Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu muhtarlarla buluştu: “Muhtarlıkların bütçesi artmalı, muhtarlar ilçe belediye meclislerine katılmalı, TBMM bu konuda gerekeni yapmalı”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Ekim Muhtarlar Günü vesilesiyle İstanbul’daki muhtarlarla Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen akşam yemeğinde bir araya geldi. Yemekte İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanı Kadir Delibalta ve Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Başkanı Selami Aykut da birer konuşma yaptı. 

İmamoğlu, muhtarların bütçesinin artırılması gerektiğini dile getirirken Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) muhtarların işlerini daha iyi yapabilmeleri için bir kanun çıkarma çağrısında bulundu. İmamoğlu, şunları söyledi: 

“Nasıl kaymakamlığın bütçesi varsa, muhtarlığın da bütçesi tanımlanır görevinin sınırları içerisinde. Abartılı bir şey istemez zaten muhtarlarımız. Nüfusuna göre, sistemine göre tanımlanır. Ve bu, çok makul bir bütçe sistemi ile tanımlanır. İster belediyeler üzerinden, ister kaymakamlıklar üzerinden yönetilir. Zor bir şey değil. Niye ortada birisi için çözüm, birisi için bahane olsun? Muhtarlık meselesi, yılda bir gün sizlerin gününde altı çizilecek ya da konuşulacak mesele değil, kanunla netleşecek bir meseledir, bunu bekliyoruz, buradan ben duyuyorum.”

“Muhtarlarımız ilçe meclislerine katılsın” 

İmamoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Muhtarlarımız ilçe meclislerine katılsın, oy hakkı olmasın ama ilçe meclislerine katılsın, önerge verme hakkı olsun. Önergeleri mecliste okunsun, gündeme alınır alınmaz o ayrı ama görevinin sorumluğunu yerine getirecek kanallar açık olsun. Ben bunu ilçe belediye başkanlığı dönemimde yaptım, keyif de aldım, işime de çok yaradı. Buradan da Meclis’e mesaj yolluyorum, lütfen hükümetin bu konuda bir kanun taslağı çalışması yapmasını, tarafları masaya davet etmesini sağlayalım, konuşalım, birkaç görüşmede bu iş tatlıya bağlansın.”

İmamoğlu muhtarlara da, “Minimum 5-6 milyon lira, 10 milyon liraya yakın bütçeye çıkmayı öngörüyoruz; çalışacağız. Muhtarlarımızın yanında olacak bu bütçeyi, mağdur edilen muhtarların ihtiyaçları karşılanmak üzere, 2022 bütçesinde kullanacağımızı da size söylemek istiyorum” diyerek seslendi.

Muhtarlardan İmamoğlu’na: “Sizin İstanbul’da yapacağınız bütün demokratik hareketler, tüm Türkiye’ye yayılacaktır”

Geçen sene koronavirüs salgını nedeniyle 19 Ekim Muhtarlar Günü için İstanbul’da bir etkinlik yapılmazken, bir sene sonra İstanbullu muhtarlar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile akşam yemeğinde buluştu. İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanı Kadir Delibalta, konuşmasında muhtarlığın önemini vurgulaladı ve İmamoğlu’na seslenerek, “Sizin İstanbul’da yapacağınız bütün demokratik hareketler, tüm Türkiye’ye yayılacaktır” dedi. Delibalta, “15 Temmuz’da sokağa çıkan muhtarlıktı, Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu’yu örgütleyen muhtarlıktı, her şeye göğüs geren muhtarlıktı. Salgın döneminde devlet anladı ki muhtarsız toplum olmaz. Biz, sadece kağıt veren kurum değiliz” diye konuştu. 

Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Başkanı Selami Aykut da koronavirüs salgınında hayatını kaybeden muhtarları andı ve “972 muhtarımızla beraber adeta Türkiye’nin her bir köşesinde görev yapan muhtar arkadaşlarımız var” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.