Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollanda’da Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag’ın ardından Savunma Bakanı Ank Bijleveld de istifa etti

Hollanda Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag, Taliban’ın iktidarı ele geçirdiği Afganistan’daki tahliye operasyonlarını “iyi yönetemediği” gerekçesiyle istifa etti. Kaag’ın istifasının ardından Savunma Bakanı Ank Bijleveld de görevini bıraktı.

Sigrid Kaag

Hollanda Parlamentosu’nda çarşamba (15 Eylül) günü yapılan oturumda milletvekilleri, Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag’ın, Taliban’ın yükselişine yanıt verme konusunda geciktiğini ve Hollanda’ya sığınma hakkı olabilecek binlerce Afgan’ın güvenli geçişini sağlayamadığını belirtmiş ve Kaag’ın istifa etmesi için bir önerge sunmuştu. Önergenin perşembe (16 Eylül) günü kabul edilmesinin ardından, Kaag derhal istifasını sunacağını açıkladı.

“Bakanın politikası reddedilirse, bakan istifa etmeli”

Kaag açıklamasında, “Bakanın politikası reddedilirse, bakan istifa etmeli” dedi ve eylemlerinin arkasında durduğunu ancak milletvekillerinin kararını kabul ettiğini söyledi. Kaag, hükümetin, Taliban’ın yükselişine ilişkin uyarılara tepki verirken yavaş davrandığını kabul etti.

“Parlamento, kabinenin sorumlu davranmadığına hükmetti” diyen Kaag ayrıca, milletvekillerinin oylarının, kendisine görevinden istifa etmekten başka seçenek bırakmadığını da söyledi. 

Hollanda askeri uçakları, ağustos ayının son iki haftasında Afganistan’dan komşu ülkelere yaklaşık iki bin 100 kişiyi tahliye etti ve yaklaşık bin 700 kişi Hollanda’ya geldi. Ancak yüzlerce Afgan asıllı Hollanda vatandaşı ve askeri görevlerde, basında veya sivil toplum kuruluşlarında çalışan sayısı belirsiz Afganlar ise havalimanına ulaşamadıkları için geride bırakıldı.

Eski diplomat Kaag, 2015-2017’de Lübnan için Birleşmiş Milletler (BM) Özel Koordinatörü olarak görev yaptı ve bundan önce Suriye’nin kimyasal silahlarının imhasını denetleyen bir BM ekibine başkanlık etti. Kaag, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından istifa eden ilk Batılı hükümet yetkilisi oldu.

Savunma Bakanı Bijleveld de istifa etti

Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag’ın ardından bugün (17 Eylül) Savunma Bakanı Ank Bijleveld de istifa etti. Üyesi olduğu Hıristiyan Demokrat Parti’nin (CDA) yetkili kurullarıyla görüşen Bijleveld, tartışmalar nedeniyle bakanlık görevine devam edemeyeceğini belirtti. Bijleveld, Afganistan’da kadın ve erkekler için başladığı görevi bitirmek amacıyla ilk gün istifa etmediğini söyledi.

Bijleved hakkındaki gensoru 72’ye karşı 78 oyla kabul edilmişti. Bijleved’in istifasının ardından Savunma Bakanlığı’na yeni hükümet kurulana kadar Güvenlik ve Adalet Bakanı Ferdinand Grapperhaus vekalet edecek.

IMF Afganistan için endişeli

Uluslararası Para Fonu (IMF), dün (16 Eylül) yaptığı açıklamada, Afganistan’ın karşı karşıya olduğu ekonomik durumdan ve ülkenin geçen ay Taliban güçleri tarafından ele geçirlmesinin ardından ortaya çıkan insani krizden derin endişe duyduğunu bildirdi.

Sözcü Gerry Rice, IMF’nin Afganistan ile ilişkisinin askıya alındığını ve bunun da IMF yardım fonlarının beklemede olduğu anlamına geldiğini söyledi. Rice acil odak noktasının, havale ve küçük ölçekli transferlerin akışına izin vererek ve Afgan mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere yardım sağlayarak, Afgan halkına yardım etmek olması gerektiğini belirtti.

Şiddetli kuraklığın milyonlarca kişiyi kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığı Afganistan’a, yardım uçuşları ile acil durum malzemeleri getirilmeye başlandı.

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından, ülke ekonomisinin ayakta durmasını sağlayan milyarlarca dolarlık dış yardım kesildi ve yardımlar olmadan nakit sıkıntısı çeken Afgan ekonomisinin çökmeye yakın olduğu belirtiliyor. 

Maliye Bakanlığı, kamu sektörü maaşlarının ödenmesi için çalışıyor

Afganistan Maliye Bakanlığı perşembe (16 Eylül) günkü açıklamasında, Afganistan hükümetinin kamu sektörü çalışanlarının maaşlarını engelleyen bir dizi sorunu çözmek için çalıştığını ve yeni Taliban yönetiminin durgun ekonomiyi yeniden canlandırmak için mücadele ettiğini duyurdu.

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinden önce dahi, birçok kamu sektörü çalışanı haftalardır kendilerine ödeme yapılmadığından ve temel ihtiyaçların fiyatları yükselirken bankaların nakit çekimlerine katı sınırlar koymasından şikayetçiydi. Çalışanlar, Taliban’ın yönetime gelişinden önce de birçok zorlukla karşı karşıya kaldıklarını belirtiyordu.

Maliye Bakanlığı, “teknik sorunların” maaşların ödenmesinde gecikmeye yol açtığını, ancak özel ekiplerin maaş sorunlarını olabildiğince çabuk çözmek için çalıştığını açıkladı. Sosyal medya üzerinden “Kamu idaresinin saygın personeli hiçbir endişe duymadan işlerine devam edebilir” diyen bakanlık, maaşların ne zaman ödeneceğine ilişkin ise bilgi vermedi.

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.