Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali ekibi Medyascope’a konuştu: “Festivalin çevrimiçi olmasıyla çok daha fazla izleyiciye ulaşabiliyoruz”

Bu sene sekizincisi düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali, 13 Ekim’de başladı. Festival kapsamında 41 belgesel izleyici ile buluşuyor. 19 Ekim’e kadar devam edecek festivaldeki belgeseller, herhangi bir kayıt gerektirmeden BIFED’in internet sitesinden ücretsiz olarak izlenebiliyor. Festival Yönetmeni Petra Holzer, Festival Koordinatörü Ethem Özgüven ve festival ekibinden Süleyman Evran, Nisan Şir, Sabah Deniz Gülensoy, İren Bıçakçı, Tuğkun Zeroğlu, Egecan Çitim, Doğukan Seven, Beyza Aksoy ve Nazlı Salcıoğlu, festivali Medyascope’a anlattı. 

8. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da koronavirüs salgını nedeniyle çevrimiçi düzenleniyor. 41 belgeselin izleyiciyle buluştuğu festivalde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için ikisi Türkiye’den olmak üzere 13 farklı ülkeden toplam 15 film, Gaia Öğrenci Ödülü kategorisindeyse yedi film yarışıyor. Festivalin bu yılki kazananı BIFED’in YouTube kanalında 17 Ekim Pazar günü 20.00’de düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak. Festivaldeki belgeseller ise 19 Ekim Salı gece yarısına dek izlenebilecek.

Festivali düzenlerken iki temel amaçları olduğunu anlatan Festival Koordinatörü Ethem Özgüven, “Bunlardan bir tanesi dünyada gittikçe artan çevre sorunlarıyla ilgili filmleri daha yaygın fikirlere ulaştırmak, ikinci düşündüğümüz şey de gittikçe kutuplaşan bir toplum yapısı içindeyiz. Çok farklı ideolojilerden insanlar gerçekten de ekolojiyle ilgili konularda bir araya gelebiliyor ve bir diyalog imkanı doğuyor. Bütün bu sebeplerden festivali yapmaya karar verdik” dedi.  Özgüven, BIFED’in diğer festivallerden birkaç temel farkları olduğunu söyledi ve bunları şöyle açıkladı: “20, 25 tane emperyalist ülkenin yeni sömürgeci diyebileceğim yapıtlarına burada çok yer vermiyoruz. Üçüncü Dünya dediğimiz ülkelerin filmlerine daha çok yer vermeye çalışıyoruz. Festivale başvuru ücreti almıyoruz. Filmlerimize biletsiz girilebiliyor.”

Salgın nedeniyle bu sene de festivalin yüz yüze düzenlenemediğini söyleyen festivalin teknik koordinasyon ve web tasarım sorumlusu Egecan Çitim, “Festival yüz yüzeykenki salondan salona koşuşturmayı özlüyoruz tabii ki ama şimdi daha konsantre çalışabiliyoruz, bu bizim açımızdan iyi bir şey” diye konuştu. Festivalin videoları ve fotoğraflarından sorumlu Tuğkun Zeroğlu ise Çitim’in sözlerine şunları ekledi: “Festivalin çevrimiçi olmasının şöyle bir avantajı da var: Aslında biz açılış ve kapanışlarda çok ciddi bir şekilde dolu salonlara alıştık ama rakamlara baktığımızda çevrimiçinde daha fazla izleyiciye ulaşma imkanımız oluyor.”

Festival filmlerinin erişilebilirliğini değerlendiren, festivalin sosyal medya ekibinden Sabah Deniz Gülensoy, “Bu sene çok basitleştirdik. Bunu daha da rahat anlatabilmek için ‘BIFED Fİlmlerini Nasıl İzleriz?’ diye video çektik” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.