Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrailli çiftin serbest bırakılmasının perde arkası: “Erdoğan, çiftin serbest kalması için İsrail’in teşekkür etmesini şart koştu”

İstanbul’daki Çamlıca Kulesi’nden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Üsküdar’daki evini fotoğrafladıkları gerekçesiyle “siyasi veya askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklanan İsrail vatandaşı Natali ve Mordy Oknin çifti, perşembe sabahı (18 Kasım) serbest bırakıldı ve İsrail’e döndü. İsrail’in önde gelen İngilizce gazetelerinden The Times of Israel’in Kanal 12’ye dayandırdığı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrailli çiftin serbest bırakılması konusunda yardımcı olmak için İsrail’den kamuya açık bir teşekkür mesajı istediği iddia edildi.  

İsrailli TV kanalı Kanal 12’nin perşembe akşamı (18 Kasım) yaptığı kaynak belirtmeyen haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle ilgilendiği şeyin İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’dan minnet belirten bir telefon almak olduğu öne sürüldü.   

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Başbakanı Bennett arasında dün akşam gerçekleşen telefon görüşmesi, ikilinin ilk görüşmesi olmasının yanı sıra 2013’ten bu yana Türk ve İsrailli liderlerin gerçekleştirdiği ilk görüşme. 

Kanal 12’ye göre, yaklaşık 15 dakika süren görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Natali Oknin’in özel gereksinimleri bulunan beş yaşında bir oğlunun olmasının serbest kalmasını hızlandıran bir faktör olduğunu söyledi.  

İsrail Başbakanlık Ofisi’nin resmi açıklamasına göre Bennett, “Natali ve Mordy Oknin çiftinin İsrail’e dönmesindeki şahsi katkısı için” Erdoğan’a minnetlerini sundu.  

Bennett, Oknin çiftinin serbest kalmasının artık çözülmüş olan bir “insani mesele” olduğunu belirtti ve “bir kriz anında verimli ve sağduyulu olan iki ülke arasındaki iletişim hatlarına” övgüde bulundu. 

İsrailli gazeteciden müzakerelere dair önemli bilgiler 

Walla News gazetesinden ünlü İsrailli gazeteci Barak Ravid, Twitter üzerinden krizin başından sonuna kadar perde arkasında yaşananlara dair birçok bilgi içeren 13 tweetlik bir seri paylaştı.  

Ravid’in paylaştığı tweet serisinden dikkate değer bilgiler şöyle:  

  • Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın çarşamba akşamı (17 Kasım) İsrail’in Ankara Büyükelçiliği’ne çiftin serbest bırakılması yönünde karar alındığını iletti.  
  • 10 kişilik küçük bir İsrailli grup çiftin serbest bırakılması konusundaki niyeti biliyordu. İsrail Dışişleri Bakanlığı hemen çiftin ailesine haber vererek kimseye bir şey söylememeleri konusunda uyardı.  
     
  • Aile üyeleri, evlerini ziyaret eden tanınmış kişilere çiftin ilerleyen saatlerde İsrail’e döneceği konusunda hiçbir şey söylemedi. 
     
  • İsrailli yetkililer, özellikle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Mahkemeler kendi kararını verecektir” açıklamasının ardından Türkiye ile iletişimi iki kanattan artırmaya karar verdi. Bu iki kanattan biri İsrail’in Ankara Büyükelçisi İriş Lilan ve İbrahim Kalın arası görüşmeler iken diğeri de Mossad Başkanı Dedi Barnea ile MİT Başkanı Hakan Fidan kanalıydı. 
     
  • Bir İsrailli yetkili müzakereleri, “Olayın daha derin bir krize dönüşmemesi için Türkler’e buna çabucak son vermeleri gerektiğini söyledik” ifadeleriyle açıkladı.
     
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanları, İsrail Büyükelçiliği’ne bunun yerel bir hadise olduğunu ve arkasında herhangi bir siyasi motivasyon bulunmadığını aktardı. 
     
  • İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Erdoğan, İsrail ile karşı karşıya gelmemesi gerektiğini ve iyi bir sondan kendisinin de fayda göreceğini anladı” diye konuştu.
     
  • Çarşamba öğleden sonra sağlık kontrolüne tabi tutulan çift için gece İstanbul’a özel bir jet indi ve kimse fark etmeden onları İsrail’e götürdü.  
     
  • İsrailli yetkililer, Amerikalılar’ın da dahil olduğu önceki olayların aksine bu meseleyi sadece iki ülke arasında diyalog ile çözme yoluna gitti.
     
  • İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog bizzat üst düzey Türk yetkililerle şahsen telefonda konuştu.  
     
  • İsrailli yetkililerin, olayın hemen başında çiftin ajan olmadığı yönünde açıklamalar yapması Türk yetkililer üzerinde olumlu bir izlenim bıraktı.  

Ne olmuştu? 

Natali ve Mordy Oknin çifti, İstanbul-Üsküdar’da bulunan Çamlıca Kulesi’nden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Üsküdar’daki evinin fotoğrafını çektikleri gerekçesiyle İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından “siyasi veya askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklanmıştı.  

İsrailli yetkililer, otobüs şoförlüğü yapan çiftin casus olmadıklarını söyleyerek suçlamaları reddetmiş ve serbest bırakılmalarını beklediklerini söylemişti.  

Sekiz gün tutuklu kaldıktan sonra, Türkiye ve İsrail arasındaki sakin diyaloğun ardından ülkelerine dönen Oknin çifti, yaşadıklarını, “Tutsak olduğumuzu hissediyorduk, İsrail bizi kurtardı” diyerek anlatmıştı.

Kaynaklar: Times of Israel, Barak Ravid 

Derleyen: Alp Selim  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.