Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’in tek gündemi: İstanbul’da “siyasi veya askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklanan iki İsrail vatandaşı

İki İsrail vatandaşının İstanbul-Üsküdar’daki Çamlıca Kulesi’nden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın evinin fotoğraflarını çektikleri iddiasıyla “siyasi veya askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklanması, İsrail basınının tek gündemi haline geldi.   

Natali ve Mordy Oknin

“Hükümet, ‘Türkiye’ye gitmeyin’ çağrısı yapmalı” 

Ülkenin önde gelen gazetelerinden The Jerusalem Post, dün (14 Kasım) yayımladığı “Türkiye, İsrail Konsolosunun Tutuklu Çiftle Görüşmesine İzin Vermiyor” başlıklı haberinde, İsrail’in cumartesi günü (13 Kasım) ilettiği görüşme talebinin Türk makamlarınca cevapsız bırakıldığı bilgisine yer verildi.  

İsrail medyasında olayın genel olarak “siyasi sebeplerden kaynaklanabileceği” düşüncesinin hâkim olduğunu aktaran haberde, bir diplomatik kaynağın İsrailli çiftin adli süreçlerinin normal şekilde seyrettiği ve siyasi bir müdahalenin etkisinin görülmediği yönündeki görüşlerine de yer verildi.  

Natali ve Mordy Oknin

Aynı gazetenin bugün (15 Kasım) yayımladığı “Dışişleri Bakanlığı İstanbul’da Tutuklanan Çifte Yardım Etmek İçin Bir Yetkili Gönderiyor” başlıklı haberinde ise İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Rina Djerassi’nin bugün çiftin serbest kalması yönündeki çabaları artırmak amacıyla İstanbul’a geldiği belirtildi.   

Gazetede Herb Keinon tarafından kaleme alınan analizde ise İsrail hükümetinin çift serbest kalana kadar tüm halka “Türkiye’ye gitmeyin” çağrısında bulunmasının ve bu yeterli olmazsa daha sert önlemler almasının gerektiği dile getirildi.   

Siyasi bir tutukluluk mu?

İsrail’in başka bir önde gelen medya kuruluşu Haaretz ise “İsrail, Türkiye’nin Çiftin Tutukluğunu Siyasi Amaçlar İçin Kullanabilir” başlıklı haberinde, İsrailli yetkililerin tutuklamanın tamamen hukuki bir mesele mi yoksa Türkiye tarafından geliştirilen siyasi bir olay mı olduğundan emin olmadıklarını aktardı.  

Haberde, İsrailli kaynakların, geçen ekim ayında 15 Mossad ajanının tutuklanmasının ardından Türk yetkililerde büyüyen İsrail şüphesinin bu tutuklamaya sebep olmuş olabileceği ihtimali üzerinde durduğu belirtildi.   

Times of Israel gazetesi ise bugün yayımladığı haberinde, önümüzdeki 48 saatin kritik önem taşıdığı ve diplomatik çabaların ılımlı bir şekilde ilerlediğini yazdı. Haberde, İsrail merkezli televizyon kanallarına konuşan yetkililerin, çift bu sürede serbest kalmazsa yıllarca hapiste kalma ihtimallerinin bulunduğuna dair sözlerine yer verildi.  

“İsrail, Türkiye’nin canını yakabilir”

Merkez sağ eğilimli Israel Hayom’dan gazeteci Yoav Limor, bugün kaleme aldığı köşe yazısında İsrail’in sert tepki vermeye hazır olması gerektiğini belirtti. Limor, İsrail Başbakanı Naftali Bennett’in bakanlarına konuyu kamuoyu önünde tartışmamaları yönünde bir talimat verdiğini, bu talimatın arkasındaki nedenin ise “İsrail’den gelen herhangi bir açıklamanın Türkiye’den yanıtlara yol açacağı ve durumun bir krize dönüşeceği olduğu” bilgisini paylaştı.   

İsrail’in bu krizi “kapalı kapılar arkasında çözmeye çalıştığını” söyleyen Limor, bir çözüm bulunamaması halinde İsrail’in sert çıkışlar yapmaya hazırlanması gerektiğini belirtti. Limor, The Jerusalem Post yazarı Herb Keinon’un “Hükümet, İsrail vatandaşlarına ‘Türkiye’ye gitmeyin’ çağrısında bulunsun” önerisinin Türkiye’deki turizm sektörünü etkileyeceğinin altını çizdi.  

Ekim ayında da 15 kişi “İsrail adına casusluk yaptıkları” suçlamasıyla tutuklanmıştı. Bu kişilerin, Türkiye’deki Filistinli ve Suriyeli öğrenciler hakkında bilgi topladığı iddia edilmişti. İsrail Parlamentosu Dış İlişkiler ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Ram Ben-Barak ise Kanal 12 televizyonuna “Bu kişilerle herhangi bir bağımız yok. Yayınlanan isimlerin hiçbiri İsrail için çalışmıyordu” diye konuşmuştu.

Ne olmuştu?

İstanbul-Üsküdar’da bulunan Çamlıca Kulesi’ndeki bir görevli, İsrail vatandaşı Mordy ve Natali Oknin ile yanlarındaki Türk vatandaşı İ.A‘nın, kulenin penceresinden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın evini fotoğrafladıklarını gerekçesiyle ihbarda bulunmuştu. Bunun üzerine bölgeye giden polis ekipleri, İstanbul Başsavcılığı’nın talimatıyla üç kişiyi gözaltına almıştı. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde ifadeleri alınan üç kişi 12 Kasım’da çıkarıldıkları nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’nce “siyasal ve askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

İsrail medyası, İsrailli çift ile birlikte tutuklanan Türk vatandaşının tur rehberi olduğunu yazmıştı. Times of Israel ve Haaretz gibi İsrail medyasının önde gelen gazeteleri, çiftin “Çamlıca Kulesi’nden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konutunu değil, bir tekne turunda Dolmabahçe Sarayı’nı fotoğrafladıkları için” tutuklandıklarını iddia etmişti. Gazeteler, çiftin bu fotoğrafı ailelerinin WhatsApp grubunda paylaştıklarını da aktarmıştı.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett ise dün (14 Kasım) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın evini fotoğrafladığı gerekçesiyle tutuklanan İsrailli çiftin serbest bırakılması için gerekli girişimlerin başlatıldığını belirterek, “Kazara kendilerini karmaşık bir durumun içinde bulan iki masum İsrail vatandaşının serbest bırakılması için gerekli girişimlerde bulunuyoruz” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.