Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Barınamayanlar” Moda Sahne’de buluştu: “Barınamama sorunu gerçek ve aynı zamanda siyasi bir sorun”

Artan kira fiyatları ve yurt sorununu protesto eden Barınamıyoruz Hareketi, bugün (23 Ekim 2021) İstanbul- Kadıdöy’deki Moda Sahnesi’nde “Herkesin insanca barınma hakkı vardır” sloganıyla bir etkinlik düzenledi. “Yersiz yurtsuz bir isyandayız” pankartının açıldığı etkinlikte, farklı şehirlerden barınma sorunu yaşayan öğrenciler söz aldı, taleplerini ve çözüm önerilerini anlattı. Etkinliğe, depolarına polis tarafından baskınlar düzenlenen ve üç arkadaşları tutuklanan kağıt atık işçileri de destek verdi. Medyascope‘a konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, “Bu sistem, bu iktidar, bu zihniyet, yoksulları artık barınacak bir mekândan bile mahrum bırakarak yok ediyor” dedi.

Haber: Sara Elif Su Balıkçı

Kamera-Kurgu: İbrahim Yayan

Barınamayan öğrencilerden dört talep

Barınamayanlar Hareketi’nden Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Yunus Emre Karaca, taleplerini yurt ücretlerinin düşürülmesi, bursların artırılması, öğrenci evlerinin desteklenmesi ve yurt kapasitelerinin artırılması olarak dört başlıkta özetledi.

Barınamayan öğrencilerden atık kağıt işçilerine destek

Güvenli ve sağlıklı bir şekilde barınmanın sadece öğrencilerin problemi olmadığını dile getiren Karaca, şöyle devam etti: “Atık kâğıt işçilerinin de biliyorsunuz, depolarını yaktılar, yıktılar, çekçeklerine el koydular. Bu da geniş bir rant yani iktidarın içinde bulunduğu bir rant projesi olarak yapılıyor. Onlar, sonuç olarak orada yaşıyorlardı. Depolar onların sadece iş alanları değil, uyudukları, uyandıkları, kendi hayati giderlerini karşıladıkları bir yer. Oralar yıkılıp ellerinden alınınca insanlar da barınamama meselesinin öznesi haline geldiler ve bir inisiyatif almak istediler. Biz de onlarla dayanışma içinde olduk. Onun dışında biri çıkıp, ‘Ben LGBTİ+ bir bireyim ve benim bir barınamama problemim var’ deyip kendi talepleri etrafında bir organizasyon işine girişebilir, biz onlarla da dayanışma içerisinde oluruz.”

“Atık kâğıt işçileriyle beraber mücadele ediyoruz”

Atık kâğıt işçileri adına konuşan üniversite öğrencisi Arda da “Ağustos ayında valiliğin kararıyla başlayan saldırı sürecinden beri atık kâğıt işçileriyle beraber mücadele ediyoruz, dayanışıyoruz. Barınamıyoruz hareketiyle ilişkisi ise daha çok depo baskınlarından sonra gerçekleşti. Depoları basıldıktan sonra bir barınma problemleri ortaya çıktı ve bir bileşeni oldular aslında bu hareketin. Onlarla bu meseleyi konuştuğumuzda zaten ısrarla vurguladıkları bir şey vardı: ‘Birçok sorunumuzdan biri barınma problemi çünkü çalışma alanı aynı zamanda bizim yaşam alanımızdı’. Göçmen işçiler var, çoğu memleketinden buraya evlerini bırakıp geliyor iş için. Tekrar geri dönemiyorlar, kaldıkları yer depolar oluyor, yaşam alanları saldırıya uğradıktan sonra onların da bir barınma problemi ortaya çıktı” dedi.

Arda, kâğıt işçilerinin taleplerini, depo baskınlarının durdurulması ve çekçeklerinin tekrar çalışmaya başlaması olarak özetledi.

