Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Formula 1 yazarı Chris Medland: Liderlik çekişmesi, Ricciardo’nun formu ve Alfa Romeo koltuğu – Rusya Grand Prix’i öncesi 5 büyüleyici hikaye

Rusya’daki Formula 1 yarış hafta sonu öncesi Chris Medland‘ın “Title tension, Ricciardo’s form and the Alfa Romeo seat – 5 fascinating storylines ahead of the Russian GP/Liderlik çekişmesi, Ricciardo’nun formu ve Alfa Romeo koltuğu – Rusya Grand Prix’i öncesi 5 büyüleyici hikaye” yazısını Kıvanç Nohutçu sizin için çevirdi.

Liderlik çekişmesi, Ricciardo’nun formu ve Alfa Romeo koltuğu – Rusya Grand Prix’i öncesi 5 büyüleyici hikaye

Şampiyonanın birincisi ve ikincisinin Monza’daki şoke eden kazasının tartışmaları halen sıcakken Rusya yarış hafta sonuna giriş yaptık. İşte Soçi’de, manşetlere konu olabilecek birkaç detay…

1) Tansiyonu iyice yükselen liderlik savaşı

2021 sezonunda 14 yarış geride kaldı, önümüzde sekiz yarış daha var ve şampiyonluk savaşı iyice kızıştı. 

Monza’daki yarışta, Lewis Hamilton ve Max Verstappen arasında büyük bir çarpışma yaşandı. Verstappen bu hafta sonu Rusya’da üç sıra grid cezası aldı. Pistte ilk kez karşılaşmadılar fakat sonuç olarak her iki sürücünün de yarış dışı kalması ilk kez oldu ve kimin suçlanacağı konusunda birçok tartışmaya yol açtı.

Her iki sürücü de birbirleriyle temiz şekilde yarışmanın bir yolunu bulmaları gerektiği konusunda hemfikir görünüyorlardı ancak zaten onca yarıştan sonra aralarında sadece beş puan varken bunu söylemek yapmaktan daha kolay ve genellikle geleneksel Avrupa yarışlarının sona ermesinden sonra liderlik savaşlarında tansiyon iyice yükselir.

İkili arasında daha dramatik anlar olacağı kesin ancak Verstappen’in grid cezasının bu hafta sonu onları pistte ayrı tutup tutmayacağı henüz belli değil.

2) Ricciardo’nun formu 

Hamilton ve Verstappen çarpışması, McLaren’ın Monza’daki olağanüstü performansını gölgede bırakmıyor ve iki sürücüden daha tempolu olanı damalı bayrağı ilk gören isim oldu.

Bu Lando Norris’i hiçbir şekilde küçümsemek değil tam tersi. Norris tüm sezon boyunca müthiş bir formdaydı ve bunu İtalya’da sürdürdü ancak takım arkadaşı Daniel Ricciardo bu yılın başında katıldığından beri mücadele ediyor. Yaz tatili, Ricciardo’nun yeniden başlamasına ve sezonun ikinci bölümü için taze bir şekilde dönmesine yardımcı oldu ancak kimse galibiyetinin geleceğini görmedi.

Belki cuma günü Monza’da, Ricciardo’nun sprint için beşinci sırada olduğu için hüsrana uğradığı ve açıkça kendisinden son derece yüksek beklentiler vardı. Zandvoort plana göre gitmemişti ama ileriye doğru bariz bir adım atılmıştı ve Ricciardo, McLaren’in özellikle rekabetçi olduğu pistte özel bir şeyler yapma şansı olduğunu biliyordu.

Son turdaki en hızlı turla dominant şekilde kazandı. Bu sezon şimdiye kadar görülmemiş şekilde sürekli olarak aracını kullanabildiği bir hafta sonuydu ancak yılın geri kalanı o kadar zor ki temposunu yükseltmek isteyecektir.

3) Alfa Romeo’nun ikinci koltuğu

2022 sürücü transferleri neredeyse tamamlandı. Monza’dan önce meydana gelen tüm transferlerden sonra Aston Martin, hem Lance Stroll hem de Sebastian Vettel’in beklendiği gibi takımda kalacağını açıklayarak gelecek yılki kadrosunu belirleyen son takım oldu. 

