Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de 65 yaş ve üzeri kişiler için Pfizer aşısının üçüncü dozu onaylandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), son aşılarını en az altı ay önce yaptırmış 65 yaş ve üzeri ve risk grubundaki kişiler için Pfizer & BioNTech aşısının üçüncü dozuna onay verdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ağır hastalık riski taşıyan, 65 yaş ve üzeri veya bazı meslek gruplarından kişiler için Pfizer&BioNTech aşısının üçüncü dozuna onay verdi.

FDA’nın aldığı bu karar, on milyonlarca ABD vatandaşının üçüncü doz aşılar için uygun olduğu anlamına geliyor ancak üçüncü doz aşıların, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) onay alması gerekiyor.

Basında çıkan haberlere göre CDC’den bazı yetkililer, belirli zaman aralıklarında toplanacak ve yetkililer kimin yüksek risk grubuna dahil olduğunu ve hangi meslek gruplarının üçüncü doza uygun olduğunu belirleyecek. FDA yetkilisi Janet Woodcock, “Sağlık çalışanlarının, öğretmenlerin, gündüz bakım personelinin, market çalışanlarının ve evsiz barınaklarında veya hapishanelerde bulunanların listede olması gerekiyor” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden üçüncü doz aşıların, FDA ve CDC’den onay almaları ile birlikte bu aydan itibaren uygulanmaya başlayacağını açıklamıştı.

FDA’nın aldığı karar, şimdilik yalnızca Pfizer&BioNTech aşısı ile aşılanan ABD vatandaşları için geçerli. Moderna ve Johnson & Johnson aşılarını yaptıran milyonlarca ABD vatandaşı ise üçüncü doz aşı için onay beklemek zorunda.

Aşılamada üçüncü dozu onaylayan ülkeler hangileri?

İngiltere hükümeti kış aylarına girerken 50 yaş ve üzerindeki herkese ve bağışıklık sistemi zayıf kişilere üçüncü doz aşıların yapılacağını duyurdu. Almanya, Fransa ve Çekya, yaşlı veya bağışıklık sistemi zayıf kişiler için hatırlatıcı dozun yapılacağını açıkladı. İsrail’de ise 12 yaşındaki çocuklara hatırlatıcı dozlar yapılmaya başlandı. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), az gelişmiş ülkelerde aşı oranları yükselene kadar zengin ülkeleri hatırlatıcı dozları yapmaktan vazgeçmeye çağırdı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus geçen haftaki açıklamasında, “Çoğu Afrika’da olmak üzere, yüzde 2’den daha az aşılanma oranına sahip, birinci ve ikinci dozlarını bile almayan ülkeler var. Hatırlatıcı dozları özellikle sağlıklı kişilere yapmaya başlamak hiç doğru değil” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden çarşamba günü (22 Eylül) Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki konuşmasında 2022’de yoksul ülkelere 500 milyon doz aşı bağışlama sözü vermişti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.