KYK yurtlarının sayısında artış talep ediyoruz

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Çiçek Yaman da tüm öğrenciler adına fiyat, sayı ve nitelik bakımından erişilebilir, yeterli sayıda yurt talep ettiklerini dile getirdi. Artan kira ücretlerine dikkat çeken Yaman, şunları söyledi: “Son zamanlarda özellikle İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde ve küçük şehirlerde de bunun yansımaları oluyor. Kira fiyatlarında ciddi bir artış gözlemlemek mümkün ve yurt sayıları yetersiz olduğu için öğrenciler mecburi olarak evlere yönelmek durumunda kalıyorlar fakat iki öğrenci de bir araya gelse şu an bu ev fiyatlarını karşılamak mümkün değil. Keza günden güne artan doğalgaz, elektrik ve su zamlarıyla birlikte zaten bu iyice imkânsız hale gelmeye başladı. Öğrenciler barınma gibi çok temel bir haklarına erişebilir durumda değiller. Biz de bunun bir an önce karşılanmasını istiyoruz ve buna bağlı olarak da KYK yurtlarının sayısında artış talep ediyoruz.”

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya

Hüda Kaya: “Gençlerimiz geleceğe umut veren bir bilince sahip”

Etkinliğe katılan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Medyascope’a şöyle konuştu: “Farklı üniversitelerden ve şehirlerden gençlerimiz, bu mağduriyetler çerçevesinde gençlerin yaşadıklarını birebir örnek verdiler, anlattılar. Çok dramatik fakat onur verici, gururlandırıcı. Gençlerimizin geleceğe ne kadar umut veren bir bilince sahip olduklarını görmek beni burada ziyadesiyle memnun etti.”

“Boğaziçili öğrenciler elleri kelepçeli olarak saatlerce bekletildi”

Boğaziçi Üniversitesi’nde dünkü (22 Ekim) protestolarda gözaltına alınan öğrencilere de değinen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

Boğaziçi Üniversitesi’nde eylem yapan, direnen gençlerimizin yanındaydık ve üniversiteye alınmamıştım. Gece saatlerinde de gözaltındaki öğrencilerimiz için Vatan Emniyet’teydik. Orada beni hüzünlendiren bir manzarayı ifade etmek istiyorum. Bir grup Boğaziçili öğrenci gencimiz arkadaşlarını beklemek için kaldırımlarda, vergi dairesinin, Vatan Emniyet’in kenarındaki asfaltta, kaldırımlarda oturmuş vaziyette saatlerce arkadaşlarını beklediler, ailelerle beraber. Türkiye’nin gözbebeği gençlerimiz, en güzel üniversitelerde okuyan gençlerimiz, içeriye de girdim, polis otobüsünde plastik kelepçelerle elleri saatlerce kelepçeli kalan gençlerimizi de gördüm. Bir kısmı ifadedeydi, hepsini görme imkânım da oldu fakat o kelepçeli halleriyle bile yüzleri cennet gibiydi gerçekten. Pırıllardı, moral doluydular. Onları orada o şekilde, güler yüzleriyle görmek bile bizlere, kamuoyuna inanılmaz pozitif bir enerji dopingi yapıyor, geleceğimizin umudunu artırıyor.”

“Bu iktidar, bu zihniyet yoksulları barınacak bir mekândan bile mahrum bırakarak yok ediyor”

Atık kağıt işçilerinin sorunlarına da değinen Kaya, “Kağıt emekçisi arkadaşlarla da kalabalık gruplarla görüştük, buluştuk. Onların da dertlerini dinlemiştik ve gerçekten barınamaz hale getiriliyorlar. Bu sistem, bu iktidar, bu zihniyet, yoksulları artık barınacak bir mekândan bile mahrum bırakarak yok ediyor, yaşam alanlarını yok ediyor. Gençler, emek verilerek belli bir yaşa gelen bu gençler çalışıyorlar, üniversite kazanıyorlar fakat siz onların iyi bir şekilde eğitim alabilmeleri, bilimsel ilmi anlamda geleceğin Türkiye’sinde var olabilmeleri için onlara mekân hazırlamıyorsunuz, onlara ortam hazırlamıyorsunuz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.