Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekvador’da OHAL – Devlet Başkanı Guillermo Lasso: “Nerede saklanırsa saklansınlar, yeraltı dünyası ile savaşacağız”

Ekvador Başkanı Guillermo Lasso, ülkedeki uyuşturucu ticareti ve işlenen diğer suçlarla mücadele etmek için olağanüstü hal ilan etti. Lasso, ordu ve polisin sokağa inerek güvenliği sağlayacağını söyledi. 

Pazartesi gecesi (18 Ekim) yapılan ulusal bir yayında halka seslenen Lasso, “Sadece bir düşman var: uyuşturucu ticareti” dedi. Ekvador’un uyuşturucu ticareti yapan bir ülkeden, uyuşturucu tüketmeye de başlayan bir ülkeye dönüştüğünü söyleyen Lasso, “Bu sadece ülkemizde tüketilen uyuşturucu miktarına değil, günümüzde narkotik madde satışıyla doğrudan veya dolaylı ilişkisi olan suç sayısına da yansıyor” diye konuştu.

Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso

Lasso, uyuşturucu ticaretinin cinayet, hırsızlık ve soygun gibi suçlarda artışa neden olduğunu da belirtti. Bu yıl şehir cezaevlerinde, özellikle Guayaquil’de, uyuşturucu nedeniyle şiddetli isyanlar yaşandı. Hafta sonu ailesiyle Guayaquil’de dondurma yiyen 13 yaşında bir çocuk, polis ile silahlı saldırganlar arasında yaşanan bir çatışmanın arasında kalarak hayatını kaybetti. Rakip mafya üyeleri arasında yaşanan çatışmalar katliamlara dönüştü. Yaklaşık 230 insan cezaevlerinde öldürüldü. 641’i bu yıl olmak üzere sadece Guayas şehrinde cinayetlerde yüzde 70 artış görüldü. 

Görevlerini yerine getirdikleri için dava açılan üniformalı subayları savunmak için yasal bir savunma birimi kurulduğunu duyuran Lasso, yargıçlardan da “cezasızlık ve suçu değil, barış ve düzeni güvence altına almalarını” istedi. Devlet Başkanı Lasso, “Ulusal hükümet tek bir misyonu yerine getirmek için bütün kolluk kuvvetlerini görevlendirecek: Vatandaşların güvenliği yeniden sağlamak. Nerede saklanırsa saklansınlar, yeraltı dünyasıyla savaşacağız” dedi.

Ülkedeki yasal düzenlemelere göre olağanüstü hal durumu; yetkililere hareket, toplanma ve örgütlenme özgürlüğünü kısıtlama yetkisi veriyor. 

Kaynak: New York Times

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.