Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Rusya, Sputnik V aşısını burun spreyi olarak yetişkin gönüllülerde deneyecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) salı günü (12 Ekim), Moderna şirketinin destekleyici aşısının, FDA’nın şartlarının tamamını karşılamadığını açıkladı. Johnson & Johnson aşısı, FDA’dan ilk aşıdan en az iki ay sonra destekleyici doza izin vermesini istedi. Koronavirüse yakalanan Adrian James isimli çocuk hastanede solunum cihazına bağlı olarak tedavi görmesinin ardından taburcu edildi. Rusya, Sputnik V aşısını burun spreyi olarak yetişkin gönüllüler üzerinde deneyecek. Burun spreyi, St. Petersburg’taki klinikte iki doz uygulanacak. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

FDA: Moderna aşı şartlarının hepsini sağlamıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) bilim insanları salı günü (12 Ekim), Moderna şirketinin destekleyici aşısının FDA şartlarının hepsini karşılamadığını açıkladı.

Bir FDA çalışanı, Moderna aşısının verilerinin destekleyici aşının antikor seviyesini yükselttiğini ancak aşıdan önce ve sonra antikor seviyelerinde belirgin bir fark olmadığını söyledi. 

FDA destekleyici aşıları onaylarsa ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) danışmanları, haftaya düzenlenecek bir panelde destekleyici aşıyı kimlerin olabileceğine ilişkin önerileri tartışmak için toplanacak. 

Moderna, 50 mikrogramlık destekleyici aşı için onay istiyor. Yani orijinal aşının yarısı dört hafta içinde iki doz olarak uygulanacak. Şirket, rakipleri Pfizer ve BioNTech gibi 65 yaş üstü ve yüksek riskli kişiler için de üçüncü doz aşı izni istemişti. 

Joe Biden hükümeti, daha fazla yetişkin için destekleyici aşı planlarını açıkladı. Ancak FDA’nın bazı bilim insanları, The Lancet dergisinde yayımlanan bir makalede herkese destekleyici aşıyı önermek için yeteri kadar kanıt olmadığını belirtti.

J&J, FDA’dan ilk aşıdan en az iki ay sonra destekleyici doza izin vermesini istedi

Johnson & Johnson (J&J) FDA’dan ilk aşıdan en az iki ay sonra destekleyici doza izin vermesini istedi. Verilere göre, yüksek riskli yetişkinlerin ikinci dozu daha erken olması gerek, düşük riskli bireyler ise en az altı ay beklemeli.

Axios haber ajansı, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin (NIH) topladığı verileri değerlendiren bir kişiye dayandırdığı haberinde, Johnson & Johnson aşısı olan kişilerin ikinci doz olarak mRNA aşısı olması durumunda nötralize edici antikor yanıtlarının daha güçlü olacağını aktardı.

Nötralize edici antikorların yalnızca virüsün hücrelere girmesini ve çoğalmasını engellediği için etkilerinin ne kadar süreceği önemli. Ancak nötralize edici antikorların ne kadar süre dayandığı belirsiz. 

Koronavirüse yakalanan çocuk taburcu oldu

ABD’nin İllinois eyaletinde yaşayan ve yürümeye yeni başlayan Adrian James isimli bir çocuk koronavirüse yakalandıktan sonra hastanede solunum cihazına bağlı olarak tedavi gördü. Annesi çocuğun salı günü taburcu edildiğini aktardı. 

Adrian’ın annesi Tiffany Jackson, “Çok çok mutluyum” diyerek oğlunun fotoğraflarını sosyal medyadan paylaştı. Adrian bir haftadan uzun süre cihazlar vasıtasıyla nefes aldı ve serum yoluyla beslendi.

Koronavirüs aşıları henüz 12 yaşından küçük çocuklar için önerilmiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) verilerine göre ABD’de, dört yaşından küçük 860 binden fazla çocuk koronavirüse yakalandı. CDC’nin verileri, Adrian’ın hastalanmasından bu yana dört yaşından küçük 20 binden fazla çocuğun koronavirüse yakalandığını ortaya koydu.

Panama, yüksek riskli kişiler için destekleyici Pfizer aşısını onayladı

Orta Amerika ülkesi olan Panama salı günü (12 Ekim), Pfizer’in destekleyici aşısının kullanımını sağlık çalışanları, yatalak hastalar, bakıma muhtaç ve 55 yaş üstü kişiler dahil olmak üzere yüksek risk grubundakiler için onayladı. 

Panama, salgının başından bu yana 469 bin 440 koronavirüs enfeksiyonu ve 7 bin 275 ölüm kaydetti. Ocak ayından bu yana 5,5 milyondan fazla aşı dozu uygulandı. 

Sağlık Bakanı Luis Sucre, “Yarın kamu ve özel hastanelerde Pfizer aşısı ile nüfusa destekleyici aşı uygulama sürecini başlatmaya karar verdik” dedi.

Destekleyici doz, ikinci doz aşısını en az altı ay önce olan kişilere uygulanacak. Sucre, virüs nedeniyle komplikasyon gelişme riski yüksek olan kişilerin önceliğinin olduğunu da söyledi. 

Sputnik V aşısı burun spreyi olarak test edilecek

Rusya, Sputnik V aşısını burun spreyi olarak yetişkin gönüllüler üzerinde deneyecek. Burun spreyi, St. Petersburg’daki klinikte iki doz şeklinde uygulanacak. Rusya Başkanı Vladimir Putin salı günü (12 Ekim), ülkede aşılamanın hızlanması gerektiğini vurgulamıştı.

Rusya’da salgının başladığı günden bu yana en yüksek günlük ölüm vakasına ulaşıldı. Rus yetkililer, haziran ayında 8-12 yaş arası çocuklar için uygun bir burun spreyi aşısının test edildiğini ve yeni ürünün eylül ayında piyasaya sürülmesinin planlandığını belirtmişti.

“Aşı zorunluluğu, sağlık çalışanlarının dini konaklama talep etme hakkı ile çelişiyor”

ABD’de federal bir yargıç salı günü (12 Ekim), New York eyaletindeki işverenlerin dini muafiyet taleplerini değerlendirmelerine izin vermeden sağlık çalışanlarına koronavirüs aşısı zorunluluğu getiremeyeceğine karar verdi. 

New York Albany ABD Bölge Hakimi David Hurd, aşı zorunluluğunun sağlık çalışanlarının işverenlerinden dini konaklama talep etme hakkı ile çeliştiğine hükmetti.  

Aşı karşıtlarının karşı çıkmasına rağmen Joe Biden hükümeti, aşıyı tüm vatandaşlar için zorunlu hale getirmek istiyor. Tüm vatandaşları hızlıca aşılama Biden’in ilk hedeflerinden biriydi. Ancak şu ana kadar nüfusun yüzde 66’sının aşılandığı ABD’de, Biden yönetiminin ilk hedeflerinin hayli gerisinde kalınmış durumda.  

New York Sağlık Bakanlığı, 26 Ağustos’ta sağlık çalışanlarının 27 Eylül’e kadar aşı olmalarını zorunlu hale getirdi ve geleneksel dini muafiyetlere izin vermedi.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.