Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da ekmeğe yüzde 25 zam: “İstemeye istemeye zam yapıyoruz”

İstanbul’da ekmek fiyatlarına yüzde 25 zam geldi. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) dünkü (11 Kasım) toplantısında alınan zam kararıyla 230 gram ekmeğin fiyatı 2,5 lira oldu. Böylece bazı ilçelerde eylül ayından itibaren fiilen uygulanan zam resmileşti. Medyascope, ekmeğe gelen zammı fırıncılarla ve vatandaşlarla konuştu.

İstanbul’da ekmek fiyatı 2 liradan 2,5 liraya yükseldi. Bazı ilçelerde 1 Eylül’den itibaren uygulanan yüzde 25 zam İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) dünkü (11 Kasım) toplantısında onayladı. Böylece 230 gramlık ekmek bugünden (12 Kasım) itibaren 2,5 lira oldu.

“Unun çuvalına bir haftada 100 lira zam geldi”

İstanbul-Eyüpsultan’daki bir fırıncı Medyascope’a konuştu. Un fiyatlarındaki artışa dikkat çeken fırıncı, “Bir hafta içinde unun çuvalına 100 lira artı KDV zam geldi. Fırıncılar ne yapsın? Ben üretici değilim, alıp satıyorum” dedi. Dolar kurundaki artışa dikkat çeken fırıncı, “Üretici bir ülke değiliz. Üretim olmayan bir ülkede dolar da yen de bizi yener” diye konuştu.

“İstemeye istemeye zam yapıyoruz”

Başka bir fırıncı ise şunları söyledi: “İstemeye istemeye zam yapıyoruz ama yapacak başka bir şey yok. Buranın dönmesi için zam yapmamız gerekiyor. Un sürekli zamlanıyor, maya zamlanıyor, işçinin maaşı zamlanıyor, ekmeğe de haliyle zam gelmesi gerekiyor. Başka türlü fırıncılar bu işi çeviremez.”

“Ben vatandaş olarak zorluk çekiyorum, fırıncılara da hak veriyorum”

Vatandaşlar ise zamlardan dertli. Medyascope’a konuşan bir vatandaş, “Ben vatandaş olarak zorluk çekiyorum. 2 bin 800 lira asgari ücret alıyorum. Fırıncılara da hak veriyorum. Un geliyor, mayası geliyor, sonuçta dolar üzerinden geldiği için haklı olarak fırıncılar da zam yapmak zorunda. Bu, vatandaş olarak bizi etkiliyor. Geçim derdine düşmüş insanlar. Nasıl yapacağız biz de bilmiyoruz. Ülkemiz nereye gidiyor, onu da bilmiyoruz” dedi.

“Ekmeğin zamlanması normal”

Başka bir vatandaş da “Mazot almış başını gidiyor, tüp almış başını gidiyor, ekmeğin zamlanması normal. Çöplere atıyorlar ekmeği. Zamlanmasın, 3,5 olsun, 5 olsun ama asgari ücrete bakılsın” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.