Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avusturya Alpleri’nde bulunan kalıntılar, insanların 2 bin 700 yıl önce de bira ve mavi küflü peynir tükettiğini gösterdi

Bilim insanları, Avusturya Alpleri’ndeki Hallstatt kasabasında bulunan insan dışkısı örneğini analiz etti. 2 bin 700 yıllık tarihe sahip “sofistike” dışkı, insanların bronz ve demir çağında da bira ve mavi küflü peynir tükettiğini gösterdi. Yeni bulgular, günümüzde kullanılan “peynir olgunlaştırma” uygulamasının tarihinin, sanılandan daha eskiye dayandığını ortaya koydu.

The Guardian’ın haberine göre bilim insanları, Avusturya Alpleri’ndeki Hallstatt kasabasında bulunan madenden çıkarılan insan dışkısı örneğini analiz etti. Araştırma, 2 bin 700 yıl önce bölgedeki tuz madencilerinin, bira ve mavi küflü peynir tükettiğini gösterdi. Hallstatt tuz madeninde bulunarak incelenen “sofistike” dışkı, günümüzde kullanılan “peynir olgunlaştırma” yönteminin Avrupa’daki tarihinin, sanılandan daha eskiye, bronz ve demir çağlarına dayandığını ortaya koydu.

“2 bin yıl önce tuz madencilerinin, gıdaları bilinçli şekilde fermente etmelerine çok şaşırdım”

Araştırmanın başındaki, İtalya’nın Bolzano kentindeki Eurac Araştırma Enstitüsü’nden mikrobiyolog Frank Maixner, 2 bin yıldan uzun bir süre önce tuz madencilerinin gıdaları bilinçli şekilde fermente edecek kadar gelişmiş olduğuna şaşırdığını belirtti. Maixner, “Bu işlem bence çok karmaşık, o dönemde olmasını beklemediğim bir şeydi” dedi. Araştırmacılara göre yeni bulgular, peynir olgunlaştırma işleminin Avrupa’daki tarihinin en erken örneği. 

Antik yazıtlar ve arkeolojik bulgular sayesinde, alkol tüketiminin tarihinin çok eskiye dayandığı biliniyor. Öte yandan, Hallstatt’ta bulunan antik dışkı örneği, Avrupa’daki bira tüketiminin ilk kanıtı.

“Fermantasyon işleminin, gıda tarihindeki önemini artık daha iyi anlıyoruz”

Viyana Doğal Tarihi Müzesi’nden Kerstin Kowarik, “Tarih öncesi mutfak uygulamaları oldukça sofistike. Bunun yanı sıra, karmaşık işlenmiş gıda maddelerinin ve fermantasyon tekniğinin erken gıda tarihimizde önemli bir rol oynadığını giderek daha iyi anlıyoruz” diye konuştu.

Hallstatt

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Hallstatt kasabası, 3 bin yıldan uzun süredir tuz üretimine ev sahipliği yapıyor. Bulunan dışkının, madendeki 8 derece sabit sıcaklık ve yüksek tuz konsantrasyonu sayesinde korunduğu düşünülüyor. Araştırmacılar ayrıca dışkı örnekleriyle, madencilerin tahıllar, meyve, fasulye ve etten oluşan diyetini de inceledi. Maixner, “Bence bu, madencilerin tam olarak ihtiyaç duyduğu diyetti” dedi ve ekledi: “Dengeli bir diyet ve ihtiyacınız olan tüm ana bileşenlere sahipsiniz.”

Araştırma, 13 Ekim Çarşamba günü Current Biology dergisinde yayımlandı.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.