Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: BioNTech aşısı Avrupa’da 5-11 yaş arasındaki çocuklara uygulama onayı aldı, bilim insanları yeni koronavirüs varyantına karşı uyardı, İtalya’dan aşısızlar için yeni kısıtlamalar

BioNTech aşısı, Avrupa İlaç Ajansı’ndan (EMA) 5-11 yaş grubundaki çocuklara uygulama onayı aldı. Bilim insanları, Botsvana’da görülen “B.1.1.529” koronavirüs varyantının bağışıklık sistemini atlatabileceği tehlikesine karşı uyardı. İtalya, aşısı veya yeşil sertifikası olmayanlara karşı yeni kısıtlamaları duyurdu. Avrupa’da vakalar rekor kırıyor, destekleyici aşılara yönelik tartışmalar devam ediyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

BioNTech aşısı, Avrupa İlaç Ajansı’ndan 5-11 yaş grubundaki çocuklarda uygulama onayı aldı

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Pfizer-BionTech aşısına 5-11 yaş grubunda kullanım izni verdi. Böylece EMA, küçük çocuklarda aşı kullanımı hakkındaki belirsizliği ortadan kaldırdı.

Avusturya yetkilileri bu onayı beklemeden 5-11 yaş grubunun aşılanması yönünde karar vermişti. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin aşı uygulamasına başlayabilmesi için AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu’nun da onayı gerekiyor. Bu haftanın başlarında Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, AB’deki küçük çocuklar için aşı sevkiyatının 20 Aralık’ta başlayabileceğini söylemişti.

Bilim insanları yeni koronavirüs varyantına karşı uyardı

B.1.1.529” varyantı ilk kez Botsvana’da görüldü ve Güney Afrika’da altı vaka daha tespit edildi. Bilim insanları, “son derece yüksek sayıda” mutasyon taşıyan yeni bir koronavirüs varyantının, vücudun savunmasından kaçarak daha fazla hastalık dalgasını tetikleyebileceğini söyledi.

Sadece üç ülkede 10 vaka “genomik dizileme” ile doğrulandı. Ancak varyant, bazı araştırmacılar arasında ciddi endişelere yol açtı çünkü varyantın geçirmiş olduğu bir dizi mutasyon, virüsün bağışıklık sisteminden kaçmasına yardımcı olabilme ihtimalini taşıyor.

Varyantın ilk vakaları 11 Kasım’da Botsvana’da görüldü ve Güney Afrika’da üç gün sonra yeni vakalar kaydedildi. Hong Kong’da bulunan vaka, 22 Ekim-11 Kasım tarihleri arasında Hong Kong’dan Afrika’ya giden bir erkeğe ait. Hong Kong’a döndüğünde testi negatif çıkmıştı ancak karantinada tekrar test yaptırdığında pozitif olduğu görüldü.

İtalya, aşısızlar için yeni kısıtlamaları duyurdu

İtalya, dün (24 Kasım) aşısızlar için restoran ve barların kapalı kısımlarında yemek yemelerini yasaklayan yeni kısıtlamaları duyurdu. Buna ek aşısız kişiler gösterilere, spor etkinliklerine, halka açık törenlere katılamayacak ve gece kulüplerine giremeyecek.

Ülke genelinde kısıtlamaların gelmemesi için bu önlemlere başvurduğunu belirten İtalya Başbakanı Mario Draghi, dün (24 Kasım) düzenlediği toplantıda, “Çok dikkatli olmak istiyoruz. Bu normalliği korumak istiyoruz” dedi.

Yazdan itibaren İtalya, virüsle mücadelede “Yeşil Geçiş” adı verilen sağlık kartının kullanımını birincil strateji belirledi. Buna göre kapalı mekanlarda yemek yemek, müzelere, spor salonlarına, tiyatrolara ve yüksek hızlı trenlere erişmek isteyen kişilerin aşı kanıtı, negatif koronavirüs testi veya virüsten yakın zamanda kurtulduklarını göstermeleri gerekiyor.

Ekim ayında İtalya, para kazanmak için tüm özel ve kamu çalışanlarının “Yeşil Geçiş”e sahip olmalarını zorunlu hale getiren ilk büyük Avrupa ülkesi olmuştu.

Avrupa’da vakalar rekor kırıyor, destekleyici aşı tartışmaları ise devam ediyor

24 Kasım’da Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda ve Macaristan’da vaka sayısında rekor kırıldı. Kıta yeniden salgının merkez üssü haline geldi. Kış mevsiminin Avrupa’yı etkisi altına alması ve insanların Noel yaklaşırken kapalı mekanlarda toplanması koronavirüs için üreme alanı yaratması nedeniyle günlük enfeksiyonlarda yeni zirveler bildirildi.

Avrupa Birliği’nin halk sağlığı ajansı Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 40 yaşın üzerindekiler için öncelikli olmak üzere tüm yetişkinler için destekleyici aşıyı önerdi. Bu açıklama yaşlı, hassas ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için ekstra dozların düşünülmesi gerektiğini öne süren önceki tavsiyede büyük bir değişiklik demek.

Sürü bağışıklığı iddiası, İngiltere’deki koronavirüs politikası üzerindeki tartışmayı yeniden alevlendirdi

İngiltere’nin öde gelen epidemiyologlardan Prof. Neil Ferguson, üilkede günde yaklaşık 40 bin vakalık yeni normale geçilirken neredeyse bir sürü bağışıklığına ulaşıldığını söyledi. Diğer uzmanlar ise buna karşı çıktı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın İngiltere’nin koronavirüs kısıtlamalarının neredeyse tamamını kaldırarak kumar oynamasının ardından geçen dört ayda, ülkesi rahatsız edici bir yeni normale döndü: Günde 40 bin vaka ve haftada bine yakın ölüm.

Ferguson, vaka sayılarında bir düzen yakalandığını bu durumun sürü bağışıklığına yol açabileceğini söyledi. Diğer halk sağlığı uzmanları, Ferguson’un teorisine şüphe ile bakıyor çünkü Britanya’nın yüksek enfeksiyon oranı, bağışıklığı çok az olan veya hiç olmayan çok sayıda insan bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca, Ferguson’un teorisinin yeni varyantlar veya aşılardan korunmanın azalması gibi diğer faktörleri de hesaba katmadığını söylüyorlar.

Tayland’da açılmanın üzerinden bir ay geçmesiyle turizmde toparlanmalar görülüyor

Tayland, Asya’da yabancılar için yeniden açılan ilk ülkeler arasında yer almıştı. Gezginler için daha uzun konaklamalar sunan yeni oteller de dahil olmak üzere Tayland turizminde yavaş bir iyileşme görülmekte.

2021’in ilk 10 ayında Tayland, 2020’deki 6,7 milyondan düşüşle 106.117 yabancı turist misafir etti. Salgından önce Tayland yılda yaklaşık 40 milyon ziyaretçiyi misafir etmekteydi. Bu sene gelen ziyaretçilerin yüzde 70’i Avrupa ülkelerinden geldi. Avrupa’yı sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri, Orta Doğu ve Asya takip ediyor.

Tayland bu sene sadece 200 bin yabancı turist bekliyor. Bu rakamın 2022 yılında 5 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.