Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

14. Erdal Öz Edebiyat Ödülü, Selim İleri’ye verildi

Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’ün anısını yaşatmak için her yıl düzenlenen Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi, Selim İleri oldu. İleri, bu akşam (11 Ekim) Dada Salon’da düzenlenen törenle ödülünü aldı. Koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl ödül töreni düzenlenemediği için, 2020 yılının kazananı Jale Parla’ya da ödülü törende verildi.

Jale Parla ödülünü bu yıl düzenlenen törenle aldı

14. Erdal Öz Edebiyat Ödülü için bu akşam (11 Ekim) Dada Salon’da tören düzenlendi. İlk olarak, 2020 yılında ödülü kazanan Jale Parla’ya ödülü verildi. Koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl tören düzenlenemediği için ödülünü bu yılki törende alan Parla, Rus ve ABD işgalinin ardından Taliban rejiminin bakısı altında olan Afgan kadınların durumuna dikkat çekti ve “landay” adı verilen geleneksel Afgan şiirinden dizeler okudu.

Parla, tutuklu olan iş insanı Osman Kavala‘yı da andı ve şunları söyledi:

“Edebiyatın çok karanlık bir coğrafyada, cezaevlerinde nasıl bir işlevsellik kazandığını hemen hepimiz biliriz. Benim de bir yakınım, dostum, kardeşim hukuka aykırı olarak tutulduğu bir odada dört yıldır edebiyatla iç içe yaşıyor, bunu yakından biliyorum. Tabii biliyorsunuz kimden söz ettiğimi Osman Kavala’dan. Bu geceki ödülün anlamına ve işlevine o etkinliklerde bana tekrar iş düşene kadar sabırla bekleyeceğimi söyleyerek sahip çıkıyorum ve tekrar teşekkür ediyorum.”

Selim İleri’den teşekkür

14. Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün Selim İleri’ye verildi. İleri, “Beni bu ödüle layık gördüğünüz için çok teşekkür ediyorum” dedi.

Selim İleri, 1949’da İstanbul’da doğdu. 19 yaşında Cumhuriyet Yalnızlığı isimli ilk öykü kitabı yayımlandı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki öğrenimini 1972 yılında yarıda bıraktı. 1976’da Dostlukların Son Günü’yle Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, 1977’de Her Gece Bodrum ile Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü kazandı. Romanları ve öyküleriyle edebiyat çevresinde geniş yankılar uyandırdı. Yaşarken ve Ölürken (1981) Milliyet Sanat Dergisi’nce yılın romanı seçildi.

Kırık Bir Aşk Hikâyesi adlı senaryosu Sinema Yazarları’nca 1982-83 mevsiminin en iyi senaryosu ödülüne layık görüldü. Mavi Kanatlarınla Yalnız Benim Olsaydın (1991) Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü’nü aldı. Allahaısmarladık Cumhuriyet adlı oyunu 1997’de hem Afife Jale hem de Avni Dilligil ödüllerini aldı. İleri’ye 1999 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti “televizyon” alanında Kültür- Sanat Ödülü verdi. Radyo çalışmaları dolayısıyla aynı yıl Dialog Medya Ödülü’nü kazandı.   

2001’de Bu Yaz Ayrılığın İlk Yazı Olacak yayımlandı ve 2002 Orhan Kemal Roman Armağanı’yla ödüllendirildi. Selim İleri ayrıca, Uzak, Hep Uzak adlı deneme kitabıyla 2003 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü, İstanbul’un Sandık Odası adlı kitabıyla da 2005’te Türkiye Yazarlar Birliği’nin Hatıra – Gezi alanındaki ödülünü, 2012’de Aydın Doğan Ödülü’nü ve Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’nü, Aralık 2013’te Türsak Vakfı Türk Sinemasına Hizmet Ödülü’nü aldı. 2018 yılında Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı seçildi.

Erdal Öz Edebiyat Ödülü 2008’den beri veriliyor

Erdal Öz Edebiyat Ödülü, 2008 yılından bu yana veriliyor. Ödülü daha önceki yıllarda Gülten Akın, Nurdan Gürbilek, İhsan Oktay Anar, Şavkar Altınel, Murathan Mungan, Cemil Kavukçu, küçük İskender, Orhan Pamuk, Orhan Koçak, Cevat Çapan, Adalet Ağaoğlu ve Latife Tekin kazanmıştı.   

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.