Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Dünyadaki gelmiş geçmiş en büyük lider”- Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 83. yıldönümünde Dolmabahçe Sarayı’nda anıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 83. ölüm yıldönümünde İstanbul’da törenlerle anıldı. Atatürk’ün yaşamını yitirdiği Dolmabahçe Sarayı önünde her sene olduğu gibi bu sene de uzun kuyruklar oluşurken, saatler 09.05’i gösterdiğinde kentte hayat durdu. Törenlere çok sayıda gencin katılması dikkat çekerken, Medyascope’a konuşan gençler, “Atatürk demek her şey demek. O, olmasaydı, olmazdık. Atatürk, iyi ki var” dedi.

Dolmabahçe Sarayı önünde uzun kuyruklar oluştu

İstanbul-Beşiktaş’taki Dolmabahçe Sarayı’ndaki anma töreni öncesi uzun kuyruklar oluştu. Beşiktaş Belediyesi Başkanı Rıza Akpolat ve belediye çalışanları, Beşiktaş-Barbaros Meydanı’ndan Dolmabahçe Sarayı’na yürüdü. 

Atatürk’ün yaşamını yitirdiği saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Dolmabahçe Sarayı’nda Atatürk’ün yaşamını yitirdiği, Türk bayrağı örtülü yatağının yanında iki polis memuru saygı nöbeti tuttu.

Cumhurbaşkanlığı çelenginin sunulmasının ardından, İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hüseyin Aksu, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanı Yasin Yıldız, Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen Albay Mahmut Sert, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza AkpolatAtatürk Kültür Dayanışma Eğitim Vakfı (AKDEV) Genel Başkanı Gül Karayaldız kurumları adına Atatürk’ün yaşamını yitirdiği yatağa çiçek bıraktı. Daha sonra çok sayıda vatandaş da odaya çiçekler, Türk bayrakları ve notlar bıraktı.

“Atatürk demek her şey demek”

Törenlerde bu yıl daha fazla gencin katılması dikkat çekti. Medyascope’a konuşan genç bir kadın, “Aslında kelimeler ile ifade etme çok doğru olmaz. İnsanın kalbi ile alâkalı olan bir şey olduğunu düşünüyorum. Atatürk demek her şey demek. O, olmasaydı, olmazdık” dedi.

“Atatürk iyi ki var”

Anmaya katılan başka bir genç de “Atatürk benim için her şey. Atatürk’ü tek bir kalıpla anlatamam. Kalbimde çok fazla bir yeri var. Atatürk iyi ki var, ki biz de varız” diye konuştu.

Saat 09.05’te hayat durdu

İstanbullular saatler 09.05’i gösterdiğinde sirenlerin çalmasıyla sokaklarda, caddelerde, balkonlarda Atatürk için iki dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saat 09.05’te trafik dururken, araçlarından inen sürücüler korna çalarak saygı duruşuna eşlik etti. Metrobüslere, Atatürk’ün anısına Atatürk’ün doğum yılı olan 1881 ve sonsuzluk işareti eklendi. Metrobüs, otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarında da yolcular sirenlerin çalmasıyla ayağa kalktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.