Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de “casusluk” suçlamasıyla tutuklanan ve serbest bırakılan İsrailli çift yaşadıklarını anlattı: “Eve sağ salim döneceğimi düşünmemiştim”

İstanbul-Üsküdar’daki Çamlıca Kulesi’nden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Üsküdar’daki evini fotoğrafladıkları gerekçesiyle “siyasi veya askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklanan iki İsrail vatandaşı perşembe sabahı (18 Kasım) serbest bırakıldı ve memleketleri İsrail’e döndü. Natali ve Mordy Oknin çifti, İsrail medyasına verdikleri röportajda yaşadıklarını anlattı. Mordy Oknin, “Herkesin fotoğraf çektiğini gördük. Bu kadar kritikse, bize fotoğraf çekmenin yasak olduğunu söylemeleri gerekirdi” dedi. 

Natali ve Mordy Oknin

Sekiz gün sonra serbest bırakılan ve memleketleri İsrail’e dönen Natali ve Mordi Oknin çifti, tutukluluk süresi boyunca yaşadıklarını İsrail medyasına anlattı. Kanal 12’ye konuşan Natali Oknin, tutuklu kaldığı süre boyunca yemek yemediğini, sadece ekmek ve su ile beslendiğini anlattı. Mordy Oknin ise “Her zaman inancımız vardı. Fakat sorunun büyüklüğünü ve çok kritik olduğunu bilmiyorduk” dedi. 

“Bu kadar kritik olsaydı bize fotoğraf çekmenin yasak olduğunu söylemeleri gerekirdi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın evini fotoğrafladıkları gerekçesiyle tutuklanan Mordy Oknin, “Herkesin fotoğraf çektiğini gördük. Bu kadar kritik olsaydı bize fotoğraf çekmenin yasak olduğunu söylemeleri gerekirdi” diye konuştu. Oknin çifti, casusluk suçuyla tutuklanmalarının kendilerini çok şaşırttığını da sözlerine ekledi.

“Tutsak olduğumuzu hissediyorduk, İsrail bizi kurtardı”

Natali Oknin Kanal 13’e verdiği demeçte ise İsrailli yetkililerin kendilerini kurtardığını söyledi ve “Bizi eve getirdiler. Tutsak olduğumuzu hissediyorduk” dedi. Daha önce sosyal medya hesabından İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve hükümeti eleştiren paylaşımlarda bulunduğu hatırlatılan çift, “Bu tutumunuz değişti mi?” sorusunu ise “Kesinlikle. Kendilerine teşekkür edecek kelimeleri bile bulamıyorum” diyerek yanıtladı.  

“İsrail’in bizi yalnız bırakmayacağına inandık”

Mordy Oknin, eşi Natali ile farklı yerlerde tutulduklarını vurgulayarak, “Sürecin nasıl biteceğini bilmiyorduk. Fakat her zaman eve döneceğimize ve İsrail’in bizi Türkiye’de yalnız bırakmayacağına inandık” dedi. 

Cezaevinde panik atak geçirdiği söyleyen Natali ise “Neves alamıyordum. Eve sağ salim döneceğimi düşünmemiştim” diye konuştu.  

Türkiye’yi tekrar ziyaret edip etmeyecekleri de sorulan Natali Oknin, “Yakın gelecekte İsrail’den ayrılmayı düşünmüyorum” yanıtını verdi.  

“İşimize geri dönmek istiyoruz”

İsrail’de otobüs şoförü olarak çalışan çift, “İşimizle gurur duyuyoruz. Yolcularımızı seviyoruz ve şimdiden işe geri dönmek istiyoruz” dedi.  

Çift, dün sabah saatlerinde özel bir uçak ile İsrail’e dönmüştü

Natali ve Mordy Oknin çifti, dün (18 Kasım) sabah saatlerinde serbest bırakılmıştı. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, çiftin özel bir uçakla İsrail’e döndüklerini duyurmuştu. Açıklamada, “Türkiye ile yürütülen ortak çabalardan sonra Mordy ve Natali Oknin çifti gözaltından serbest bırakıldı ve şu anda İsrail’e geliyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na ve hükümetine işbirlikleri için teşekkür ediyor ve Oknin çiftine hoş geldiniz diyoruz” denilmişti. 

İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid, memleketlerine geri dönen çift ile telefonda görüşmüş ve çiftin yeniden çocuklarıyla bir araya gelmesinden ötürü mutluluklarını dile getirmişlerdi. 

Ne olmuştu?

İstanbul-Üsküdar’da bulunan Çamlıca Kulesi’ndeki bir görevli, İsrail vatandaşı Mordy ve Natali Oknin ile yanlarındaki Türk vatandaşı İ.A.‘nın, kulenin penceresinden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın evini fotoğrafladıklarını gerekçesiyle ihbarda bulunmuştu. Bunun üzerine bölgeye giden polis ekipleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla üç kişiyi gözaltına almış ve Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde ifadeleri alınan üç kişi 12 Kasım’da çıkarıldıkları nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’nce “siyasal ve askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

İsrail medyası, İsrailli çift ile birlikte tutuklanan Türk vatandaşının tur rehberi olduğunu belirtmişti. Times of Israel ve Haaretz gibi İsrail medyasının önde gelen gazeteleri, çiftin “Çamlıca Kulesi’nden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konutunu değil, bir tekne turunda Dolmabahçe Sarayı’nı fotoğrafladıkları için” tutuklandıklarını iddia ediyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.