonsolosluğu’na önceden bilgi verildi. Ziyaret ile ilgili gözlemlerimizi de ayrıca bir rapor olarak Dışişleri Bakanlığı’na ileteceğiz. Biz hep diyalogdan yana olduğumuzu, bölgemizin sorunlarının konuşularak ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savunageldik. Barış, istikrar ve huzur içinde bir arada yaşanabilmesi için böyle bir yaklaşıma büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle akrabalarımız ile konuşmanın birbirimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olacağını düşündüğümüz için Erbil’de IKBY, Kerkük’te ise Irak Türkmen Cephesi nezdinde görüşmelerimizi gerçekleştirdik.” 

“Irak Türkmen Cephesi hastane, üniversite ve yatırım talep ediyor”

Irak’taki Türkmenler’in duyulmasını istedikleri talepleri olduğunu söyleyen Salıcı, “Özellikle Kerkük bölgesine Türkiye’den devlet ya da özel sektörden yatırım yapılmasını talep ediyorlar. Hastaneye ihtiyaçları var. Bu talepleri önemli ve öncelikli. Ayrıca bölgenin kalkınması ve eğitim seviyesinin yükselmesi için bir üniversiteye ihtiyaçları var. Bu taleplerini dile getireceğimize ve gerçekleşmeleri için de takipçisi olacağımıza söz verdik” dedi ve söz konusu taleplerin Dışişleri’ne iletecekleri raporda da yer alacağını sözlerine ekledi. 

“Bölgede adil, eşit ve hakkaniyete dayalı işbirliği ile hepimizin refahının birlikte yükseleceğine inanıyoruz”

“Biz artık bölge insanımızın geçmişine değil ortak geleceğe birlikte ve işbirliği halinde bakmalarını arzu ediyor ve bu ortak geleceğin mimarı olmayı diliyoruz” diyerek açıklamasına devam eden Salıcı, başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerinin yıllardır terörle mücadele ettiğini, terörün artık son bulmasını istediklerini söyledi ve “Bölgede adil, eşit ve hakkaniyete dayalı işbirliği ile hepimizin refahının birlikte yükseleceğine inanıyoruz” diye konuştu.

“Kimlik bir insanın şerefidir ve kimse kimliği, inancı, yaşam tarzı nedeniyle kendisini baskı altında hissetmemelidir”

Bu amaç için de Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı (OBİT) adı altında bir girişim önerdiklerini hatırlatan Salıcı, Türkiye, Irak, İran ve Suriye’nin başlatacakları böyle bir işbirliğine bölgedeki tüm paydaşların ve akraba toplulukların önemli katkı sağlayacağını düşündüklerini aktardı ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bu girişimin kimseyi ötelemek, ayrımcılık yapmak gibi bir amacı yok. Asıl amaç kendi bölgemizde istikrar, barış ve huzur ortamını sağlayacak girişimlerin, bölge ülkelerinin kendi inisiyatifleri ile başlatılabilmesidir. Bölge yıllardır terör ve iç savaşlar nedeniyle büyük acılar çekti, en büyük zararı kadınlar ve çocuklar gördü. Kimlikler üzerinden siyaset yapmak ayrışmayı artırdı. Bizim dünya görüşümüzde kimlikler üzerinden siyaset yapmaya kesinlikle yer yok. Öte yandan kimlik bir insanın şerefidir ve kimse kimliği, inancı, yaşam tarzı nedeniyle kendisini baskı altında hissetmemelidir.”

“Çok olumlu tepkiler aldık”

Oğuz Kaan Salıcı, Irak’ta ekim ayında seçime gidileceğini hatırlattı ve seçimlerin Irak’ın geleceğine ilişkin önemli bir yol haritası olacağını söyledi. “Yaptığımız temaslarda CHP’nin eşitlikçi tavrını muhattaplarımıza net olarak anlattık. Çok olumlu tepkiler aldık, seçimden sonra Irak’ta yeni hükümetin oluşmasıyla birlikte merkezi hükümet ile de en kısa zamanda bağlarımızı güçlendirmek, yeni bir ziyaret yapmak arzusundayız” diyen Salıcı, gelecekte olası CHP liderliğindeki iktidarın en temel dış politika önceliklerinden birini bu anlayışın oluşturacağını ve temaslarının süreceğini belirtti. 

Açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Salıcı, bölgede hiçbir zorlukla ve karşıtlıkla karşılaşmadıklarını, meselenin toplumlar arasında huzur ve barışın ortaya konması olduğu mesajını ilettiklerinde hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadıkları gibi çok olumlu tepkiler aldıklarını söyledi. 

“Eğer sayın genel başkanımızın Irak’a bir ziyaret yapması olumlu olacak ve bir katkı sunacaksa tabii ki biz böyle bir ziyaretin yapılmasını isteriz”

Salıcı, bir basın mensubunun “Genel Başkan Kılıçdaroğlu bölgeye gidecek mi?” sorusuna ise şu karşılığı verdi: “Seçimin ardından Irak’ta merkezi hükümet oluştuktan sonra eğer sayın genel başkanımızın Irak’a bir ziyaret yapması olumlu olacak ve bir katkı sunacaksa tabii ki biz böyle bir ziyaretin yapılmasını isteriz ama oradaki muhataplarımızın da bu konuda bir kabul göstermesi lazım bu ziyaretler için.”  

Salıcı’dan MHP’ye yanıt: “Boş polemiklerle kaybedecek vaktimiz yok”

CHP heyetinin IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile Erbil’de bir araya gelmesine Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Meşru hükümet iş başında ve meselelere hâkimken alternatif dış politika oluşturma çabası, yüksek millî çıkarları baltalama anlamına gelir. CHP’nin maksatlı ve okyanus ötesinden tembihli dış politika çıkışı, devlete ve millete ihanettir” diyerek tepki göstermişti. Bir basın mensubunun tepkiyi hatırlatması üzerine Salıcı, Yalçın’a şu yanıtı verdi:

“Biz komplo teorileri ile meşgul değiliz, biz geleceğe bakıyoruz, geleceği kurmak için çaba gösteriyoruz, boş polemiklerle kaybedecek vaktimiz yok. Hatırlarsanız bize 31 Mart seçimlerinden önce terörist de diyorlardı. Geldiniz burada basın toplantısında soru soruyorsunuz, biz terörist isek ne işiniz var burada?”

Heyetin ziyaretleri öncesi CHP’den yapılan açıklamada şu bilgilere yer verilmişti:

“Partimiz, Ortadoğu barışı ile ülkemizin bölgesel hak ve menfaatlerini önceleyen bir siyaset anlayışını benimsemektedir. Kuzey Irak’ta yapılacak görüşmelerde, bölge barışına katkı sunmak için Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı ‘Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’ (OBİT) kurulmasının önemine değinilecektir. CHP, komşularla diyalog kanallarımızın açık tutulmasının önemine inanarak, Ortadoğu’da suların durulması için ana muhalefet partisi olarak büyük bir hassasiyet ve sorumlulukla üzerine düşen her türlü yapıcı katkıyı sunmaya devam edecektir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.