Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’nın yaşlı nüfusu rekor seviyeye ulaştı

Japonya İçişleri Bakanlığı’nın çarşamba günkü (15 Eylül) açıklamasına göre, ülkede 65 yaş ve üstü nüfus 36,4 milyon ile rekor bir seviyeye ulaştı. Japonya’da 20 Eylül, “Yaşlılara Saygı Günü” olarak kutlanıyor.

Japonya İçişleri Bakanlığı geçen çarşamba (15 Eylül) yaptığı açıklama ile ülkede 65 yaş ve üzerindeki insan sayısının bir yıl öncesine göre 220 bin arttığını ve 36,4 milyon ile rekor seviyeye ulaştığını duyurdu.

Japonya’da yaşlıların toplam nüfus içindeki payı, dünya genelindeki 201 ülke ve bölge arasında, en yüksek yüzde 29,1 ile rekor seviyeye yükseldi. 

Yaşlı erkekler 15,83 milyon ile erkek nüfusun yüzde 26’sını oluştururken, yaşlı kadınlar ise 20,57 milyon ile kadın nüfusunun yüzde 32’sini oluşturuyor.

Japonya’da yaşlıların nüfus içerisindeki oranı 1950’den beri artıyor. Ulusal Nüfus ve Sosyal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’ne göre 2040 yılına ulaşıldığında, “ikinci bebek patlaması kuşağı” (baby-boomers) olarak adlandırılan neslin veya 1970’lerin başında doğan insanların 65 yaşına ulaşması ile yaşlı nüfusun daha da artması bekleniyor.

Japonya’da çalışan yaşlı yetişkinlerin sayısı art arda 17 yıl artarak 2020 yılında, 9,06 milyon ile rekor seviyeye ulaştı. Bu kişiler, 15 yaş ve üzeri çalışan tüm insanların yüzde 13,6’sını ve tüm yaşlı nüfusun yüzde 25,1’ini oluşturuyor.

Yaşlı işçilerin 1,28 milyonunu toptan ve perakende sektöründe çalışanlar oluştururken, bu sayıları 1,06 milyon ile tarım ve ormancılık sektöründe ve 1,04 milyon ile hizmet sektöründe çalışanlar takip ediyor. 

Düzensiz işlerde çalışan yaşlıların sayısı on yıl önce 1,63 milyon iken, 2021 yılında bu sayı 3,9 milyona ulaştı. Bu sayı yöneticiler ve serbest meslek sahipleri hariç, toplam yaşlı işgücünün yüzde 76,5’ini oluşturuyor.

Japonya’da 20 Eylül, “Yaşlılara Saygı Günü” olarak kutlanıyor.

Kaynak: The Japan Times

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.