Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsanlığın 12 bin 300 yıl önce de tütün kullandığı ortaya çıktı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Utah eyaletinde avcı-toplayıcılar tarafından kullanılan eski bir ocakta kömürleşmiş tohumlar bulundu. Bu tohumlar, insanların 12 bin yıldan daha uzun bir süre önce, yani Taş Devri’nde de tütün kullandığını gösteriyor. 

Far Western Antropolojik Araştırma Grubu Müdürü Daron Duke, Utah’taki Büyük Tuz Gölü’nde Wishbone sahasındaki ocağın 2015 yılında rutin bir arkeolojik araştırma sırasında keşfedildiğini söyledi. Duke, pazartesi günü (11 Ekim) Nature Human Behavior dergisinde yayımlanan makalesinde bulunan tütün için “Büyük Tuz Gölü’ndeki küçük siyah bir leke” ifadesini kullandı.

Duke ve meslektaşları, rüzgarın etkisiyle ortaya çıkan taş eserleri ve kemiklerle çevrili bölgeyi kazdı. Ekibin botanikçisi, tohumları laboratuvara götürdükten sonra taşocağından alınan üç karbon örneğinden elde edilen verilere göre insanların 12 bin 300 yıl önce de tütün kullandığını sonucuna vardı. Bulunan tütün türleri, şu anda da bölgede yetişen “nicotiana attenuate” adlı türe ait olduğu açıklandı.

Nikotin, yerli halk tarafından psikoaktif özellikleri için kullanılan tütün bitkisinden geliyor. Tütün tohumları nikotin içermiyor ancak tütün bulgusu insanların, bitkinin sarhoş edici etkiye sahip olan kısımlarını, yani yaprak ve saplarını, insanları kullandıklarını gösteriyor.

Araştırma bulguları, tütünün evcilleştirilmeden binlerce yıl önce insanlar tarafından kullanıldığını ortaya koyuyor. Duke, insanların tarımın ortaya çıkmasından binlerce yıl önce kendileri için yararlı olan “bitkilerle oynamasının” muhtemel olduğunu belirtti.  

Kaynak: CNN

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.