Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nda görev almış teknik direktörlerin, takımdan ayrılmalarına yol açan süreçler

Türkiye A Milli Futbol Takımı, dün (7 Eylül) Hollanda’ya 6-1 mağlup olarak büyük hayal kırıklığı yarattı. Uzun süredir alınan kötü sonuçların Portakallar karşısındaki hezimet ile birleşmesi, teknik direktör Şenol Güneş’in koltuğunun sallanmasına yol açtı. 2000 yılından bu yana Ay-Yıldızlılar’da görev almış teknik direktörlerin takımdan ayrılmasına sebebiyet veren süreçleri Medyascope Spor Servisi’nden Kubilayhan Kavrazlı derledi.

Mustafa Denizli (14.08.1996 – 24.06.2000)

Mustafa Denizli, 1998 yılında FIFA Dünya Kupası Elemeleri’nde yer alabilmek için Kocaelispor’dan ayrılıp Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın başına geçti. Denizli’nin çalıştırdığı Türkiye, elemelerde Hollanda, Belçika, Galler ve San Marino ile aynı grupta yer aldı. Grubun favorisi Hollanda’dan iki maçta dört puan toplamayı başaran Ay-Yıldızlılar, grubun bir diğer favorisi Belçika’ya iki maçta da yenilerek elenmekten kurtulamadı.

30 Nisan 1997 tarihinde Belçika ile oynanan karşılaşmanın ardından yaşananlar ise uzun süre hafızalardan çıkmayacaktı. “Amigo Orhan” lakaplı bir şahıs, maçı 3-1’lik skor ile kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan Mustafa Denizli’ye soyunma odasına giderken saldırarak kafa atmıştı. 

Amigo Orhan” lakaplı şahsın Mustafa Denizli’ye attığı kafaya bu bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz:

Türkiye Futbol Federasyonu, A Milli Futbol Takımı’nı 1998 FIFA Dünya Kupası’na götürmeyi başaramayan Denizli’ye 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri yolunda güvenmeye devam etti. Grubunda Almanya, Finlandiya, Kuzey İrlanda ve Moldova ile mücadele eden Ay-Yıldızlılar, sekiz maçta beş galibiyet, iki beraberlik ve bir mağlubiyet ile grup ikincisi oldu. Grubu lider bitiren Almanya’ya karşı bir galibiyet ve bir beraberlik alma başarısı gösteren Denizli’nin öğrencileri, play-off’a kaldı ve İrlanda ile eşleşti. İrlanda eşleşmesinde ise saha içinden çok saha dışında yaşanan olaylar gündem oldu. İrlanda deplasmanından 1-1’lik sonuçla ayrılan Türkiye, sahasında rakibi ile 0-0 berabere kalarak 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı. Takımını zafere ulaştıran Mustafa Denizli ise maç sonunda kendisini eleştirenlere “İçimizdeki İrlandalılar” diyerek sitem etti.

Mustafa Denizli’nin İrlanda maçından sonra kendisini eleştirenler için söylediği “İçimizdeki İrlandalılar” sitemine bu bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz:

Mustafa Denizli’nin çalıştırdığı Türkiye, 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda İtalya, Belçika ve İsveç ile mücadele etti. Grubunda bir galibiyet, bir beraberlik ve bir mağlubiyet alarak çeyrek finale yükselen Ay-Yıldızlılar, bu turda Portekiz‘e 2-0 mağlup olarak turnuvaya veda etti. Ancak Denizli, takımını çeyrek finale çıkartarak Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın o güne kadar aldığı en iyi derecenin gerçekleşmesini sağladı.

Mustafa Denizli, Türkiye A Milli Futbol Takımı’nda başarılı bir dönem geçirmesine rağmen takımı çalıştırmaya devam etmedi. Aynı süre zarfında ise Galatasaray, Süper Lig’de adeta bir hegemonya kurmuştu. Üst üste dört sene şampiyonluk kazanan Cimbom, yoluna emin adımlar ile devam etmenin planlarını yapıyordu. Ancak Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Galatasaray’a ”dur” diyebilmek için kollarını sıvamıştı. Başkan Yıldırım, bu amaç doğrultusunda takımı Mustafa Denizli’ye emanet etti. Tecrübeli teknik direktörün Fenerbahçe’si ise 2000-2001 sezonunu Galatasaray’ın önünde şampiyon olarak noktaladı. Takımını mutlu sona ulaştıran Mustafa Denizli, böylece Fenerbahçe’yi şampiyon yapan ilk Türk teknik direktör unvanını da kazandı.

