Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda’nın resmi sihirbazıydı, 23 yıl sonra görevine son verildi

Yeni Zelanda’da 23 yıl önce göreve getirilen ülkenin resmi sihirbazı 88 yaşındaki Ian Brackenbury Channell‘ın görevine son verildi. Channell, Christchurch Belediye Meclisi tarafından “sihirbazlık ve benzeri hizmetler” sunması için göreve getirilmişti. Yıllık 16 bin dolar maaş ödenen Channell’ın, görevde kaldığı süre boyunca aldığı toplam 368 bin dolarlık maaşı vergilerden ödenmekteydi.

Christchurch Belediyesi Sözcüsü Lynn McClelland, Channell’a son 20 yılki hizmetleri için teşekkür eden bir mektup gönderdiklerini ve görevine son verdiklerini açıkladı. McClelland, zor bir karar verdiklerini belirterek, Channell’ın sonsuza kadar Christchurch tarihinin bir parçası olacağını sözlerine ekledi.

İngiltere’de doğan Channell, 1976 yılında Yeni Zelanda’ya geldikten kısa bir süre sonra kamusal alanlarda sihirbazlık gösterileri düzenlemeye başladı. Ülkedeki bazı şehir konseyleri Channell ve gösterilerini yasaklamak istediğinde halk protesto gösterileri düzenledi. Yeni Zelanda Sanat Galerisi Yöneticileri Derneği 1982 yılında, Channell’ın yaşayan bir sanat eseri olduğunu belirtti ve dönemin başbakanı Mike Moore, Channell’dan, Yeni Zelanda’nın “resmi sihirbazı” olmasını istedi.

Moore’un bu talebinden sonra Channell, Christchurch’te birtakım gösteriler düzenledi ve ülkenin kuraklıkla boğuştuğu zamanlarda yağmur duası etti. 2009 yılında İngitere kraliçesi tarafından Britanya Hizmet Madalyası ile ödüllendirildi.

Kadınlara yönelik sözleri ile eleştiriliyordu

Channell son dönemlerde kadınlar hakkındaki yorumları nedeniyle eleştiriliyordu. Nisan ayında Kanal Three’de Guy Williams’ın ev sahipliğinde düzenlenen “New Zealand Today” adlı bir programa katılan Channell, yorumlarıyla birçok kadından tepki almıştı. Channell programda şu ifadeleri kullanmıştı:

“Kadınları severim, onları her zaman affederim. Henüz hiçbir kadına vurmadım. Kadınlara asla vurmayın çünkü gider arkadaşlarına ve komşularına söylerler. Sonra da başınız büyük belaya girer.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.