Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Başbakanı Bennett’ten Türkiye’de tutuklanan iki vatandaşı için açıklama: “Masum vatandaşlar için elimizden geleni yapıyoruz”

İstanbul-Üsküdar’da bulunan Çamlıca Kulesi’nden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Üsküdar’daki evini fotoğrafladıkları gerekçesiyle “siyasi veya askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklanan iki İsrail vatandaşı için İsrail Başbakanı Naftali Bennett’ten açıklama geldi. Bennett, “Kazara kendilerini karmaşık bir durumun içinde bulan iki masum İsrail vatandaşının serbest bırakılması için gerekli girişimlerde bulunuyoruz” dedi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, bugünkü (14 Kasım) kabine toplantısının açılış konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın evini fotoğrafladığı gerekçesiyle tutuklanan İsrailli çiftin serbest bırakılması için gerekli girişimlerin başlatıldığını söyledi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett

“Onlar, iki masum İsrail vatandaşı”

Türkiye medyasında İsrailli çifte yönelik yer alan “casus” iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Bennett, “Onlar, kazara kendilerini karmaşık bir durumun içinde bulan iki masum İsrail vatandaşı” dedi. Çiftin ailesiyle irtibat halinde olduğunu ve sorunu çözmek için elinden gelen her şeyi yaptıklarını belirten Bennett, “Aileden güçlü olmalarını talep ediyorum. Sizinleyiz. Diğer yandan, bu konuyu şu anda büyütmek doğru olmaz” diye konuştu.

Günün erken saatlerinde konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile istişarede bulunduğunu belirten Bennett, çiftin serbest bırakılmasını sağlamak için İsrail’in Ankara’daki konsolosluk temsilcileriyle görüştüğünü söyledi.

Ne olmuştu?

İstanbul-Üsküdar’da bulunan Çamlıca Kulesi’ndeki bir görevli, İsrail vatandaşı Mordy ve Natali Oknin ile yanlarındaki Türk vatandaşı İ.A‘nın, kulenin penceresinden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın evini fotoğrafladıklarını gerekçesiyle ihbarda bulunmuştu. Bunun üzerine bölgeye giden polis ekipleri, İstanbul Başsavcılığı’nın talimatıyla üç kişiyi gözaltına almış ve Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde ifadeleri alınan üç kişi 12 Kasım’da çıkarıldıkları nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’nce “siyasal ve askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Mordy ve Natali Oknin

Oknin çiftinin avukatı Nir Yaslovitz ise tutuklama kararını “tuhaf ve kabul edilemez” olarak değerlendirmişti.

İsrail’de Kanal 12’ye demeç veren bir kaynak, “Bunun yasal değil, siyasi bir karar olduğu açık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çevresindekiler, bu kişiler sanki Mossad ajanıymış gibi kendisine bilgi vermişler” demişti. 

İsrail medyası çiftin Erdoğan’ın evini değil Dolmabahçe Sarayı’nın fotoğraflarını çektikleri belirtiliyor

İsrail medyası, İsrailli çift ile birlikte tutuklanan Türk vatandaşının tur rehberi olduğunu belirtiyor. Times of Israel ve Haaretz gibi İsrail medyasının önde gelen gazeteleri, çiftin “Çamlıca Kulesi’nden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konutunu değil, bir tekne turunda Dolmabahçe Sarayı’nı fotoğrafladıkları için” tutuklandıklarını iddia ediyor. Gazeteler, çiftin bu fotoğrafı ailelerinin WhatsApp grubunda paylaştıklarını da aktarıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.