Şenol Güneş (16.08.2000 – 18.02.2004)

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nda Mustafa Denizli’nin Fenerbahçe’nin başına geçmesi ile boşalan teknik direktörlük görevine Şenol Güneş getirildi. 16 Ağustos 2000 tarihinde milli takımın başına geçen Güneş, hedef olarak 2002 FIFA Dünya Kupası’na katılabilmeyi belirledi. Öte yandan Türkiye için hedefler çok büyüktü. Galatasaray, UEFA Kupası ve Süper Kupa’yı müzesine götürürken kadrosunda önemli yerli futbolcular forma giymekteydi. Bu futbolcuların form durumları, Şenol Güneş’in de elini oldukça kuvvetlendirdi. 

Türkiye, 2002 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeri’nde İsveç, Slovakya, Makedonya, Moldova ve Azerbaycan ile aynı grupta yer aldı. Ay-Yıldızlılar, mükemmele yakın bir performans sergilediği grup aşamasını 10 karşılaşmada altı galibiyet, üç beraberlik ve bir yenilgi alarak İsveç’in beş puan gerisinde ikinci sırada noktaladı. Türkiye, grubunda almış olduğu tek yenilgiyi İsveç’e karşı tattı. Grup ikincisi olarak play-off’lara kalan Ay-Yıldızlılar, Avusturya’yı 1-0 ve 5-0’lık galibiyetler ile mağlup ederek 48 yıllık aranın ardından FIFA Dünya Kupası’na ”Merhaba!” dedi. Türkiye için bir rüya gerçek olmuştu.

Türkiye, Dünya Kupası’nda üçüncü oldu

Japonya ve Güney Kore’de düzenlenen 2002 FIFA Dünya Kupası, Türkiye’nin adını herkese ezberlettiği bir turnuva olacaktı. Grup aşamasında Brezilya, Kosta Rika ve Çin ile mücadele eden Şenol Güneş’in öğrencileri, Sambacılar’a karşı aldığı 2-1’lik mağlubiyet ile grubuna başladı. Türkiye, ikinci maçında ise Kosta Rika ile 1-1 berabere kaldı. Milliler, ”ya tamam ya devam” maçına Çin karşısında çıktı. Rakibini güçlü bir oyun ile 3-0 mağlup eden Türkiye, son 16 turuna adını yazdırdı. Bu turda ise rakip, ev sahibi Japonya’ydı. Türkiye, seyircisinin desteği ile iyi sonuçlar almayı başaran rakibini Ümit Davala’nın attığı gol ile 1-0 mağlup ederek çeyrek finale yükseldi.

Uruguay ve Fransa gibi güçlü ekiplerin önünde grubunu ikinci sırada tamamlamayı başaran Senegal, çeyrek finalde Türkiye’nin rakibi oldu. Türkiye ile Senegal’in karşı karşıya geldiği çeyrek final eşleşmesinin normal süresi 0-0 eşitlik ile sona erdi. Uzatma devrelerine ise İlhan Mansız damga vurdu. Ümit Davala’nın ortasını harika bir gol vuruşu ile tamamlayan İlhan, ”Altın Gol” uygulamasının yürürlükte olduğu bu dönemde Türkiye’yi yarı finale taşıyan isim oldu.

2002 FIFA Dünya Kupası’nın en sempatik takımlarından birisi olan Ay-Yıldızlılar, yarı finalde Brezilya’nın yıldızı Ronaldo’nun golüne engel olamayarak elendi. Üçüncülük maçında ise Güney Kore’yi 3-2 ile geçen Türkiye, tarihinin en iyi derecesi olan dünya üçüncülüğünü kazandı. 

Milli takım, Letonya’ya diş geçiremedi 

Türkiye, 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde de sadece bir kez (grubunun birincisi olan İngiltere’ye) yenilerek, İngiltere’nin bir puan arkasında grup ikincisi oldu. Play-off’larda pek şans verilmeyen Letonya ile eşleşen Türkiye, sürpriz bir şekilde rakibine elendi. Güneş, bu mağlubiyetin ardından 6 Mart 2004’te görevinden ayrıldı. Güneş, mill takım performansı ile UEFA Yılın Takımı’na teknik direktör olarak seçilen ilk Türk ve dünya klasmanında milli takımı en yüksek sıralamasına (7’ncilik) ulaştıran isim olarak Türk futbol tarihine geçti.

