Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’un metrobüs mezarlığı: AKP döneminde alınan 65 milyon euroluk araçlar çürüdü

Haber: Ali Macit & Ayhan Eren

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Kadir Topbaş’ın başkanlığı döneminde Hollanda’dan satın aldığı 65 milyon euro değerindeki 50 metrobüsün 18’i garajda çürüyor. İstanbul şartlarına uygun üretilmeyen araçlar, üretici firmanın iflasının ardından yedek parçasızlıktan tamir edilemiyor. Kullanımda olan 32 araç ise bozulmaması için düşük yoğunlukta kullanılıyor ancak her an tamiri mümkün olmayacak şekilde bozulma riskiyle karşı karşıya.

Medyascope olarak Ayazağa’daki İETT garajına gittik. Burada eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanı Kadir Topbaş döneminde Hollanda’dan satın alınan ancak çürümeye terk edilmiş metrobüsleri gördük. Bu otobüsleri üreten firma metrobüslerin alımının ardından iflas etti. Dolayısıyla yedek parça üretilmediği için metrobüslerin tamirleri yapılamıyor.

Metrobüsler, mezarlıktaki ölüler gibi yan yana uzanıyor. Camları kırık, koltukları sökülmüş ve her yerlerinden kablolar fışkırıyor. Satın alınan 50 metrobüsten 17’si tamir edilemez durumda, bir tanesi ise yandı. Kalan 32 tanesi seferde olsa da muadili diğer metrobüslere göre çok daha az kullanılıyor. Tamir edilemez durumda olan metrobüsler ise kullanımda olanlara için yedek parça işlevi görüyor.

Konuştuğumuz İBB CHP Grup Sekreteri Mesut Kösedağı, “Belki hatırlarsınız 2014-2015 gibi bir metrobüs yangını oldu. O yangından sonra dönemin AKP hükümeti bu araçları daha fazla yollarda tutmayı göze alamadı. İki yıllık süreyle tamamıyla trafikten men etti, depolarda çürümeye bıraktı. Bu araçların bir yedek parça sağlayışı olmadığı için, o dönem tanesini 1.265 milyon euroya aldığımızda bir bakım sözleşmesi yapılmadığı, bir garantör firma olmadığı için ve herhangi bir uzlaşmazlıkta yetkili mahkemeler İsviçre mahkemeleri olduğu için yedek parça bulunamadı. Kurum da şuna karar verdi: ‘Madem elimizde 50 tane enkaz var. Bunların çalıştırabildiğimiz kadarını çalıştıralım, çalıştıramadığımızı da yedek parça olarak kullanalım.’ O yüzden burada, bizlerin vergilerinden kesilen 20 milyon euro yatıyor” dedi. Kösedağı, yeni metrobüslerin alımı için İBB’nin çabalarının devam ettiğini de söyledi.

Hollanda’dan alınan Phineas şirketine ait bu metrobüsler hakkında ceza davası açılmıştı. Beyoğlu 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen bu davada eski İETT Genel Müdür Vekili Mehmet Öztürk ve 16 İETT yöneticisi “görevi kötüye kullanmaktan” hâkim karşısına çıkmıştı. Ancak bu davanın sonucu hakkında herhangi bir bilgi yok. Daha sonra eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’a “görevi kötüye kullanma” suçundan soruşturma açılmıştı. Açılan davada Topbaş, ihale ile ilgisi olmadığını öne sürmüş, dava Topbaş’ın beraatıyla sonuçlanmıştı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Ne olduğunu bilmediğimiz 65 milyon euroluk bir çöplük için imza atmayacağız”

Bu sabah saatlerinde İstanbul-Edirnekapı’daki İETT Garajı’nda yeni metrobüslerin alımı için yapılan imza töreninde konuşan İstanbul Büyülşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, depolarda yatan metrobüslere değindi. İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Bakın biz burada Bursa’da yapılan Otokar firmasının araçlarıyla ilgili imza atacağız. Yine Bursa’da yapılan Akia firmasının yaptığı otobüsle ilgili imza atacağız. Ne olduğunu bilmediğimiz, 65 milyon euroluk, bugünkü parayla neredeyse 1 milyar liraya koşan bir çöplük için imza atmayacağız. Ya da nasıl alındığını dahi bilmediğimiz, içinde onlarca soru işareti barındıran ve hatta yıllardır soruşturmalarıyla ilgili net bir karar ve kanaat alınamayan bir işe imza atmayacağız. 16 milyon insanın gözünün önünde, şeffaf bir şekilde, açık ihaleyle yapılan bir süreçte, yaklaşık maliyetin de altında fiyat vererek ve öz sermayemizle alımını yapacağımız bir işe imza atıyoruz. Dolayısıyla tarifi tek, kuru gürültü. Kuru gürültü yapmayın. Bu işleri örnek alın. Geçmişte yapılan hatalara hesap sorulmasının önüne engel olmayın. Soruşturmalarımızı alıp İçişleri Bakanlığı müfettişinin eline verip aylardır orada beklemesine fırsat vermeyin.” 

“İstanbulluyu mağdur etmeyin, mağdur ederseniz sizi tanımaz”

Konuşmasında İstanbul’da yaşanan taksi sorununa da değinen İmamoğlu, şunları söyledi:

“Ya akıl alacak iş değil. Mevcut taksinin yetmediğini artık İstanbul’da herkes biliyor, bilmeyen yok. Bir tek UKOME’de bir bakanlık adına konuşan kişinin yorumları dışında bu taksi sayısının yetmediğini ve yeterli olmadığını, mutlak taksinin ilave edilmesi gerektiğini bilmeyen kalmadı. Niçin UKOME’de taksi sayısının artırılmasıyla ile ilgili sunduğumuz ilgili projelere onay verilmez, niçin? Hangi akıl bu? Bu ay yine UKOME’de konuşulacak ve tartışılacak. 16 milyon İstanbullu’nun her gün yüzlerce binlerce şikayetiyle gündeme gelen, insanların bazen 45 dakika, bir saat taksi beklediği ortamların bu kadar göz önünde olduğu bir ortamda bu niçin engellenmek istenir? Ya birinin aklı alıyorsa açıklama yapsın. Kim engelliyor? Ben buradan sayın valimize sesleniyorum. Bu konuyla ilgili kurula temsilci gönderen kurumların bütün yetkilisi olan bakanlıklara sesleniyorum. Cumhurbaşkanlığı’na sesleniyorum. İstanbulluyu mağdur etmeyin. İstanbulluyu ederseniz İstanbullu sizi tanımaz. Çok net. Sizi tanımaz, bunu unutmaz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.