Haas, Nikita Mazepin ve Mick Schumacher ikilisini elinde tutmayı planlasa da sözleşmeler tamamlandığında resmi bir duyuru yapılıp yapılmayacağı henüz belli değil.

Ama yapbozun son parçası Valtteri Bottas’ın gelecekteki takım arkadaşının henüz onaylanmadığı yer olan Alfa Romeo’da. Tüm göstergeler, genç Guanyu Zhou’nun bu koltuğu elde edeceği yönünde ancak Antonio Giovinazzi, özellikle son eleme performanslarıyla takımda kalmak için elinden gelenin en iyisini yapıyor. 

Nick de Vries için de F1 fırsatından bahsedildi ve hâlâ gelecekleri teyit edilmemiş bazı deneyimli isimler var. Bu yüzden Alfa Romeo’yu isterlerse seçeneklerini bir süre daha açık tutabilirler.

4) Williams’ın puan serisi

George Russell’ın İtalya Grand Prix’sindeki dokuzuncu sırasının hiç de sürpriz gibi gelmemesi şu anda Williams’ın ne kadar iyi performans gösterdiği hakkında çok şey söylüyor. Aslında, Nicholas Latifi 11. sırada bitirip puanı bir farkla kaçırdığı için takımın her iki sürücüyle de puan alamamış olması biraz hayal kırıklığı yaratmış görünüyor. 

Yine de her iki sürücü de son haftalarda Williams’ın Macaristan’da 2019’dan bu yana ilk puanlarını kazanmasının yanı sıra Spa’da bir podyum sonucu eklemesi ve şimdi 22 puana sahip olmasıyla katkı sağladı. Bu ilk 10’lar çok farklı pistlerde geldi ve her iki sürücü de Q2’de kaza yapana kadar Zandvoort’ta da yer aldı.

Eğer bu formu Soçi’de devam ettirebilirlerse o zaman Williams’ın sezonun geri kalanında puanlar için mücadele etmesi ve takımlar şampiyonasında rahatça sekizinci sırada kalması için şansı var.

5) Soçi’ye sondan bir önceki ziyaret

Bu hafta sonu Sochi Autodrom’u, Grand Prix için ziyaret ettiğimiz son seferlerden biri olacak bu biraz buruk. Ama Rusya’nın ilk F1 pistinin kararı.

2014’te takvime katıldığından bu yana Kış Olimpiyat Parkı’nda olan etkileyici pistte mücadele ederken Sochi büyük kalabalıklar ve dramatik olaylar yaşadı. Bu, Rusya’da sporu geliştirerek büyümesine yardımcı olan ve her yıl binlerce hayranın Karadeniz tatil beldesine yolculuk yapmasıyla sonuçlanan bir yarış. 

Nikita Mazepin bu yıl gridde ev sahibi avantajına sahip olacak. Daniil Kvyat ve Sergey Sirotkin gibi isimler de evlerindeki Grand Prix’nin tadını çıkarmayı başardılar, bu da Vitaly Petrov’un 2010’daki ilk çıkışından sonra Rusya’dan gelen sürücülerin sayısının arttığını gösteriyor.

Koronavirüsten kurtulmasının ardından F1’deki son sezonu olacak olan Kimi Raikkonen’e tekrar tezahüratta bulunabilmek için Rusya’ya bir dizi Finli taraftar gelecek.

Bu yılki yarıştan sonra 2022’de son bir ziyaret için geri döneceğiz ancak daha sonra 2023’ten itibaren etkinlik St. Petersburg yakınlarındaki Igora Drive’a taşınacak.

Yazar: Chris Medland

Çeviren: Kıvanç Nohutçu

Kaynak: https://www.formula1.com/en/latest/article.title-tension-ricciardos-form-and-the-alfa-romeo-seat-5-fascinating.wNXBzPXz3L3BfOf2hPt2K.html

Formula 1 Rusya GP ile ilgili haberimize buradan ulaşabilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.