Giymiş olduğu kıyafetler, saç ve konuşma tarzı ile sık sık medyanın eleştirileri ile karşılaşan Şenol Güneş, 2002 FIFA Dünya Kupası’nda takımını üçüncülüğe taşıyarak güven tazeledi. Güneş’in artık önünde 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri vardı. Türkiye, elemelerde İngiltere, Slovakya, Makedonya ve Lihtenştayn ile aynı grupta yer aldı. Ay-Yıldızlılar, grubunda yalnızca iki İngiltere maçında puan kaybetti. Üç Aslanlar’a bir maçta yenilen bir maçta ise berabere kalan Türkiye, grubunu ikinci sırada noktalamayı başardı. Şenol Güneş’in öğrencileri, play-off’ta görece zayıf Letonya engelini aşması durumunda Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılmaya hak kazanacaktı. Ancak Türkiye için işler hiç yolunda gitmedi. Letonya, 15 Kasım 2003 tarihinde Riga’da yapılan karşılaşmayı 1-0 kazandı. Türkiye, rövanş maçına ise harika başladı. Ay-Yıldızlılar, mücadelede 2-0 öne geçti. Ancak üstünlüğünü korumayı başaramayan Türkiye, 65 ve 77. dakikada yediği iki gol ile 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılmayı başaramadı. 

Türkiye Futbol Federasyonu, Letonya karşısında yaşanan hezimetin ardından Güneş’in sözleşmesini tek taraflı olarak feshetti. Federasyonun bu fesih girişimi, tecrübeli teknik direktörün ise hiç hoşuna gitmedi. Şenol Güneş için mutlu başlayan bir hikâyenin sonu hüsran ile noktalandı.

Türkiye’nin 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde oynadığı karşılaşmaların özet görüntülerine bu bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz:

Şenol Güneş’in milli takımdan ayrıldıktan sonra yaptığı basın toplantısı:

Ersun Yanal (28.04.2004 – 08.06.2005)

Ersun Yanal, 13 Nisan 2004’te görevden alınan Şenol Güneş’in yerine Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın teknik direktörlüğüne getirildi. Yanal’dan beklentiler, Ay-Yıldızlı ekibin 2006 FIFA Dünya Kupası’na katılabilmesini sağlamaktı. Genç teknik direktörün milli takım kariyeri ise oldukça inişli-çıkışlı bir grafiğe sahne olacaktı. 

Futbolseverler, milli takımın 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılamamasını bir yol kazası olarak görmekteydi. Seyircinin de desteğini alan Ay-Yıldızlılar, 2006 FIFA Dünya Kupası Elemeleri’nde Arnavutluk, Danimarka, Kazakistan, Gürcistan, Ukrayna ve Yunanistan ile mücadele etti. Türkiye, grubuna ise kötü bir başlangıç yaptı. Hüseyin Avni Aker Stadı’nda oynanan grubun ilk karşılaşmasında Gürcistan ile 1-1 berabere kalan milli takım, grubundaki ikinci maçında ise Yunanistan deplasmanından bir puan ile döndü. Öte yandan yaşanan puan kayıpları, Ersun Yanal ile Hakan Şükür arasında bir krize sebebiyet verdi. Dönemin golcü ismi Hakan Şükür, Yunanistan maçında teknik direktör Ersun Yanal tarafından kadroya alınmamıştı. Genç teknik direktör ise bu durumun sebebini ”Sistemime uymuyor” diyerek açıkladı. 

Hakan Şükür’ü Kazakistan maçında da kadroya dahil etmeyen Ersun Yanal, bu karşılaşmada alınan 4-0’lık galibiyet ile rahat bir nefes aldı. Ancak Türkiye, grubunda aldığı üst üste beraberlikler ile işini oldukça zora soktu. Beraberliklere ek olarak Kadıköy’de alınan Ukrayna mağlubiyeti, Ersun Yanal’ın da sorgulanmasına neden olmaya başlamıştı. Ay-Yıldızlılar, Kazakistan engelini Fatih Tekke (2), İbrahim Toraman, Tuncay (2) ve Halil Altıntop’un golleri ile 6-0 geçti fakat Yanal’ın geleceği için bu sonuç hiçbir anlam ifade etmiyordu. Hakan Şükür ile yaşadığı kriz ve aldığı beraberlikler, Ersun Yanal’ın sonunu hazırladı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), dokuz maçlık serüvenin ardından, tazminat maddesinin olmadığı sözleşmeye göre üç yılı daha bulunan Ersun Yanal ile yollarını ayırdı. Grupta ise henüz oynanmamış üç karşılaşma daha vardı.

