Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (16): İstanbul’da kira artışının en yüksek olduğu beş semt

İstanbul’da yaşayanlar için son yıllarda gündemden hiç düşmeyen bir konu hayat pahalılığı. Türkiye’nin kira krizinden en çok etkilenenler de İstanbullular oldu. İstanbul genelinde kiralar ortalama yüzde 30 arttı, bazı semtlerde ise tam üç katına çıktı. Emlakçılar ve gayrimenkul uzmanlarına göre kiralardaki artış arz ve talep dengesinin bozulmasından kaynaklanıyor. Bunun başlıca sebepleri ise inşaat maliyetlerinin artmasıyla daha az yeni konut yapılması ve koronavirüs salgınıyla beraber daha az kişinin yeni evlere taşınıp eski evlerini boşaltması. İstanbul’da kira artışının en yüksek olduğu beş semti, “BeşiBirYerde” serimizin 16. bölümünde derledik.

1) Rumelihisarı – Sarıyer

Sarıyer’in Rumelihisarı semti, geçen yıla göre İstanbul’da metrekare başı kira bedeli en fazla artan mahalle oldu. Boğaz kenarındaki Rumelihisarı’nda kiralar yüzde 290 arttı. Kiraların neredeyse üç katına çıktığı Rumelihisarı aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi yakınında yer alıyor. Geçen yıl çevrimiçi eğitim veren üniversitelerin bu yıl yüz yüze eğitime geçmesiyle öğrencilerin üniversite yakınlarındaki evlere ve yurtlara geri dönmesi de fiyatların artmasında etkili.

2) Vişnezade – Beşiktaş

Beşiktaş ilçesinin Vişnezade mahallesinde ev kiraları geçen yıla göre yüzde 238 arttı. Vapur iskelesinden Vodafone Park Stadyumu’na kadar olan sahil şeridinin kapsayan, İTÜ Maçka kampüsü ve Beşiktaş Çarşısı’na yakın konumda olan Vişnezade’de kira fiyatları neredeyse iki buçuk katına çıktı.

3) Reşitpaşa – Sarıyer

İstanbul’da kiraların en çok arttığı üçüncü semt Sarıyer’e bağlı Reşitpaşa Mahallesi oldu. Reşitpaşa’nın kira krizinden bu denli etkilenmesinin sebepleri doğaya yakın oluşu ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin hemen yanında yer alması. Reşitpaşa hem salgın sırasında doğayla yakın olmak isteyenlerin, hem de yüz yüze eğitime verilen ara sonrası üniversitelerin tekrar açılmasıyla üniversite çevresinde evlere talep gösteren öğrencilerin tercih ettiği bir semt oldu.

4) Gayrettepe – Beşiktaş

İstanbul’da kira fiyatlarının en fazla arttığı bir diğer semt, yüzde 171 artış ile Gayrettepe oldu. Gayrimenkul uzmanları, metrobüs ve metro hatlarının merkezindeki Gayrettepe’ye ulaşım kolaylığı sebebiyle yüksek talep olduğunu belirtiyor.

5) Fikirtepe – Kadıköy

İstanbul’da kiraların en çok yükseldiği beşinci semt Fikirtepe. Fikirtepe, Kadıköy’ün merkezi mahallelerine göre daha düşük gelirli kişilerin oturduğu bir semt ancak geçmiş yıllarda Fikirtepe’de birçok kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirildi. Yeni konutların yapıldığı Fikirtepe’de kiralar da yükselmeye başladı. Fikirtepe’de kiralar geçen yıla göre yüzde 150 arttı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.