Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altı muhalefet partisinin temsilcileri parlamenter sistemi görüşmek için bugün Meclis’te bir araya gelecek: “Bu bir ittifak arayışı değil, çalışmalarımızı liderlerimize sunacağız”

Muhalefet partilerinin sürdürdüğü güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmaları devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi’nin temsilcileri bugün (5 Ekim) saat 17.00’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir araya gelecek. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme ilişkin altı partinin temsilcileri üçüncü kez görüşecek ve önerilerin içeriğine dair ilk kez konuşulacak.

Altı muhalefet partisinin genel başkan yardımcıları, parlamenter sistem önerilerini konuşmak için bugün TBMM’de bir araya gelecek. Toplantıda CHP’den Muharrem Erkek, İYİ Parti’den Bahadır Erdem, DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, Gelecek Partisi’nden Ayhan Sefer Üstün, Saadet Partisi’nden Bülent Kaya ve Demokrat Partili Bülent Şahinalp yer alacak. 

Üstün: “Bu bir ittifak arayışı değil”

Altı partinin temsilcileri yaklaşık bir ay önce görüşmeye başladı. İki haftada bir düzenlenen toplantıların üçüncüsünde içeriğe dair ilk kez konuşacaklarını belirten Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, görüşmelerin ardından genel başkanların bilgilendirileceğini söyledi. Medyascope’a konuşan Üstün, herhangi bir şekilde ittifak konusunun gündeme gelmeyeceğini belirtirken, “Bu bir ittifak arayışı değil, bunun zamanı henüz gelmedi. Bizler çalışmalarımızı yaptıktan sonra liderlerimize sunacağız ve onlar bir yol haritası belirleyecek. Bugün yarın bitecek bir görüşme değil. Şu an üçüncü görüşmeyi yapıyoruz. İlk kez içerik hakkında konuşacağız. Çok acele etmeye gerek yok ama geç kalmamak da lazım. Bu kadar ayrıştırıcı bir dille siyaset yapılan bir ortamda altı partinin görüşmesi bile çok önemli. Ancak genel başkanlara iletmemiz için biraz daha zamana ihtiyacımız var” dedi.  

“Meclis’in yetkilerinin artırılması konusunda hemfikiriz”

Meclis’in yetkilerinin artırılması ve cumhurbaşkanının yetkilerinin sembolik düzeye çekilmesi konusunda partilerin mutabık olduğunu söyleyen Üstün, “Cumhurbaşkanının yetkilerinin azaltılması ve Meclis’in yetkilerinin artırılması konusunda hepimiz mutabık kalıyoruz. Ancak cumhurbaşkanının nasıl seçileceği konusunda farklı görüşler var. Parlamenter sistem önerilerimizde başbakan ve bakanların durumunu da konuşacağız. Gensoruyu geri getirmek istiyoruz ama bunu hükümetin düşürülmesini kolaylaştıracak bağlamda hazırlamıyoruz” dedi.  

Medyascope’a bilgi veren Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya da henüz ortak metin aşamasında olunmadığını, iki haftada bir düzenlenecek toplantılarla istişarelerin devam edeceğini ve ortak görüşlerin konuşulacağını söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.