Fatih Terim (17.08.2005 – 14.10.2009) 

Ersun Yanal ile apar topar yollarını ayıran TFF, grupta kalan üç maç ve olası baraj maçları için göreve Fatih Terim’i getirdi. Terim’in Türkiye A Milli Takımı’nın başına geçer geçmez yaptığı ilk önemli hamle ise Ersun Yalan tarafından veto edilen Hakan Şükür’ü yeniden takıma dahil etmek oldu. Ay-Yıldızlılar, tecrübeli teknik direktörün önderliğinde Danimarka ile berabere kalırken Ukrayna ve Arnavutluk’u mağlup ederek Yunanistan’dan gelecek haberi beklemeye koyuldu. Grupta oynanan son maçlar öncesi ipler komşunun elindeydi. Ancak Yunanistan, sahasında Ukrayna’ya mağlup olarak grup ikinciliğini adeta Türkiye’ye hediye etti. Fatih Terim’in öğrencileri, grubu Ukrayna’nın ardından ikinci sırada bitirerek baraj maçları oynamaya hak kazandı. Rakip ise İsviçre’ydi. 

Deplasmanda İsviçre’ye 2-0 mağlup olan Türkiye, sahasında rakibini 4-2 yenmesine rağmen deplasmanda atılan gol farkı ile 2006 FIFA Dünya Kupası’na katılamadı. Ancak karşılaşmanın sonunda yaşanan olaylar, bu sonucun önüne geçti. FIFA Disiplin Kurulu, uzun süre hafızalardan çıkmayacak olayların neticesinde Türkiye’ye altı maç tarafsız sahada ve seyircisiz oynama cezasının yanı sıra 200 bin Frank para cezası verdi. Öte yandan TFF, Fatih Terim ile yola devam kararı aldı. 

Türkiye, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde Yunanistan, Norveç, Bosna Hersek, Moldova, Macaristan ve Malta’nın yer aldığı grubu ikinci sırada noktalayarak turnuvaya katılmaya hak kazandı. Ay-Yıldızlılar’ın grup lideri Yunanistan karşısında deplasmanda aldığı 4-1’lik galibiyet ise büyük ses getirdi.

Yanal’ı ayrılığa götüren bu sürecin “kahramanlarından” dönemin golcü ismi Hakan Şükür yıllar sonra FETÖ firarisi olarak yurtdışına kaçtı.

Türkiye’nin Yunanistan’ı deplasmanda 4-1 yendiği karşılaşmanın özet görüntülerine bu bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz:

Türkiye, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda tarih yazdı 

Avusturya-İsviçre ortaklığında düzenlenen 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Türkiye, A Grubu’nda Portekiz, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti ile mücadele etti. İlk maçında Portekiz’e 2-0 mağlup olan Fatih Terim’in öğrencileri, turnuvanın geri kalanında ise büyük mucizelerin altına imza attı. Türkiye, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti’ni geriden gelerek mağlup etti ve çeyrek finalde Hırvatistan’ın rakibi oldu. Ay-Yıldızlılar, uzatmaya giden Hırvatistan karşılaşmasının 119. dakikasında 1-0 yenik duruma düştü. Ancak çabuk toparlanan Türkiye, futbol tarihinde eşi benzerine az rastlanan bir geri dönüşe imza atarak Semih Şentürk’ün harika golü ile maçı penaltılara taşıdı. Penaltılarda yıldızlaşan Rüştü Reçber, Ay-Yıldızlılar’ı Avrupa Şampiyonası tarihinde ilk kez yarı finale çıkardı. Fatih Terim’in öğrencileri, bu aşamada ise Almanya’ya 3-2 mağlup olarak turnuvaya veda etti. Fatih Terim ise bu turnuvanın en iyi teknik direktörü seçildi.

