Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Erdoğan-Putin görüşmesinde sürpriz madde TB-2 mi?

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport’ta yayımlanan yazısında, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’deki görüşmesi öncesinde Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov’un gazetecilere verdiği demeçte, görüşmede gündeme gelecek ve Türkiye açısından sorun yaratabilecek bir maddenin de Türkiye’nin Ukrayna’ya sattığı Bayraktar TB-2 SİHA’ları olabileceğinin altını çizdi. Yetkin’e göre, ABD ile Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi aldığı için arası açılan Türkiye’nin şimdi de Ukrayna’ya Bayraktar TB-2 sattığı için Rusya ile arasının açılması ihtimal dahilinde:

“Kremlin, Türkiye ile Ukrayna arasındaki askeri-teknik işbirliğini önemli bir konu olarak değerlendirmekte, ama Kiev’in Türk silahlarını Donbass bölgesinde kendi vatandaşlarına karşı kullanmasından endişe duymaktadır.’
Habere göre, Moskova’nın Türk silahlarının Ukrayna’daki iç çatışmalarda kullanılmasını istemediğini kaydeden Sözcü, şöyle devam etti: Bu konu önemli. Bildiğiniz gibi Ukrayna, güneydoğusunda iç ihtilafları olan bir ülke. Biz de doğa olarak bu tür silah sistemlerinin Kiev’deki, nasıl diyelim, öfkeli (yöneticilerce) Ukrayna vatandaşlarının vurulmasında kullanılmasını istemiyoruz.’ Peskov, geçtiğimiz hafta da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda Ukrayna toprağı Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesini Türkiye’nin tanımadığını söylediğinde, tam da Putin ile görüşme öncesi Erdoğan ile bu çıkışına üzüldüklerini söylemişti. Gazeteci Fuad Safarov, Peskov’un bu sözlerinin Erdoğan-Putin görüşmesinden hemen önce Rus devlet televizyonu Rossiya-1’de de haber yapıldığını bildirdi. Bayraktar TB-2 üreticisi Baykar 2019’da Ukrayna ordusuna 6 SİHA ve yer sistemleri, bu yıl da 1 SİHA daha satmış, Ukrayna bu yıl 4 sistem daha almayı planladıklarını açıklamıştı.
Konunun Peskov’un ima ettiği üzere görüşmede Putin tarafından gündeme getirilip getirilmediği görüşmenin bitiminden sonra anlaşılacak. Ancak ABD ile Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi aldığı için arası açılan Türkiye’nin şimdi de Ukrayna’ya Bayraktar TB-2 sattığı için Rusya ile arasının açılma ihtimali ortaya çıkıyor.”

Yetkin’in yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.