Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şarabın Doğu Anadolu’daki başkentinde Öküzgözü ve Boğazkere hasadı başladı

mey|DIAGEO’nun bünyesindeki Kayra şaraplarının Elazığ’daki bağlarında bağbozumu başladı. Doğu Anadolu’nun en özel üzümleri Öküzgözü ve Boğazkere’nin hasat edildiği bağbozumu, sadece ticari bir faaliyet olmakla kalmıyor, Elazığ’ın ve yörenin gastronomik değerlerini tanıtmaya da aracı oluyor.

Türkiye’de bir zamanlar alkolli içki, tütün ve tuz üretimi, kısa adı TEKEL olan, 32’nci Osmanlı padişahı ve 97’nci İslam halifesi Abdülaziz’in saltanı döneminde, 1862 yılında, “İnhisarlar İdaresi” adı ile faaliyete başlamış, “Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş.”nin tekelindeydi. TEKEL’in alkollü içki bölümü, 17 fabrikası, hammadde, stok ve diğer tüm varlıkları ile 2004 yılında, AKP’nin iktidar, Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğı sırada, “Nurol-Limak-Özaltın-TEKEL Ürünleri Toptan Satıcıları Birliği A.Ş/TÜTSAB Ortak Girişim Grubu”nun kurduğu, yönetim kurulu başkanlığını ise Anavatan Partisi’nin (ANAP) iki numaralı kurucusu, ANAP lideri Turgut Özal’ın yeğeni, ANAP hükümetinin bakanlarından ve partinin muhafazakâr kanadına mensup Hüsnü Doğan’ın üstlendiği MEY İçki Sanayi ve Ticaret AŞ’ye 292 milyon dolara satılarak özelleştirildi. İki yıl sonra ise (2006) merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan girişim sermayesi fonu Texas Pacific Group (TPG Capital), MEY İçki’yi 810 milyon dolara satın aldı. Amerikalılar da MEY İçki’yi beş yıl sonra (2011) 2 milyar 100 milyon dolara, dünyanın içki devlerinden İngiliz DIAGEO’ya sattı. 

Özetle Padişah Abdülaziz’in kurduğu İnhisarlar İdaresi, cumhuriyette TEKEL’e dönüşüp, AKP-Erdoğan iktidarında ANAP’lı bir muhafazakârın yönettiği küçük esnaf-büyük şirket ortaklığı tarafından satın alındıktan sonra bir Amerikan fonuna satılıp, oradan da bir İngiliz firması olan DIAGEO’ya devredildi. “Nurol-Limak-Özaltın-TÜTSAB” ortaklığında iki yıl, TPG Capital elinde beş yıl geçiren MEY, 10 yıldır da 180 ülkede ticari faaliyeti, 80 ülkede bölge ofisi bulunan, dünyanın en büyük alkollü içki üreticisi DIAGEO’nun çatısı altında faaliyet gösteriyor.

Gelenekten geleceğe

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.