Türkiye’nin 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda oynadığı karşılaşmaların özet görüntülerine bu bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz:

Avrupa Şampiyonası’ndaki performansı ile gönüllerde taht kuran Türkiye A Milli Futbol Takımı, 2010 FIFA Dünya Kupası Elemeleri’nde de Fatih Terim’in önderliğinde mücadele etti. Ay-Yıldızlılar; İspanya, Bosna-Hersek, Belçika, Estonya ve Ermenistan ile aynı grupta yer aldı. İspanya’nın 10’da 10 yaparak domine ettiği grupta Türkiye, Bosna-Hersek ile ikincilik mücadelesi verdi. Ancak rakibini sahasında mağlup eden Ay-Yıldızlılar, bu galibiyete rağmen grubunda aldığı sürpriz puan kayıpları nedeniyle 2010 FIFA Dünya Kupası’na katılamadı. Türkiye’yi mutlu sona ulaştıramayan Fatih Terim, 19 Ekim 2009 tarihinde basın toplantısı düzenleyerek görevinden ayrıldığını açıkladı.

Guus Hiddink (01.08.2010 – 16.11.2011)

Fatih Terim’in Türkiye A Milli Takımı’nın teknik direktörlüğünden ayrılmasının ardından göreve Guus Hiddink getirildi. Federasyon, uzun senelerin ardından tercihini yabancı bir teknik direktörden yana yapmıştı. Hollandalı teknik direktör, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri öncesi takımın başına geçti.

Türkiye, elemelerde Almanya, Belçika, Avusturya, Azerbaycan ve Kazakistan ile aynı grupta yer aldı. Ay-Yıldızlılar, grubunda oynadığı 10 karşılaşmada beş galibiyet, iki beraberlik ve üç mağlubiyet alarak Almanya’nın ardından ikinci sırayı kapmayı başardı. Türkiye, böylelikle play-off’larda Hırvatistan ile eşleşti. Ancak Hiddink’in öğrencileri, kendi evinde oynadığı ilk maçta rakibine 3-0 yenilmekten kurtulamadı. Zagreb’deki rövanş maçı da 0-0 bitince Türkiye, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası’na gidemedi. Türkiye Futbol Federasyonu, yaşanan başarısızlığın faturasını ise Guus Hiddink’e kesti. 

Türkiye’nin 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde oynadığı karşılaşmaların özet görüntülerine bu bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz:

Abdullah Avcı (17.11.2011 – 20.08.2013)

Guus Hiddink’in yaşadığı başarısızlık, Türkiye Futbol Federasyonu’nu yeniden yerli hoca arayışına yöneltti. TFF, genç teknik direktörlere yöneldiği bu dönemde tercihini Abdullah Avcı’dan yana kullandı. Avcı, 2014 FIFA Dünya Kupası Elemeleri için kollarını sıvadı.

Abdullah Avcı’nın milli takım kariyerinin başlangıcı, hemen hemen herkese umut verdi. 2 Haziran 2012 tarihinde Portekiz ile Lizbon’da hazırlık maçı oynayan Ay-Yıldızlılar, rakibini 3-1 mağlup ederek gövde gösterisi yaptı. Bu galibiyetin ardından Avcı’ya karşı olan beklentiler daha da yükseldi. Ancak grup karşılaşmaları, hüsran ile sonuçlanacaktı.

Türkiye, 2014 FIFA Dünya Kupası Elemeleri’nde Hollanda, Romanya, Macaristan, Estonya ve Andorra ile aynı grupta yer aldı. Portakallar’a deplasmanda 2-0 mağlup olarak elemelere başlayan milliler, Estonya galibiyetinin ardından oynadığı iki karşılaşmada ise rakiplerine boyun eğdi. Dönemin formda oyuncusu Selçuk İnan’ın pek kadroda düşünülmemesi ve alınan başarısız sonuçlar, Abdullah Avcı’nın milli takımdaki ömrünü kısaltan etkenler oldu. 

Ay-Yıldızlılar’ın başında yalnızca 18 maça çıkabilen Abdullah Avcı, yeni teknik direktör arayışı söylentilerinin TFF tarafından yalanlanmaması üzerine 20 Ağustos 2013’te görevinden istifa etti. 

