Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (20 Eylül 2021): Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’de

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul parçalı bulutlu, sıcaklık 20 derece. Ankara’da hava 27, Antalya’da 33, Diyarbakır’da 34, İzmir’de ise 35 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 70’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 26 bin 398 yeni vaka tespit edildi, 213 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 105 milyon 152 bin 920’ye çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Haftaya başlarken dolar kuru 8 lira 64 kuruş, avro kuru 10 lira 12 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı 1.419 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın haftalık kapanışında gram altının satış fiyatı 486 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,81 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki ve dört yıl vadeli iki devlet tahvili ihalesi düzenleyecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonu verilerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı tarımsal girdi fiyat endeksi ile ağustos ayı yurtdışı üretici fiyat endeksini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in 76. Genel Kurulu’na katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Erdoğan’ı, John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’nda (JFK) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkiye’nin Vaşington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ile diğer yetkililer karşıladı. Erdoğan, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ile New York Başkonsolosluğu’nun yer alacağı Yeni Türkevi Binası’nın açılışını yapacak. 

Sosyal medyada “Barınamayanlar Hareketi” isimli bir grup, “barınamıyoruz” diyerek geceyi sokakta geçirdi. İstanbul-Kadıköy’de bulunan Yoğurtçu Parkı’nda sabahlayan gruba Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da destek verdi. Mahalle sakinleri ise gruba yiyecek götürerek dayanışma gösterdi. Üniversite öğrencilerinden oluşan grup, yurtların kapasitelerinin artırılmasını, öğrenci evlerine destek programı sağlanmasını, kiraların ve apart fiyatlarının denetlenmesini talep ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP) verilerine göre, Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra en az 130 kadın, erkekler tarafından katledildi. Martta 28, nisanda 16, mayısta 17, haziranda 18 kadın, temmuzda ise 20 kadın öldürüldü. 2021’de en fazla kadın cinayeti ağustos ayında işlendi. Geçen ay 31 kadın, erkekler tarafından katledildi.

CarrefourSA’nın İstanbul-Esenyurt’ta bulunan deposunda çalışan Murat Polat, 18 Ağustos günü “küçülmeye gidiyoruz” denilerek işten atıldı. Üyesi olduğu Tez-Koop-İş Sendikası’nın da olaya sessiz kalması üzerine Polat, CarrefourSA Esenyurt Deposu önünde eyleme başladı.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de beşinci hafta, dün (19 Eylül) oynanan karşılaşmalar ile sona erdi. Galatasaray, sahasında Aytemiz Alanyaspor’u konuk etti. Sarı-kırmızılılar, Daniel Candeias’ın 87. dakikada attığı gol ile rakibine 1-0 mağlup olarak son üç maçta yedinci puan kaybını yaşadı. Fenerbahçe ise ligde zor günler geçiren Medipol Başakşehir deplasmanına konuk oldu. Aykut Kocaman’ın öğrencileri, Stefano Okaka ve Fredrik Gulbrandsen’in attığı goller ile sarı-lacivertlileri mağlup ederek bu sezonki ilk puanları ile tanıştı. 

Süper Lig’in beşinci haftasında alınan sonuçlar ise şöyle:

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor 3-4 VavaCars Fatih Karagümrük

Altay 2-1 Göztepe

Demir Grup Sivasspor 1-1 Gaziantep FK

Kasımpaşa 0-1 Trabzonspor

Adana Demirspor 3-1 Çaykur Rizespor

Fraport-TAV Antalyaspor 2-3 Beşiktaş

GZT Giresunspor 0-0 İttifak Holding Konyaspor

Galatasaray 0-1 Aytemiz Alanyaspor

Medipol Başakşehir 2-0 Fenerbahçe

Atakaş Hatayspor 2-1 Yukatel Kayserispor

Polonya’nın Krakow şehrinde düzenlenen 2021 Avrupa Ampute Futbol Şampiyonası final maçında İspanya’yı 6-0 yenen Türkiye Ampute Milli Futbol Takımı, şampiyon oldu. Milliler, İstanbul’da düzenlenen 2017 Avrupa Şampiyonası’nda da mutlu sona ulaşmayı başarmıştı.

Öte yandan Türkiye Futbol Federasyonu, dün yaptığı açıklama ile Almanya U21 Takımı’nı çalıştıran ve bir dönem Beşiktaş forması giyen Stefan Kuntz’un A Milli Futbol Takımı’nın yeni teknik direktörü olduğunu kamuoyuna duyurdu.

Kültür-sanatla devam ediyoruz. 

Türkiye saati ile gece 03.00’te başlayan törende 73. Emmy Ödülleri sahiplerini buldu. The Queen’s Gambit, The Mandalorian, Saturday Night Live, The Crown ve Pose en çok ödül kazanan içerikler oldu. Drama dalında En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü The Crown dizisi oyuncusu Olivia Colman kazandı. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü de yine The Crown dizisine gitti. Ödülü Josh O’Connor kazandı. Komedi dalında En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nün sahibi Hacks dizisinin oyuncusu Jean Smart oldu. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü ise Ted Lasso dizisindeki rolü ile Ödülü Jason Sudeikis kazandı.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Rusya’da, parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, 39 federatif bölgenin parlamentosu ile bazı bölgelerdeki yönetici ve mahalli seçimler için oylama işlemi sona erdi. Devlet Duması için yapılan seçimde 450 sandalye için 14 parti yarıştı. Yüzde 5 seçim barajını geçen partilerin milletvekilleri Duma’da sandalye sahibi olacak. Gelişmeleri gün içinde takip edeceğiz. 

Taliban kontrolündeki Afganistan’ın doğusunda bulunan Celalabad kentinde Taliban aracına bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda iki kişi hayatını kaybetti. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinde askeri eğitim uçağı iki evin üzerine düştü. Kazada ikisi pilot toplam beş kişi yaralandı. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.