Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BioNTech, 5-11 yaşındaki çocuklar için aşı kullanım izni isteyecek

Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech, yeni tip koronavirüs aşısının 5-11 yaş arası çocuklarda uygulanabilmesi için gerekli izni alabilmek üzere önümüzdeki haftalarda yetkili makamlara başvuracağını açıkladı.

Almanya’nın Der Spiegel dergisine açıklamalarda bulunan BioNTech’in kurucuları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, 5-11 yaş arasındaki çocuklar için ürettikleri koronavirüs aşısı hakkında bilgi verdi. Dr. Özlem Türeci, “Önümüzdeki haftalarda dünya çapında beş ila 11 yaşındakiler üzerinde yaptığımız çalışmanın sonuçlarını yetkililere sunacağız ve bu yaş grubu için Avrupa da dahil olmak üzere aşı onayı için başvuruda bulunacağız. Biz zaten üretime hazırlanıyoruz. Aşı aynı, ancak daha az dozda ve daha küçük şişelere ihtiyacımız var” dedi.

12 yaşın altındaki çocuklara ekim ayının ortalarında BioNTech aşısı yapılmaya başlanan Almanya’da, aşı çalışmalarına dair sonuçların mevcut olduğu ve yalnızca ilgili makamlardan gerekli onayın beklendiği belirtiliyor. Prof. Dr. Uğur Şahin de “Çalışmalar iyi gidiyor, her şey planlandığı gibi” diyerek gelişmeleri doğruladı. 2021 yılının sonuna kadar, altı aylık ve daha küçük yaştaki çocuklarla ilgili çalışma verilerinin de oluşması bekleniyor.

“Sert bir kış geçirmemek için hâlâ 60 günümüz var”

Türeci çifti, dergiye verdikleri röportajda aşı olmayanlara da şöyle seslendi: 

Toplum olarak sert bir kış geçirmemek için hâlâ 60 günümüz var. Bu iki ayda mümkün olduğu kadar çok insanı harekete geçirmek için elimizden geleni yapmalıyız. Aşı olan herkes yardımcı oluyor. Vazgeçmemeliyiz.”

Türkiye’de son durum

Türkiye’de de okulların başlamasıyla aşılama yaşı yeniden gündeme geldi. Türkiye’de salgınla mücadelede 12 yaş ve üstündeki tüm çocuklara aşı hakkı tanımlandı. Bu yaştaki çocuklar, velilerinin de onay vermesi halinde, aşılarını olabilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Bilim Kurulu toplantısının ardından konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve bu yaş grubundaki çocukların aşılanmasının “zorunlu olmadığını, tercihe bırakılması gerektiğini” söyledi.

Kaynak: Der Spiegel

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.