Abdullah Avcı’nın basın toplantısında Selçuk İnan ile ilgili gelen sorulara verdiği cevaplara bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

Fatih Terim (22.08.2013 – 26.07.2017)

Fatih Terim, Ağustos 2013’te Abdullah Avcı’nın yerine gelerek milli takımdaki üçüncü dönemine başladı. Galatasaray’dan sancılı bir şekilde ayrılarak, 2014 FIFA Dünya Kupası Elemeleri’nde dört maçı kalan Türkiye’nin başına geçen Terim, bu dört karşılaşmada üç galibiyet ve bir mağlubiyet aldı. Ay-Yıldızlılar, grubunu Hollanda, Romanya ve Macaristan’ın ardından dördüncü sırada tamamlayarak elendi.

TFF’nin Terim’den beklentisi, takımın 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılabilmesiydi. Ay-Yıldızlılar, bu amaç doğrultusunda Çek Cumhuriyeti, İzlanda, Hollanda, Kazakistan ve Letonya ile aynı grupta mücadele etti. Terim’in öğrencileri, grup aşamasına ise deplasmanda İzlanda’ya 3-0, kendi evinde de Çek Cumhuriyeti’ne 2-1 yenilerek başladı. Ancak Türkiye, sonrasında oynadığı karşılaşmalarda toparlanmayı başararak umutlarını son maça taşıdı. Milliler grubundaki son sınavında ise Konya’da İzlanda’nın karşısına çıktı. Türkiye, rakibini son dakikada Selçuk İnan’ın attığı harika frikik golü ile 1-0 mağlup etmeyi başardı ve grubunu üçüncü sırada noktaladı. Normal şartlarda play-off oynaması beklenilen Ay-Yıldızlılar, diğer maçlardan gelen sonuçların ardından kendisini bir anda 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda buldu. 

Avrupa Şampiyonası’nda prim krizi patlak verdi

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda İspanya, Hırvatistan ve Çek Cumhuriyeti ile aynı grupta yer alan Türkiye, grubunda yalnızca bir galibiyet alarak turnuvaya veda etti. Ancak prim tartışmaları, grupta oynanan karşılaşmalardan daha fazla gündemi meşgul etti. Fatih Terim ile takımın yıldız futbolcusu Arda Turan’ın ipleri, Avrupa Şampiyonası’nda yaşanan olayların ardından koptu. Arda ise İspanya karşılaşmasında seyircilerin yoğun tepkileri ile karşılaştı.

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda yaşanan problemlere bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz:

TFF, yaşanan sancılı sürece rağmen Fatih Terim ile yola devam etme kararı aldı. Terim ise başta kaptan Arda Turan olmak üzere Selçuk İnan, Burak Yılmaz, Gökhan Gönül ve Caner Erkin gibi tecrübeli futbolcuları takımdan keserek ilk hamlesini yaptı. 

2018 FIFA Dünya Kupası Elemeleri’nde Türkiye; İzlanda, Hırvatistan, Ukrayna, Finlandiya ve Kosova ile mücadele etti. Fatih Terim, bu süre zarfında Arda Turan’ı da yeniden milli takım kadrosuna dahil etti. Ancak üst üste gelen başarısız sonuçlar hem Terim’i hem de futbolcuların tepki görmesine neden oldu. Kriz ise Arda’nın uçakta gazeteci Bilal Meşe’ye saldırması ile yeniden patlak verdi. 

Fatih Terim’in A Milli Takım ve Arda Turan ile Bilal Meşe arasında yaşanan olaylar hakkında düzenlediği basın toplantısına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

Milli takımda oldukça sıkıntılı bir dönem geçiren Fatih Terim’in adı bu dönemde Alaçatı’da bir mekan basma olayına karıştı. Daha sonra verdiği ifadede “Kebapçıyı önce yumrukladım sonra tokatladım” diyen Terim, bu olayların büyümesinin ardından TFF ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sırasında takımdan ayrılabileceğini belirten Terim, TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in bu isteği geri çevirmesi üzerine görevine devam etti. Ancak Demirören, birkaç gün sonra Fatih Terim’in görevine son verildiğini açıkladı.

Fatih Terim’in Alaçatı’da ”mekan basma” olayı ile ilgili düzenlediği basın toplantısına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

Mircea Lucescu (04.08.2017 – 11.02.2019)

Fatih Terim’den boşalan teknik direktörlük görevine Mircea Lucescu getirildi. Terim ile yolların ayrılmasından sonra Lucescu yönetiminde son dört eleme maçına çıkan milliler, bir galibiyet, bir beraberlik ve iki mağlubiyet aldı. Türkiye, grubunu dördüncü sırada tamamlayarak 2018 FIFA Dünya Kupası Dünya Kupası biletini alamadı.

