Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malatya’da çöken binayla ilgili dört kişi gözaltına alındı – İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı: “Ulaşılamayan kimse yok”

Malatya’da bugün (9 Kasım) akşam saatlerinde iki katlı bir bina çöktü. 13 kişi enkazdan yaralı olarak kurtarıldı. Yaralıların hayati tehlikesi bulunmadığı belirtildi. Olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, “Şimdi bizdeki bilgilere göre herhangi bir kayıp, ulaşılamayan kişi ihbarı bulunmuyor. Her türlü ihtimal düşünülerek, arkadaşlarımız kontrollü bir şekilde binanın enkazını almaya başladılar” dedi. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamasında “Toplanan deliller itibarıyla izinsiz tadilat yaptırıldığı anlaşılmıştır. Söz konusu tadilatı yaptıran iş yeri sahibi ve üç çalışanı gözaltına alınmıştır” denildi.

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesindeki Sıtmapınarı Mahallesi’nde İnönü Caddesi üzerinde bulunan iki katlı bir bina, saat 16.50 sıralarında çöktü.

Giriş katında dükkânlar, üst katında bir kahvehane bulunan binanın çevresinde güvenlik önlemi alındı. Bölgede başlatılan arama-kurtarma çalışmaları sırasında 13 kişi, enkazdan yaralı kurtarıldı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere sevk edildi. Çalışmalar sırasında sık sık yapılan anonslarla da vatandaşlardan sessiz olmaları istendi.

Çevrede bulunan işyerlerinin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülere göre, kaldırımda vatandaşlar yürüdüğü sırada meydana gelen çökmede, bölge toz bulutuyla kaplandı. Seyir halindeki araçlar da kaldırımlara çarparak durabildi.

Dokuz ilden arama kurtarma ekipleri sevk edildi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Sivas ve Adana’dan arama ve kurtarma ekiplerinin Malatya’ya gönderildiğini açıkladı. Çevre illerden olay yerine ulaşan AFAD ekipleri ile itfaiye, UMKE ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan toplam 264 personelin enkazda görev yaptığı belirtildi.

Binanın çökmeden önceki görüntüsü.

Çökme tadilat sonucu meydana geldi iddiası

Olay yerinde bulunan vatandaşlar, binadaki iş yerinde tadilat yapıldığını, binanın kolonunun kesildiğini iddia etti. Bir televizyon kanalında açıklamada bulunan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise inada tadilat yapıldığı iddiasına ilişkin, “Bunlar şimdilik spekülasyon. Tadilat yapıldığına dair resmi bir bilgi yok” dedi.

Vali Baruş: “Binadaki çalışmadan dolayı hasar oluştuğu ve çökmenin bu nedenle meydana geldiği tahmin ediliyor

Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirten Malatya Valisi Aydın Baruş ise “Malatya’da yaşanan depremden sonra hasar tespit çalışması yapılmış. O zaman ki rapora göre  binada bir hasar olmadığı tespit edilmiş. Ancak araştırma yapıldıktan sonra kesin bir sonuca ulaşabiliriz. Binada tadilat yapılmasıyla ilgili soruşturma sürüyor. Binada yapılan bir çalışmadan dolayı hasar oluştuğu ve çökmenin bu nedenle meydana gelmiş olduğu tahmin ediliyor” diye konuştu.

Yedi yaralı taburcu edildi

Malatya Valiliği’nin gece saatlerindeki açıklamasında ise yaralılardan Halit Hangün, Mustafa Asiltürk, Zeki Canpolat, Hüseyin Barlak, Ahmet Özcan, Vahap Atabey ve Hikmet Doğan’ın taburcu edildiği belirtildi. Ali Seydi Felek, İbrahim Kalı, Duran İnan, İbrahim Uçak, Mehmet Günay ve Osman Aslantaş‘ın ise tedavilerine devam edildiği öğrenildi.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı: “Ulaşılamayan kimse yok, enkaz kontrollü olarak kaldırılıyor”

Olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, “Şu ana kadar yapılan tespitlerde binada 21 kişinin bulunduğu tespit edildi. Bunlardan sekizine arkadaşlarımız ulaştı, kendi imkânlarıyla çıktı. Diğer 13 kişi de arama kurtarma ekiplerince kurtarılarak hastanelere kaldırıldı. Biri yoğun bakımda, dördü serviste hastanelerde tedavi altındalar. Bunların da hayati tehlikeleri yok. Şimdi bizdeki bilgilere göre herhangi bir kayıp, ulaşılamayan kişi ihbarı bulunmuyor. Her türlü ihtimal düşünülerek, arkadaşlarımız kontrollü bir şekilde binanın enkazını almaya başladılar. Kontrollü bir şekilde işlemler yürütülüyor. Binada dört iş yeri olduğunu biliyoruz. Giriş katındaki işyerinde tadilat olduğunu biliyoruz” dedi.

Dört kişi gözaltına alındı

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yazılı açıklamasında ise “Olayla ilgili olarak bilirkişiler tarafından gerekli incelemeler yapılmış olup toplanan deliller itibarıyla izinsiz tadilat yaptırıldığı anlaşılmıştır. Söz konusu tadilatı yaptıran işyeri sahibi ve üç çalışanı gözaltına alınmıştır. Soruşturma çok yönlü olarak titizlikle sürdürülmektedir” denildi.

İlk belirlemelere göre binanın alt katında bulunan tavuk mangal restoranının işletmecisi H.D.’nin yandaki boş dükkanı işyerine katmak için tadilat başlattığı ve çökmenin de kesilen kolon nedeniyle olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geçmiş olsun telefonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya Valisi Aydın Baruş ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı telefonla arayarak bilgi aldı. Erdoğan, “devletin tüm imkân ve kurumlarıyla vatandaşların yanında olduğunu” söyledi.

Sağlık Bakanı Koca’dan açıklama

Twitter hesabından açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yaralıların tedavisi hastanelerimizde devam ediyor. Olay yerinde 28 ambulans ve iki UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Geçmiş olsun Malatya. Yanınızdayız” dedi.

CHP’li Özel’den geçmiş olsun mesajı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sosyal medyadan “Malatya’da iki katlı binanın çökmesi nedeniyle enkaz altında kalan vatandaşlarımızın bir an önce sağ kurtarılmasını diliyorum” mesajını paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.