Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (8 Kasım 2021): Kabine toplanıyor

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre haftanın ilk günü, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu’nun kuzeyi, Marmara ve Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyinde yoğun sis bekleniyor.

Müdürlük tarafından aktarılan bilgilere göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da hava az bulutlu olacak. 

Çarşamba günü ülke genelinde sis etkisini kaybederken, hava sıcaklığı mevsim normalleri civarına düşecek. Marmara’nın doğusu, Karadeniz ve Doğu Anadolu’da yağış bekleniyor. Yağışlar Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda yer yer karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 60’larda görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 25 bin 304 yeni vaka tespit edildi, 200 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 117 milyon 388 bin 279’a çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 69 kuruş, euro kuru 11 lira 21 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.583 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 567 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 83,83 dolar.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Bingöl ziyareti sırasında bir kişiye küfür ettiği ortaya çıkan Lütfü Türkkan, İYİ Parti Grup Başkanvekilliği görevinden istifa etti. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, bugün parti yönetiminin yeni grup başkanvekilini belirlemek için toplanacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise İYİ Parti lideri Meral Akşener’in Lütfü Türkkan’ın milletvekilliğine son vermesini istedi.

Cumhurbaşkanlığı kabinesi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gündemle toplanacak. Kabinenin başlıca gündem maddesinin, Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi olması bekleniyor. Kabinede, terörle mücadele, olası Suriye operasyonu ve koronavirüs salgını da konuşulacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) bugün toplanıyor. Toplantıda, gelecek seçimlerde muhalefetin adayının kim olacağı tartışılacak. Hatırlanacaktır, İYİ Parti lideri Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanlığı adaylığına sıcak baktığını açıklamıştı. Kılıçdaroğlu ise belediye başkanlarının adaylık sürecine mesafeli olduğunu söylemişti. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoda kadınlara yönelik hayata geçireceği altı çözümü sıraladı. Kılıçdaroğlu sosyal medya paylaşımında, “İktidarımızın ilk altı ayında gençler için telafi edeceklerimizi özetlemiştim. Şimdi sıra, kadınlar için atacağımız hızlı adımları duyurmaya geldi. İlk altı ay içinde kadınlara yönelik hayata geçireceğimiz çözümleri açıklıyorum, milletimizi de şahit olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Dünyada iki kıta arasında düzenlenen tek maraton olma özelliğine sahip N Kolay 43. İstanbul Maratonu, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü‘nden Avrupa Yakası istikametine dün (7 Kasım) koşuldu. Yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı maratonun başlangıç kornasını CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek Kaya İmamoğlu, birlikte çaldı. Kılıçdaroğlu, Akşener, İmamoğlu ve beraberlerindeki heyet, farklı kategorilerde koşulan maratonun ardından Altunizade’ye geçti. Burada 8 kilometrelik halk koşusunu başlatan heyet, vatandaşlarla birlikte 15 Temmuz Şehitler Köprüsü çıkışına kadar yürüdü. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Süper Lig’de 12. hafta, dün (7 Kasım) oynanan karşılaşmaların ardından sona erdi. Galatasaray, deplasmanda konuk olduğu VavaCars Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Sarı-kırmızılıların golünü, Mostafa Mohammed kaydederken ev sahibinin golünü ise Andrea Bertolacci attı. 

Haftanın kapanış maçında ise Fenerbahçe ile Yukatel Kayserispor, Ülker Stadyumu’nda kozlarını paylaştı. Müsabakada Dimitrios Kolovetsios ve Mario Gavranovic’in attığı goller ile 2-0 öne geçen Yukatel Kayserispor, üstünlüğünü maçın sonuna kadar korumayı başaramadı. Fenerbahçe, 85. dakikada Miha Zajc ve 90+5. dakikada Mesut Özil’in (P) golleri ile skora eşitliği getirdi. Fenerbahçe’nin galibiyet hasreti, bu beraberliğin ardından dört maça çıktı. 

Süper Lig’in 12. haftasında alınan skorlar şöyle:

Çaykur Rizespor 2-0 Aytemiz Alanyaspor

Gaziantep FK 2-0 Kasımpaşa

Demir Grup Sivasspor 0-0 GZT Giresunspor

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor 1-3 Medipol Başakşehir

Fraport TAV Antalyaspor 1-0 Altay

Beşiktaş 1-2 Trabzonspor

Göztepe 0-2 İttifak Holding Konyaspor 

VavaCars Fatih Karagümrük 1-1 Galatasaray 

Adana Demirspor 1-0 Atakaş Hatayspor

Fenerbahçe 2-2 Yukatel Kayserispor

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Libya Başkanlık Konseyi, Dışişleri Bakanı Necla el Manguş’u 14 günlüğüne görevden uzaklaştırdığını, ülke dışına çıkışını da yasakladığını duyurdu. Bu sürede Manguş’la ilgili bir soruşturma yürütülecek. Başkanlık Konseyi, ülkenin yıllar sonra göreve gelen ilk kadın dışişleri bakanını dış politika konusunda karar alırken yönetime danışmamakla suçladı. 

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin başkent Bağdat’taki evinin silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırıya uğradığı, Kazımi’nin olaydan yara almadan kurtulduğu bildirildi. Güvenlik güçleri, saldırıda üç drone’un kullanılmak istendiğini, Dicle Nehri üzerindeki Cumhuriyet Köprüsü’nden gönderilen drone’lardan ikisinin havada vurularak düşürüldüğünü söyledi. Saldırıyı henüz kimse üstlenmedi ancak Kazımi, saldırı düzenleyenlerin kim olduğunu bildiklerini belirtti. 

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı, yani COP26, İskoçya’nın Glasgow kentinde devam ediyor. Kentte binlerce kişi küresel ısınmayla mücadelede daha radikal eylemlerde bulunulması talebiyle sokağa döküldü. Dünya genelinde planlanan gösteriler kapsamındaki protestoların Glasgow’daki ayağı, BM iklim konferansının sürdüğü alanın yakınlarında yapıldı. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.