Lucescu ile yola devam kararı alan TFF, milli takımın UEFA Uluslar Ligi’nde alt lige düşmesinin ardından tecrübeli teknik direktör ile yollarını ayırdı. Organizasyonda B Ligi 2. Grup’ta Rusya ve İsveç ile mücadele eden Türkiye, üçüncü olarak C Ligi’ne düştü.

Görev aldığı süre boyunca Süper Lig’deki yabancı kuralı ile ilgili şikayetlerini dile getiren Lucescu, yerli futbolcuların az süre almasına sıklıkla dikkat çekti. Yabancı kontenjanının azalması gerektiğine vurgu yapan Rumen teknik direktörün milli takımdaki görev süresi ise 11 Şubat 2019 tarihinde sona erdi. 

Şenol Güneş (18.03.2019 – ?)

Şenol Güneş, 2019 yılının Mart ayında Mircea Lucescu’nun yerine ikinci kez Milli Takım’ın başına geçti. 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde Fransa, İzlanda, Arnavutluk, Andorra ve Moldova’nın bulunduğu grupta yer alan Türkiye, tarihinin en iyi grup performanslarından birisine imza attı.

Arnavutluk deplasmanı ile EURO 2020 elemelerine “merhaba” diyen Türkiye, rakibini Burak Yılmaz ve Hakan Çalhanoğlu’nun golleri ile mağlup etti. Ay-Yıldızlılar, Arnavutluk galibiyetinin ardından Yeni Eskişehir Stadyumu’nda grubun görece zayıf ekiplerinden Moldova ile karşılaştı. Karşılaşmada oldukça rahat bir oyun sergileyen Türkiye, Cenk Tosun’un iki gol atarak yıldızlaştığı mücadelede Moldova’yı 4-0’lık skor ile geçti. Türkiye, grubun üçüncü maçında son dünya şampiyonu Fransa ile Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu’nda kozlarını paylaştı. Beraberliğin bile yüzleri güldürebileceği bir ortamda rakibini konuk eden Ay-Yıldızlılar, dakikalar 30’u gösterdiğinde Merih Demiral-Kaan Ayhan ortaklığı ile öne geçti. Kaan Ayhan’ın bu golü ile birlikte oyun üstünlüğünü eline alan Türkiye, 40. dakikada Cengiz Ünder ile aradaki farkı ikiye çıkardı ve mücadelenin son düdüğüne kadar rakibine gol izni tanımayarak üç puanın sahibi oldu. Fransa galibiyetinin coşkusunu doyasıya yaşayan kırmızı-beyazlılar, üç gün sonra oynanan İzlanda maçında ise grubundaki ilk ve tek yenilgisini aldı. 

Türkiye, Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılmayı başardı

Ay-Yıldızlılar, 14 Ekim 2019 tarihinde grubun kaderini belirleyecek Fransa maçına çıktı. Stade De France’ta tıklım tıklım tribünler önünde oynanan karşılaşmada Fransa, 76. dakikada Olivier Giroud’nun golü ile öne geçti. Ancak Türkiye, yediği gole rağmen geri adım atmayarak 81. dakikada Kaan Ayhan’ın kafa golü ile skoru eşitledi ve Fransa deplasmanından çok kritik bir puan çıkardı. Son maçta ise Andorra’yı deplasmanda Enes Ünal’ın iki golü ile yenen Şenol Güneş’in öğrencileri, topladığı 23 puan ile grubunu Fransa’nın ardından ikinci sırada noktaladı ve Avrupa Şampiyonası biletini kaptı.

Türkiye’nin 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde oynadığı karşılaşmaların hikayelerine bu bağlantıları kullanarak ulaşabilirsiniz:

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde büyük bir başarıya imza atan Türkiye, aynı başarısını UEFA Uluslar Ligi’nde gösteremedi. UEFA Uluslar B Ligi 3. Grup’ta Rusya, Sırbistan ve Macaristan ile mücadele eden milliler, grubunda yalnızca bir galibiyet alarak C Ligi’ne düştü. 

