Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin kira krizi (8): İstanbul-Beşiktaş’taki Vişnezade Mahallesi’nde kiralar uçtu, 25 metrekare stüdyo daire 2 bin 800 lira

İstanbul’un Beşiktaş ilçesine bağlı Vişnezade Mahallesi şehirde son bir yılda, Rumelihisarı Mahallesi’nden sonra ev kiralarının en çok arttığı ikinci mahalle oldu. Vişnezade’de ev kiraları geçen yıla göre yüzde 238 arttı. Beşiktaş vapur iskelesinden Vodafone Park Stadyumu’na kadar olan sahil şeridini kapsayan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampüsü ve Beşiktaş Çarşısı’na yakın konumdaki mahallede öğrenciler kiralık ev bulamıyor. Buldukları az sayıda ev ise fahiş fiyatlardan kiralanıyor.

Haber: Ali Macit, Ayhan Eren

“Talep, arzı karşılamıyor”

Medyascope’a konuşan emlakçı Göksel Kurşun, mahallede kiraların anormal şekilde artmasının nedeninin, koronavirüs salgını ile birlikte kapanan üniversitelerin tekrar açılması olduğunu belirtti. Kurşun, “Talep, arzı karşılamıyor. 25 senedir bu işin içindeyim, ben de ilk kez böyle bir durumla karşılaştım. Ev kiraları fazla olmasına rağmen, elimizde ev kalmadı” dedi. Bir buçuk ay önce Vişnezade’de 1+0 stüdyo daireyi bin 800 liraya kiraya verdiğini belirten Kurşun, 25 metrekarelik bu dairenin şimdilerde aylık 2 bin 800 liraya kiraya verilebileceğini söyledi.

Vişnezade Mahallesi’ndeki evini kiraya veren bir ev sahibi ise kirayı senelik enflasyona göre artırdığını anlattı. Medyascope’a konuşan ev sahibi, “Evimi bin liraya, hukuk okuyan bir öğrenciye kiraya verdim. Eğer o evden çıkarsa bin 300 veya bin 500 lira arası kiraya veririm. Tabii ki şu an bin 300 lira değeri değil ancak öğrencileri de anlamak gerekiyor” dedi. Ayrıca bazı ev sahiplerinin kiracıları, evlerinden çıkmaya zorladığını iddia etti. 

“Bu fiyatları kabul etmemize rağmen ev bulamadık”

Vişnezade’ye yakın bir konumda bulunan Bahçeşehir Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci, öğrencilerin fahiş fiyatları kabul etmelerine rağmen ev bulamadıklarını söyledi. Öğrenci, “Üç arkadaşım, bu fiyatları kabul etti, Beşiktaş’ta okula yakın bir yerde ev tutmak istediler. Ancak ev yok, şu anki fiyatları kabul etmememize rağmen ev bulamadık” diye konuştu. Öğrenci ayrıca, yurtlarda da yer olmadığını ve öğrencilerin açıkta kaldığını aktardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.