Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da insanlar hayatta kalmak için hayvan leşlerini yiyor: “Ya bunu yeriz ya da açlıktan ölürüz”

Brezilya’da koronavirüsün yarattığı ekonomik ve sosyal kriz sürüyor. Latin Amerika’nın en kalabalık ülkesi Brezilya’da, koronavirüs salgını ve yüksek enflasyon milyonlarca insanı etkiliyor. Foto muhabiri Domingos Peixoto tarafından ülkenin en büyük kenti Rio de Janeiro’da çekilen bir fotoğrafta yoksul insanların yiyecek bulabilmek için yığın halinde duran hayvan leşlerini karıştırdığı görülüyor. Fotoğraflar binlerce kişinin katıldığı protesto gösterilerinde elden ele dolaşırken Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya yönelik öfke giderek büyüyor.

Rio’da yoksul Brezilyalılar yemek bulmak için, sabun ve hayvan yemi yapılması amacıyla kamyona yüklenmiş sakatat ve kemikleri karıştırıyor. Kamyonun şoförü José Divino Santos durumu, “Bazı günler ağlamak istiyorum. Önce insanlar gelip köpekleri için bir kemik parçası isterlerdi. Şimdilerde ise yemek yapmak amacıyla kemik vermemiz için yalvarıyorlar” sözleriyle anlatıyor.

Kemikleri karıştırdığı görülen 51 yaşındaki Denisa da Silva, yakın zamanda eşini kaybetti. Beş çocuğunu ve 12 torununu beslemesi gerektiğini söyleyen Silva, “Salgın öncesinden beri biraz et görmeyeli çok uzun zaman oldu. Bunun için çok minnettarım” diye ekledi. 

“Ya bunu yeriz ya da açlıktan ölürüz”

Haberi foto muhabiri Peixoto’yla birlikte hazırlayan Rafael Nascimento de Souza, bir kadından atılan etleri yememesini istediğinde “Genç adam, ya bunu yeriz ya da açlıktan ölürüz” yanıtını aldığını söyledi.

Ülkede koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana yaklaşık 19 milyon Brezilyalı açlıkla boğuşuyor. Latin Amerika’daki diğer ülkelerde durum daha da vahim. Venezüela’da halkın yüzde 77’si aşırı yoksulluk altında yaşıyor.

Binlerce kişi geçen cumartesi günü (2 Ekim) Rio sokaklarında protesto gösterileri düzenledi ve Brezilya’nın popülist Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu ülkenin içinde bulunduğu kiz nedeniyle suçladı. Protestoda elinde Bolsonaro’nun kemiklerle dolu kâseleri tutan üç siyahi çocuğun yanında kıkırdadığını gösteren tabloyu tutan 43 yaşındaki sanatçı Alex Frechette “Bu, insanlık dışı” dedi.

Rio’nun kuzeyindeki yoksul mahallelerinde yaşayan 63 yaşındaki dekoratör José Manuel Ferreira Barbosa da protestoda Brezilya’daki açlık krizinden Bolsonaro’yu sorumlu tuttu. Barbosa, “Şu anda işler gerçekten zor. Bazı insanlar kemik yiyor. Diğerlerinin yiyecek hiçbir şeyi yok” diye konuştu.

Rio’nun merkezinde bir gecekondu mahallesinde yaşayan ve devletten aldığı aylık 150 Brezilya Reali (250 TL) yardım ile sekiz torununu beslemek için mücadele eden 53 yaşındaki sokak satıcısı Rosa Maria Xavier da Silva, “Bu bir rezalet” diyerek Barbosa’ya destek verdi.

Solcu senatör Humberto Costa, Brezilya’daki koronavirüs felaketine ilişkin bir kongre oturumu sırasında, Peixoto’nun fotoğraflarının Bolsonaro altında yaşanan sosyal trajediyi ortaya çıkardığını söyledi. Costa, “İşsizlik artıyor. Eşitsizlik büyüyor. Yoksulluk artıyor. Açlık geri döndü. Bu hükümetin ülkemize yaptığı şey bu” dedi.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.