Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra alınan unvanları iade edildi

Türkiye, 40 adet F-16 savaş uçağı almak için ABD’ye başvururken, 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Ankara’yı bombalayan altı uçağın kalktığı Diyarbakır’daki hava üssünden darbeden hemen sonra alınan unvanların 2021 Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı ile geri verildiği ortaya çıktı.

2014 yılında verilen “Muharip Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı” unvanı, darbeden sonra Diyarbakır’dan Eskişehir’e alınmış, Diyarbakır Valiliği’ne gönderilen yazıda, yazışmaların bundan sonra Diyarbakır’da kalan 8. Ana Jet Üssü ile yapılması istenmişti. “Tenzili rütbe” olarak değerlendirilen bu unvan değişikliğinden beş yıl sonra, 2021 yılındaki Yüksek Askeri Şûra toplantısında alınan karar ile Diyarbakır’a yeniden Muharip Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı unvanı verildi ve bu göreve Tümgeneral Kutlay Demir atandı. Askeri uzmanlar, Diyarbakır’daki hava üssüne unvanlarının geri verilmesinin Suriye ve Irak’taki gelişmeler ile ilgili olduğunu söyledi.

Darbe girişiminden sonra tenzili rütbeye uğramış, unvanları alınmıştı

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi başta olmak üzere Ankara’daki bazı yerleri bombalayan altı savaş uçağının kalktığı ve darbe soruşturması kapsamında iki komutanı Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilerek tutuklanan Diyarbakır’daki Hava Kuvvetleri Komutanlığı üssündeki “Komutan Yardımcılığı” ve “Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi (BHHM) Komutanlığı”, 2016 yılındaki YAŞ toplantısında alınan karar ile Eskişehir’e taşınmıştı. Eskişehir’deki Hava Kuvvetleri Komutanlığı Komutan Yardımcılığı ve BHHM Komutanlığı’ndan söz konusu yeniden yapılanma ile ilgili Diyarbakır Valiliği’ne yazı gönderildi.

“Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı Yardımcılığı’ ve BHHM Komutanı Korgeneral İsmail Güneykaya‘nın imzasını taşıyan ve ilgili resmi kurumlara gönderilen yazıda şöyle denildi: “2016 yılındaki Yüksek Askeri Şûra sonrası Diyarbakır’da konuşlu olan Muh. Hv. Kv. K. (Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı) Yardımcılığı ve BHHM Komutanlığı Eskişehir’e konuşlanmış, komutanlık bağlısı olan Adli Müşavirlik, Askeri Mahkeme, Askeri Savcılık, 8. Ana Jet Üs Komutanlığı (Diyarbakır) teşkilatına dahil olmuştur. Muh. Hv. Kv. K. Yardımcılığı ve BHHM Komutanlığı konuş yerinin Diyarbakır Garnizonu’ndan Eskişehir Garnizonu’na taşınması ve teşkilatında oluşan bağlantı değişiklikleri nedeniyle Diyarbakır Garnizonu’yla ilgili hususlarda yapılacak yazışmaların 8. Ana Jet Üs Komutanlığı (Diyarbakır) gerçekleştirilmesini arz ve rica ederim.”  

Diyarbakır üssüne beş yıl sonra unvanları iade edildi

Darbe girişiminde aldıkları rol nedeniyle tenzili rütbeye uğradıkları değerlendirilen Diyarbakır’daki hava üssüne BHHM ve Muharip Hava Kuvvet Komutan Yardımcılığı unvanlarının 2021 YAŞ toplantısı ile iade edildiği ortaya çıktı. Resmi Gazete’de yayımlanan YAŞ kararlarına göre, komutanlığa ise Tümgeneral Kutlay Demir atandı.

Komutanlıklar darbeden iki yıl önce verilmiş, darbeden sonra ise alınmıştı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ana muharip unsurlarını tek bir komutanlık çatısı altında toplayan “Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı”, 5 Ağustos 2014 tarihinde Eskişehir’de oluşturulmuştu. Diyarbakır’da 2014 yılına kadar ismi “2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı” olan hava üssünde, hava harekatını tek bir merkezden yönetmek üzere “Komutan Yardımcılığı” ve “Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezleri Komutanlığı” oluşturulmuştu.

Askeri uzmanlar, Diyarbakır hava üssünden darbe girişiminden sonra alınan komutanlıkların yeniden verilmesinin, bölgenin hareketliliğine bağladı. Türkiye’nin doğu hava sahasını korumakla görevli Diyarbakır’daki askeri üssün önemli olduğuna vurgu yapan kaynaklar, Irak ve Suriye’de yaşanan gelişmeler nedeniyle tenzili rütbe olarak değerlendirilen bu karardan vazgeçilip, Diyarbakır’ın harekatların icrası bakımından önemine binaen bu kararın alındığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.