Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de “casusluk” suçlamasıyla tutuklanan İsrailli çift serbest bırakıldı

İstanbul-Üsküdar’daki Çamlıca Kulesi’nden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Üsküdar’daki evini fotoğrafladıkları gerekçesiyle “siyasi veya askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklanan iki İsrail vatandaşı perşembe sabahı (18 Kasım) serbest bırakıldı ve memleketleri İsrail’e döndü. İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid, yaptıkları açıklamada Türkiye ile yürütülen ortak çabalardan sonra Mordi ve Natali Oaknin çifti gözaltından serbest bırakıldı ve şu anda İsrail’e geliyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na ve hükümetine işbirlikleri için teşekkür ediyor ve Oaknin çiftine hoş geldiniz diyoruz” dedi.

Bennett ve Lapid, Oaknin ailesine “bu zor zamanda” dirayetli durdukları ve Dışişleri Bakanlığı ile açık ve sıcak bir şekilde işbirlikleri için teşekkür etti. Açıklamada, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’a da çifti eve geri getirme çabalarına iştirak ettiği için özel teşekkür edildi.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün (18 Kasım) öğle saatlerinde İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile telefonda görüştü. Görüşmede, Türkiye-İsrail ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı. İki ülke arasındaki görüş ayrılıklarının asgari düzeye indirilebileceğini söyleyen Erdoğan ayrıca, Türkiye-İsrail arasındaki diyaloğun devam etmesinin iki ülkenin ortak menfaati olduğunu belirtti.

Çift “askeri ve siyasi casusluk” ile suçlanmıştı

İsrailli çift Natalie ve Mordi Oaknin’in, Çamlıca Kulesi’nden Erdoğan’ın evinin fotoğrafını çektiği iddia edilmiş ve bu konuda aralarında konuştuklarını duyan bir görevli ihbarda bulunmuştu. Polis, çiftin sınır dışı edilmesini tavsiye etmiş ve İsrail makamlarına durumu bildirmişti. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde ifadeleri alınan İsrailli çift ve yanlarındaki Türk vatandaşı İ.A., 12 Kasım’da çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece “siyasal ve askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Oknin çiftinin avukatı Nir Yaslovitz ise tutuklama kararını “tuhaf ve kabul edilemez” olarak değerlendirmişti.

Çiftin tutuklanmasının ardından İsrail’de Kanal 12’ye demeç veren bir kaynak, “Bunun yasal değil, siyasi bir karar olduğu açık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çevresindekiler, bu kişiler sanki Mossad ajanıymış gibi kendisine bilgi vermişler” demişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise geçen salı günü (16 Kasım) bu sorunun uzun süreceğini dile getirerek, çifti “askeri ve siyasi casusluk”la suçlamıştı. Daha sonra da açıklamalarda bulunan Soylu, “Bundan sonrası mahkeme safahatınındır çünkü burada siyasal ve askeri bir suç diyebileceğimiz bir değerlendirme var. Bu değerlendirme ile birlikte mahkemeler ilerleyen süreçlerde kendi kararlarını vereceklerdir” diye konuşmuştu.

Ayrıca Türk medyasında, çiftin çektikleri fotoğrafı ailenin WhatsApp grubunda paylaştığı ve kule hakkında teknik bilgiler yazdıklarını iddia edenler oldu. Çiftin kızları Shiraz Ben-Harosh ise İsrail medyasına konuştu ve bahsi geçen binanın herhangi bir fotoğrafının kendilerine ulaşmadığını belirtti.

Türk polisi başlangıçta Oaknin çiftini sınır dışı etmeyi tavsiye etmiş ve İsrailli otoriteleri bu plan hakkında haberdar etmişti. Ancak savcılık çifti casuslukla suçlamıştı. Cuma günü de mahkeme, çiftin tutukluluk süresini en az 20 gün uzatmıştı.

Kaynak: The Jerusalem Post

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.