Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope, KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın dokuz yıldır bitirilemeyen anıtmezarında – Serdar Denktaş: “Vefasızlıktan şikayetçiyiz”

Haber: Senem Görür

Kamera & Kurgu: Özgün Özgül

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 13 Ocak 2012’de hayatını kaybetmiş ve ölümünün ardından dönemin hükümeti, Denktaş adına bir anıtmezar yaptırma kararı almıştı. Denktaş‘ın ölümünün üzerinden dokuz yıl geçmesine rağmen anıtmezar projesi çeşitli sebepler ile tamamlanamadı. Anıtmezar, geçen aylarda ise çevresinde biriken molozlar, otlar, kurumuş ağaçlar ve köpek barınağı ile dikkat çekti ve kamuoyunun gündemine geldi. KKTC ziyaretimiz kapsamında Rauf Denktaş‘ın oğlu Serdar Denktaş ile bu projenin neden hayata geçirilemediğini konuştuk.

“2012-2016 yılları arası pek bir şey yapılmadı”

2012 ile 2016 yılları arasında anıtmezar projesi için pek bir adım atılmadığından bahseden Denktaş, “Bugün burada gördüğünüz proje ikinci proje. İlk projeyi kazanan ekibin kendisi ‘Biz projeyi yapmayacağız’ dediler ve gittiler. Bunun üzerine ikinci projeyi kazanan ekiple iletişime geçtik” dedi.

“Baktık ki hükümetler bir şey yapmıyor, biz harekete geçtik”

Yedi-sekiz ay kadar önce Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) “Projeyi biz tamamlarız” demelerinin ardından hükümete Denktaş Vakfı olarak başvuruda bulunduklarını anlatan Denktaş, “Yeni başbakan bu konuda adım atacağına dair söz verdi fakat baktık ki bu esnada hükümetler adım atmıyor. Denktaş Anıtı Çevre Düzenleme İnisiyatifi diye bir grup oluşturduk ve yerel yönetimlerin, değişik belediyelerimizi, sivil toplum örgütlerinin ve halkın katılımıyla çevreyi düzenledik. Fidanlar ektik, peyzaj üzerinde uğraştık” diye konuştu.

“Hükümetin belediyeye ‘Gidin anıtmezara bir bakın’ diye talimat vermesi zor değil”

Hükümetin belediyelere talimat vermesi ve “Gidin anıtmezara bir bakın!” demesinin zor olmadığının altını çizen Denktaş, “Vefasızlık açısından biz de aile olarak şikayetçiyiz. Ama neticede ‘Hadi arkadaşlar’ dediğimizde de gördük ki belediyeler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar hemen el atmaya başladı” dedi.

“Vatandaşlar, Anıtkabir’de olduğu gibi askerlerin sürekli nöbet tuttuğu bir yapı görmek istiyor”

Anıtmezarın şu an bulunan halinden de memnun olmadıklarını fakat daha öncekine kıyasla daha iyi bir noktada olduğunu belirten Denktaş, şöyle devam etti: “Gelenler yine şikayetçi, ‘Böyle olmamalı’ diyor. Vatandaşlar, Anıtkabir’de olduğu gibi askerlerin sürekli nöbet tuttuğu bir yapı görmek istiyor. Ama biz Denktaş’ın karakterini de bilen kişiler olarak burayı seçerken açık bir park olmasını istedik. İnsanların rahatça gidip geldiği, yürüyüşlerin yapıldığı, bir oyun bahçesinin olduğu ve çocukların oynadığı bir yer olsun. Denktaş’ın halkla bir bütün olduğu imajını yaşatmak istedik.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.