Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Etiyopya hükümeti, “teröre destek verdiği” gerekçesiyle Tigraylı 16 BM çalışanını gözaltına aldı

Birleşmiş Milletler (BM), Etiyopya’nın başkenti Adis Ababa’da BM için çalışan 16 kişiyi gözaltına alındığını duyurdu. BM, Etiyopya Dışişleri Bakanlığı’ndan gözaltına alınan kişilerin derhal serbest bırakılmasını isterken, Etiyopya hükümet sözcüsü, “Bahsi geçen çalışanlar teröre destek veriyordu” dedi. İsminin açıklanmaması koşuluyla bilgi veren bir insani yardım görevlisi, “Gözaltına alınan tüm personel Tigraylı’ydı” dedi.

BM, gözaltılar için herhangi bir neden gösterilmediğini söyledi. Ancak avukatlar da dahil olmak üzere Tigraylılar, olağanüstü hal ilan edildiğinden beri Adis Ababa’da yaygın bir şekilde gözaltına alınıyor.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, salı günkü (9 Kasım) açıklamasında, “Çalışanlar kendi istekleri dışında alı konuldu” dedi. Dujarric, altı personelin daha gözaltına alındığını ancak daha sonrasında serbest bırakıldığını ve bir dizi çalışanın bakmakla yükümlü olduğu kişilerin de gözaltına alındığını da belirtti. BM, Etiyopya dışişleri bakanlığından gözaltına alınan kişilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Etiyopya hükümet sözcüsü Legesse Tulu, “Yaşananların ‘BM ofisleri ve işleri’ ile hiçbir bağlantısı yok” dedi.

“Etnik kökene dayalı tutuklamalar tamamen kabul edilemez”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Eğer haberler doğruysa, etnik kökene dayalı tutuklamalar tamamen kabul edilemez” dedi.

Ned Price

Afrika Birliği ve ABD’den elçiler, Etiyopya hükümeti ve Başbakan Abiy Ahmed iktidara gelmeden önce uzun süredir ulusal hükümeti kontrol eden Tigray güçleri arasında derhal ateşkesi teşvik etmeye çalışıyor. Etiyopya hükümeti ise bu yılın başlarında Tigray güçlerini terör örgütü ilan etmişti.

Afrika Birliği elçisi açıklamasında, savaşan tarafların her ikisi de siyasi bir çözümün gerekli olduğu konusunda hemfikir olduğu için küçük bir “fırsat penceresinin” önlerinde olduğunu belirtti. Ancak Etiyopya’nın BM Büyükelçisi, bir tarafta hükümet, diğer tarafta bir “suç örgütü” olduğu için bir çözüme ulaşmanın kolay olamayacağını söyledi.          

Ne olmuştu?

1977 yılında Mengistu Haile Mariam liderliğinde, yüzyıllardır devam eden monarşiye son verilip sosyalist bir devlet inşasına girişildi. Bu dönemde Mariam’ın muhaliflerini etkisiz hale getirmek için yaptığı bir dizi operasyon “kızıl terör” olarak adlandırıldı.

Bu karışıklık içinde pek çok irili ufaklı silahlı direniş grubu oluştu. Onlardan biri de TPLF idi. Zaman içinde diğer silahlı yapılarla, en başta da Eritre Halk Kurtuluş Cephesi (EPLF) ile ortaklık kuran TPLF, 1991 yılında Mengistu Haile Mariam’ın sosyalist hükümetini devirdi.

Etiyopya’daki sosyalist hükümetin çöküşünü takip eden birkaç gün içiinde EPLF kontrolünde olan Eritre, Etiyopya’dan bağımsızlığı ilan etti. Bu durum iki ülkeyi on yıllar sürecek bir savaşa sürükledi. 

Etiyopya’da, çok sayıda etnik grup birlikte yaşıyor. Tigraylılar ise tüm nüfusun ancak yüzde 5’ine karşılık geliyor. Buna rağmen TPLF, kurduğu ittifaklarla 2018 yılına kadar bir şekilde iktidarda tutunmayı başardı.

2018 yılındaki seçimlerini ise “Oromo” etnik grubuna mensup Abiy Ahmed kazandı. Ahmed, devlet içinde TPLF’ye bağlı hareket edenleri tasfiye etmeye çalıştı. Başbakan Ahmed pek çok farklı etnisitenin bir araya gelmesiyle Refah Partisi adında yeni bir parti kurdu. Abiy Ahmed partiye TPLF’yi de davet etti fakat teklif geri çevrildi.

Ağustos 2020’de yapılması planlanan bölgesel seçimler ertelenince, TPLF ve Etiyopya hükümeti arasında zaten gergin olan ilişkiler giderek kötüleşti. TPLF’nin Etiyopya hükümetinin meşruiyetini sorgulaması da bu döneme rastladı.

Kasım 2020 ise iki taraf arasında sıcak çatışmaların başladığı tarih oldu. Etiyopya hükümetine göre çatışmalar TPLF’nin hükümet güçlerine ait noktalara ateş açması üzerine meydana geldi. Çatışmalarda şu ana kadar binlerce kişi öldürüldü, 2 milyonu aşkın kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bölge, büyük bir insanlık trajedisine sahne olmaya devam ediyor.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.