Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’den Pekin’e yaptırım misillemesi: Çin’in Londra Büyükelçisi Zheng Zeguang’ın, parlamentoya girişi yasaklandı

Çin’in İngiltere Büyükelçisi Zheng Zeguang’ın, İngiltere Parlamentosu’ndaki bir etkinliğe katılması Çin’in İngiliz politikacılarına yaptırım uygulaması gerekçesiyle yasaklandı.

Pekin yönetiminin, Sincan bölgesindeki insan hakları ihlallerini gündeme getiren milletvekillerine yaptırım uygulaması nedeniyle Çin’in İngiltere Büyükelçisi Zheng Zeguang’ın İngiliz Parlamentosu’ndaki bir etkinliğe katılması yasaklandı.

Çin mart ayında Uygur Türkleri’ne yönelik “yanlış” söylentiler yaydıkları gerekçesiyle dokuz İngiliz politikacı, avukat ve bir akademisyene yaptırım uygulamıştı.

Yaptırım uygulanan beş Muhafazakâr milletvekili, Iain Duncan-Smith, Tom Tugendhat, Nusrat Ghani, Neil O’Brien ve Tim Loughton, geçen hafta endişelerini dile getirmişti. Milletvekilleri açıklamalarında, “Çin hükümeti tarafından uygulanan yaptırımlar, yalnızca doğrudan hedef alınan üyelere değil, parlamentoya, tüm milletvekillerine, seçilmiş komitelere ve parlamento ayrıcalığına yönelik bir saldırıyı temsil ediyor” demişti.

Büyükelçi Zheng Zeguang’ın çarşamba (14 Eylül) günü İngiltere Parlamentosu’ndaki bir etkinlikte konuşma yapması bekleniyordu ancak Avam Kamarası Başkanı Lindsay Hoyle ve Lordlar Kamarası Başkanı John McFall, Zeguang’ın etkinliğe katılmasını engelledi.

Lindsay Hoyle

Hoyle açıklamasında, “Ülkeler ve milletvekilleri arasında kalıcı bağlar kurmak için dünyanın dört bir yanından büyükelçilerle düzenli olarak toplantılar yapıyorum ancak Çin’in bazı üyelerimize yaptırımlar uygulamasının ardından, Çin Büyükelçisi Zeguang’ın, bizim parlamentomuza gelmesini uygun bulmuyorum” dedi.

Hoyle, Çin büyükelçisinin kalıcı olarak yasaklanmadığını ancak yaptırımlar devam ettiği sürece büyükelçinin yasaklı kalacağını söyledi. 

Çin Büyükelçiliği ise yasağa “İngiltere Parlamentosu’nun bazı bireylerinin, kişisel siyasi kazançları için, Çin ile İngiltere arasındaki işbirliğini engellemeye yönelik alçakça ve korkakça eylemi, her iki ülke halklarının isteklerine ve çıkarlarına aykırıdır” diyerek tepki gösterdi.

Çin’in yaptırımları

Çin, eski Muhafazakâr Parti lideri Iain Duncan Smith ve parlamentonun Dışişleri Komitesi Başkanı Tom Tugendhat da dahil olmak üzere beş İngiliz milletvekiline yaptırım uygulamıştı. Yaptırım uygulanan kişiler ve yakın aile üyelerinin, Çin topraklarına girmesi yasaklanmıştı.

Yaptırımların uygulanmasının ardından Londra hükümeti, yaptırım kararını Pekin’in “eleştirileri savuşturma girişimi” olarak nitelendirdi ve kınadı.

İnsan hakları aktivistleri ve Birleşmiş Milletler, Sincan bölgesindeki kamplarda en az bir milyon Müslümanın tutulduğunu söylüyor. Aktivistler ve bazı Batılı politikacılar, Çin’i Uygur Türkler’ine karşı, işkence, zorla çalıştırma ve kısırlaştırma gibi eylemler yapmakla suçluyor.

Çin ise tüm bu suçlamaları defalarca reddetti ve kampların mesleki eğitim sunduğunu ve aşırılık ile mücadele için gerekli olduğunu söylüyor.

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.