Türkiye, UEFA Uluslar Ligi’ndeki büyük başarısızlığını 2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri’nde oynadığı ilk iki karşılaşmada aldığı skorların ardından unutturdu. Ay-Yıldızlılar; Hollanda, Norveç, Letonya, Karadağ ve Lihtenştayn’ın yer aldığı grupta ilk maçına Hollanda karşısında çıktı. Şenol Güneş’in öğrencileri, rakibini 4-2’lik skor ile mağlup ederek adeta gövde gösterisi yaptı. Türkiye, ikinci maçında ise deplasmanda Norveç’i 3-0 ile geçti. Ancak milli takım için kâbus, Letonya karşılaşması ile başladı. 3-1 öne geçtiği karşılaşmada skor üstünlüğünü koruyamayan Türkiye, sahadan 3-3’lük beraberlik ile ayrıldı. Bu sonuç, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın da fragmanı gibiydi. 

Ay-Yıldızlılar, Avrupa Şampiyonası’nda hayal kırıklığı yarattı 

Türkiye A Milli Futbol Takımı, büyük umutlar ile 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katıldı. Kadroda Avrupa’nın önemli liglerinde harika performanslara imza atan isimler bulunuyordu. Ancak hiçbir şey hayal edildiği gibi gitmedi. 

Türkiye, grubunda İtalya, Galler ve İsviçre ile mücadele etti. İlk maçında İtalya önünde yokları oynayan Ay-Yıldızlılar, sahadan 3-0’lık skor ile mağlup ayrıldı. Türkiye, grubun ikinci ve üçüncü maçlarında da rakiplerine boyun eğdi. Şenol Güneş’in öğrencileri, oynadığı üç karşılaşmada kalesinde sekiz gol görürken rakip fileleri ise yalnızca bir kez havalandırabildi. Türkiye, aldığı sonuçlar ile turnuvanın açık ara en kötü takımı oldu.

Türkiye A Milli Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş, turnuvanın ardından kendisine yöneltilen ”İstifa edecek misiniz” sorusuna ”Benim şu andaki düşüncem istifa edip etmemek değil. İşimizi yaptık, buradan çıkmam. Maçtan önce bizi Dünya Kupası finaline götürüyordunuz şimdi nasıl gidersiniz diye düşünüyorsunuz. Zaten böyle yaptığımız için sıkıntı var Türkiye’de” dedi.

Hollanda hezimeti, eleştirilerin dozunu artırdı 

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda büyük hayal kırıklığı yaratan Türkiye, eylül ayı başında 2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri’ne kaldığı yerden devam etti. Karadağ karşısında 2-0 öne geçmesine rağmen sahadan 2-2 beraberlik ile ayrılan Ay-Yıldızlılar, Cebelitarık galibiyeti ile biraz da olsa moral buldu. Ancak Şenol Güneş’in kredisi, Hollanda maçının ardından neredeyse tükenme noktasına geldi. Milliler, Amsterdam Arena’nın ev sahipliği yaptığı mücadelede rakibine Memphis Depay (3), Davy Klaassen, Guus Til ve Donyell Malen’in attığı goller ile 6-1 yenildi. Ay-Yıldızlılar adına tek gol Cengiz Ünder’den geldi. Türkiye, bu mağlubiyetin ardından grup liderliğini Hollanda’ya kaptırdı ve üçüncü sıraya geriledi.

Türkiye A Milli Takımı, Ekim 1987’deki İngiltere maçından (0-8) bu yana ilk kez bir karşılaşmada 6 gol yedi.

Şenol Güneş, Hollanda mağlubiyetinin ardından düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı. Güneş, kendisine yöneltilen istifa sorusuna ”Hem yönetime hem bana bağırmalar oldu. Bana bağırmaları normal, tek sorumlu benim. Yönetim ile alakası yok. Seçimleri yapan benim, başarısızlık da benimdir. Kararı saha içinde aldık ama başarılı olamadık. Bundan sonra alacağım karar şu anda alacağım karar değil. Karar alırsam, size açıklarım” diyerek yanıt verdi.  

Türkiye A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş’in üst üste alınan başarısız sonuçların ardından istifa edip etmeyeceği merak konusu. Son karşılaşmalarda hayal kırıklığı yaratan Türkiye, Türkiye A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş’in üst üste alınan başarısız sonuçların ardından istifa edip etmeyeceği merak konusu. Son karşılaşmalarda hayal kırıklığı yaratan Türkiye, 8 Ekim tarihinde 2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri’nin en kritik sınavını, 8 Ekim tarihinde Norveç karşısında verecek. 

G Grubu’nda altıncı maçlar sonrası oluşan puan durumu:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.