Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban, Kabil’de çalışan kadınlara evde kalmaları emri verdi: Kadınlar, yerleri bir erkek tarafından doldurulmazsa işlerine dönebilecek

Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinin ardından göreve gelen başkent Kabil’in yeni valisi Hamdullah Nomany, yerel yönetimde çalışan kadınlara evde kalmaları ve işe gelmemelerini söyledi. İşleri, erkekler tarafından doldurulabilen kadınlardan evde kalmaları istenecek. Ancak kadın tuvaletlerinin temizlenmesi gibi “kadınları ilgilendiren” işler, kadınlar tarafından yapılmaya devam edecek. Açıklamada, “güvenlik tehditi” son bulana kadar uygulamanın devam edeceği ve kadınlara maaşlarının ödeneceği belirtildi.

Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinin ardından göreve gelen Kabil’in yeni valisi Hamdullah Nomany, yerel yönetimde çalışan kadınlardan evde kalmalarını ve işe gelmemelerini istedi. Kadınlar, yalnızca yerlerine çalışacak erkekler bulunamazsa işlerine dönebilecek. 

Kabil Valisi Nomany, Taliban’ın kadınların bir süreliğine çalışmasını durdurmayı gerekli bulduğunu ve kendisinin bu kuralı uyguladığını söyledi. Taliban, 1996-2001 yılları arasındaki ilk iktidar döneminde kadınları eğitimden ve iş hayatından men etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından ağustos ayında ülkeyi ele geçiren Taliban, kadın haklarına “İslam hukuku çerçevesinde” saygı göstereceğini iddia etmişti. Öte yandan örgüt, İslam’ın hukuk sistemi olan şeriat kanununun katı bir yorumunu uygulamayı tercih ediyor.

Örgüt ikinci kez iktidara geldiğinden bu yana çalışan kadınlara, güvenlik durumu düzelene kadar evde kalmaları söylendi. Eylül ayında geçici hükümetini açıklayan örgüt, kabinede kadınlara yer vermedi. Ayrıca tamamı erkeklerden oluşan geçici hükümeti protesto eden kadınlara da şiddet ile karşılık verildi.

Taliban, geçici hükümette Kadın İşleri Bakanlığı’nın kaldırıldığını duyurmuş, yerine katı dini kurallar uygulayan Ahlak ve Erdem Bakanlığı’nın kurulduğunu açıklamıştı. 

Afganistan’da bugünden (20 Eylül) itibaren ortaokullar yeniden açılırken, sadece erkek öğrenci ve öğretmenlerin okullara gitmesine izin verildi. Taliban, kız öğrencilerin okula gitmesi için çalışmaların ise devam ettiğini belirtti.

Kabil Valisi Nomany’e göre belediyenin, 3 bin çalışanının yaklaşık üçte biri kadın. Nomany, kadınların birçoğunun işinden men edildiğini, bir kısmının ise çalışmaya devam edeceğini söyledi. Ancak işinden edilmeyen kadınlar yalnızca “kadınları ilgilendiren” işlere bakacak. Nomany bunun gerekçesini, “Mesela erkeklerin giremediği kadın tuvaletlerinde kadınlar çalışıyor” diyerek açıkladı.

Ancak erkeklerin doldurabileceği pozisyonlar için kadınlara durum normalleşene kadar evde kalmalarını söylediğini belirten Nomany, kadınların maaşlarının ödenmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

Taliban 15 Ağustos 2021’de Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmiş ve ikinci kez yönetimi devralmıştı. 1996- 2001 yılları arasında da iktidarda olan Taliban, beş yıllık yönetimi boyunca şeriatın katı bir yorumunu uygulamıştı. Ülkede kadınlar ağırlıklı olarak çalışma ve eğitim hayatından men edilmiş, halka açık infazlar ve kırbaçlama yaygın hale gelmişti. Taliban, bu yılın başlarında Afganistan’da kültürel gelenekler ve dini kurallar doğrultusunda kadın ve azınlık hakları için hükümler sağlayacak “gerçek bir İslami sistem” uygulayacağını açıklamıştı.

Ancak örgüt 7 Eylül Salı günü geçici hükümeti açıklamış ve kabinede kadınlara yer vermemişti. Afgan kadınlar “güvenlik” gerekçesi ile işlerinden uzaklaştırılmaya başlanırken, spor yapmaları da yasaklanmıştı.

Ayrıca geçici hükümet, Taliban rejimi altında kadınların üniversite eğitimine devam edebileceğini ancak binaların cinsiyete göre ayrılacağını açıklamıştı. Kadınların üniversitelerde başörtü takmasını zorunlu kılan yeni kıyafet kuralları uygulanacağı ve mevcut müfredatın değiştirileceği belirtilmişti.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.