Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’nin 2022 yılı bütçesi kabul edildi – Ekrem İmamoğlu: “84 milyon insanımızın fakirleşmesini kimse istemez, ne yapılması gerekiyorsa ortaklaşa yapalım”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin kasım ayı oturumlarının altıncı birleşimi Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde başladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başkanlık ettiği oturum sekiz buçuk saat sürdü. İBB’nin 43 milyar 650 milyon liralık 2022 yılı bütçesi ise İBB Meclisi’nden oyçokluğuyla geçti. Meclis’te gergin dakikalar da yaşandı. Bütçe, meclisten geçtikten sonra İmamoğlu, “84 milyon insanımızın fakirleşmesini kimse istemez. Ne yapılması gerekiyorsa ortaklaşa yapalım” dedi. 

İBB meclisinin kasım ayı toplantısında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2022 yılı bütçesini meclise sundu ve açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, “2022’de toplam bütçe gelirlerimizi 35 milyar 650 milyon lira, bütçe giderlerimizi ise 43 milyar 650 milyon lira olarak planladık. Bu şekilde 2022 yılında öngördüğümüz hizmetleri yapabilmemiz için 8 milyar liralık finansman ihtiyacımız olacak. Bu açığın yaklaşık 4.4 milyar lirasını Kasım 2020’de ihraç ettiğimiz Eurobond’dan karşılarken, 3.6 milyar lirasını borçlanmayla finanse edeceğiz. 2022’de toplam 2 milyar lira kredi ve 3.8 milyar lira karşılığı da döviz borcu ödeyeceğiz” dedi. 

Kur artışının İBB’ye faturası: 20 milyar 150 milyon lira

İktidarı sert sözlerle eleştiren İmamoğlu, kur krizinin İBB’nin borçlarının artırdığını belirterek şöyle konuştu: “İki buçuk yılda kötü ekonomi yönetiminin, kur farklarından İstanbullu’nun sırtına yüklediği ek fatura ne yazık ki 20 milyar 150 milyon liraya ulaşmıştır. Bu rakam, bizim İBB olarak bir yılda yapacağımız toplam yatırımlardan bile fazladır” şeklinde konuştu. 

“Siyaset, halka rağmen yapılmaz”

“Bu kamusal makamlara gelişimizin temel amacı hizmet” diyen İmamoğlu, İBB Meclisi’nde bulunan parti gruplarının önümüzdeki yılda daha fazla “iyi niyet ve işbirliği” içerisinde çalışmaları temennisinde bulundu. Herkesin, farklı açılardan da olsa 16 milyona hizmet için yola çıktığını aktaran İmamoğlu, “Ben, ilk günden beri, hangi partiden seçildiğinizi düşünmeden sizlere, her birinize inanmayı ve sizlerle birlikte bu şehrin geleceği için çalışmayı umut ettim, ediyorum. Her seferinde 16 milyonun hayat kalitesini iyileştirme yolunda sizlerden olumlu eleştiri, katkı ve destek beklemeye devam edeceğim ve sizlerle işbirliği yapmak için çağrılarımı sürdüreceğim. İnanıyorum ki, gün gelecek ve el ele, gönül gönüle çalışacağız. Buna kalpten inanıyorum çünkü biliyorum ki siyaset, halka rağmen yapılmaz” dedi.

Eylül 2021 itibarıyla iç borçlarının 3 milyar 182 milyon lira olduğunu bildiren İmamoğlu, dış kredi borçlarının 2 milyar 544 milyon euro olduğunu ifade etti. 2022 yılı konsolide bütçelerinin İSKİ ve İETT dahil toplam 104 milyar 578 milyon lira olduğunu söyleyen İBB Başkanı İmamoğlu, “Bu bütçenin 43 milyar 650 milyon lirası İBB’nin, 42 milyar 864 milyon lirası iştirakler, 10 milyar 364 milyon lirası İSKİ ve 7 milyar 700 milyon lirası İETT bütçesidir” dedi. Öte yandan İmamoğlu, 2022 yılında İBB’nin kültür bütçesine 524 milyon lira, eğitim bütçesine 396 milyon lira ve spor bütçesine 452 milyon lira ayırdıklarını bildirdi. 28 milyar 900 milyon TL’den 43 milyar 650 milyon TL’ye çıkarılan 2022 yılı bütçesi, mecliste 203 kabul, 21 ret oyu ile kabul edildi. 

Oylama sonrası teşekkür eden İmamoğlu, “İki buçuk yılda 25 yılın muhasebesini yapar gibi hesap sormanızı anlayışla kabul ediyorum. Hiçbir şekilde kızgınlık ve öfkem yok. Sadece konuşmalar sırasında anlamsız bir dil ile tezahürat yaparak karşılık verilmesini doğru bulmuyorum. Her yılı her seneyi kendi ölçeğinde değerlendirme konusunda hassas olunmasını diliyorum. İki buçuk yıl salgını da barındırıyor. Umarım önümüzdeki bu ekonomik süreci de milletimiz hızla atlatır. 84 milyon insanımızın fakirleşmesini kimse istemez. Ne yapılması gerekiyorsa ortaklaşa yapalım. Alınan kararların da akılla, bilimle, liyakatle, hukukla, adaletle alınmasını istiyoruz.  Allah ülkemizin ve şehrimizin yardımcısı olsun” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.