Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’den Türkiye’de tutuklanan iki vatandaşı için açıklama: “Casus değiller”

İstanbul’da Çamlıca Kulesi’nden, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Üsküdar’daki evinin fotoğraflarını çektikleri iddiasıyla “siyasi veya askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklanan iki İsrail vatandaşı için İsrail’den açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Yair Lapid, casusluk iddiaların reddetti.

Mordy ve Natali Oknin

İstanbul-Üsküdar’da bulunan Çamlıca Kulesi’ndeki bir görevli, İsrail vatandaşı Mordy ve Natali Oknin ile yanlarındaki Türk vatandaşı İ.A‘nın, kulenin penceresinden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın evini fotoğrafladıklarını gerekçesiyle ihbarda bulundu. Bunun üzerine bölgeye giden polis ekipleri, İstanbul Başsavcılığı’nın talimatıyla üç kişiyi gözaltına aldı. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde ifadeleri alınan üç kişi dün akşam (12 Kasım) çıkarıldıkları nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’nce “siyasal ve askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklandı.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid: “Tutuklanan çift İsrail’in casusu değil”

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Mordy ve Natali Oknin çiftinin ailesiyle görüştüklerini ve çiftin durumu hakkında aileyi bilgilendirdiklerini söyledi. “Tutuklanan çift, İsrail’in casusu değil” diyen Lapid, en kısa zamanda çiftin cezaevinde bakanlık yetkililerince ziyaret edileceğini de sözlerine ekledi.

Oknin çiftinin avukatı Nir Yaslovitz ise tutuklama kararını “tuhaf ve kabul edilemez” olarak değerlendirdi.

İsrail’de Kanal 12’ye demeç veren bir kaynak, “Bunun yasal değil, siyasi bir karar olduğu açık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çevresindekiler, bu kişiler sanki Mossad ajanıymış gibi kendisine bilgi vermişler” dedi.

Oknin çiftinin yakınları da “Dolmabahçe Sarayı’nın uzaktan fotoğrafını çeken basit ve masum insanlar bunlar. Google’da daha iyi fotoğraflar zaten var. Bu yüzden casusluk olmadığı hemen anlaşılıyor” diye konuştu ve İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Adalet Bakanı Gideon Sa’ar ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid‘den çiftin serbest bırakılması için yardım istedi.

İsrail medyası çiftin Erdoğan’ın evini değil Dolmabahçe Sarayı’nın fotoğraflarını çektiklerini iddia etti

İsrail medyası, İsrailli çift ile birlikte tutuklanan Türk vatandaşının tur rehberi olduğunu belirtti. Times of Israel ve Haaretz gibi İsrail medyasının önde gelen gazeteleri, çiftin “Çamlıca Kulesi’nden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konutunu değil, bir tekne turunda Dolmabahçe Sarayı’nı fotoğrafladıkları için” tutuklandıklarını iddia etti. Gazeteler, çiftin bu fotoğrafı ailelerinin WhatsApp grubunda paylaştıklarını da aktardı.

Tutuklanan iki İsrail vatandaşının, ülkelerinde otobüs şoförü olarak çalıştığı belirtildi.

15 kişi İsrail için casusluk yaptıkları suçlamasıyla tutuklanmıştı

Ekim ayında da 15 kişi “İsrail adına casusluk yaptıkları” suçlamasıyla tutuklanmıştı. Bu kişilerin, Türkiye’deki Filistinli ve Suriyeli öğrenciler hakkında bilgi topladığı iddia edilmişti. İsrail Parlamentosu Dış İlişkiler ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Ram Ben-Barak ise Kanal 12 televizyonuna “Bu kişilerle herhangi bir bağımız yok. Yayınlanan isimlerin hiçbiri İsrail için çalışmıyordu” diye konuşmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.