Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya seçimleri: Devrik lider Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi cumhurbaşkanlığına aday oldu

NATO destekli bir operasyon ile 2011’de devrilen ve öldürülen eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi‘nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, Libya’da 24 Aralık’ta düzenlenmesi gereken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu. Böylece Seyfülislam Kaddafi, babasını devrilmesinden bu yana ilk kez ortaya çıktı.

49 yaşındaki Seyfülislam Kaddafi, ülkenin güneyindeki Sebha kasabasında bulunan seçim merkezine giderek, adaylık başvuru metinlerini bizzat kendi doldurdu. Seyfülislam’ın geleneksel kahverengi cübbe ve sarık, uzun sakal ve gözlüklü fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı.

Reuters haber ajansına bilgi veren Libya Yüksek Seçim Komisyonu’ndan bir yetkili, Kaddafi’nin adaylığını doğruladı.

Seçim Komisyonu’na cumhurbaşkanlığına adaylık için General Halife Hafter, Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ve Meclis Başkanı Aguila Saleh de başvurmuştu.

Seyfülislam Kaddafi kimdir?

1972 doğumlu Seyfülislam Kaddafi, Libya’da mimarlık okudu. Daha sonra İngiltere’deki London School of Economics’te doktorasını tamamladı.

Muammer ve Seyfülislam Kaddafi

Babası Muammer Kaddafi ile fikir ayrılıklarından ötürü 2006 yılında ülkeden ayrılan Seyfülislam daha sonra yeniden Libya’ya döndü. 49 yaşındaki Seyfülislam Kaddafi bir zamanlar, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa ülkeleri tarafından kabul edilebilir, Batı dostu ve Libya’nın olası varisi olarak görülüyordu.

Babasının 2011 yılında devrilmesinin ardından “isyancılara karşı sonuna kadar savaşacağını” açıklayan Seyfülislam, Zintan kentinde gözaltına alındı ve tutuklandı. 2017 yılında çıkarılan af ile serbest kalan Seyfülislam, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından da aranıyor.

Libya’da son durum

Libya’da cumhurbaşkanı adayları bir bir ortaya çıkarken 24 Aralık’taki seçimlerin düzenlenip düzenlenmeyeceği belirsizliğini koruyor. Libya’daki taraflar henüz yeni bir seçim yasası üzerine anlaşamadı. Cuma günü (12 Kasım) Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı’nda ülkedeki seçim süreci ve bölgede bulunan paralı askerlerin durumu ele alınmıştı.

Paris’te toplanan liderler, ülke içinden veya dışından, Libya’daki seçim sürecini ve siyasi geçişi engellemeye, baltalamaya, manipüle etmeye ve tahrif etmeye teşebbüs edecek kişi ve kuruluşların yaptırımlar ile karşı karşıya kalabileceğine de karar vermişti. Toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı MacronTürkiye ve Rusya‘nın Libya’da bulunan paralı askerlerini bir an önce çekmesi gerektiğini vurgulamıştı

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.