Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya’da beş yıl önce hükümet ile barış anlaşması imzalayan FARC, ABD’nin terör örgütleri listesinden çıkarıldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, Kolombiya’da Juan Manuel Santos döneminde imzalanan barış anlaşmasından sonra silah bırakma kararı alan gerilla örgütü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’ni (FARC) terör örgütü listesinden çıkardı. ABD, FARC’ı listeye 1977 yılında dahil etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, FARC’ın Kolombiya hükümetiyle 2016 yılında imzaladığı barış anlaşmasının ardından resmen feshedildiğini ve artık “terörle uğraşan bir birleşik örgüt olarak var olmadığını” belirterek, FARC’ın terör örgütü listesinden çıkarıldığını duyurdu. Blinken’ın açıkladığı bu karar, FARC ile Kolombiya hükümeti tarafından imzalanan barış anlaşmasının beşinci yıldönümünde geldi.

Antony Blinken

Blinken açıklamasında, ABD’nin FARC’ı terör örgütü listesinden çıkarmasıyla birlikte Kolombiya’daki barış anlaşmasını ve süreci desteklemesinin kolaylaşacağını belirtti. Blinken, “Böylece Uluslararası Kalkınma Ajansı gibi devlet kurumlarının, eskiden FARC gerillalarının bulunduğu bölgelere yardım göndermesinin önü açılacak” dedi.

FARC’ın silah bırakmasının ardından FARC’tan ayrılan gerillaların kurduğu FARC-EP ve Segunda Marquetalia‘nın terör örgütü listesine dahil edildiğini sözlerine ekleyen Blinken, bu örgütlerin liderlerinin de terörist olarak listeye eklendiğini vurguladı.

FARC, 2016 yılında imzaladığı barış anlaşması ile silah bırakma kararı almıştı.

1964 yılında kurulan FARC, Amerikalılar da dahil olmak üzere 260 bin kişinin öldürülmesinden, binlerce kişinin kaçırılmasından ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesinden sorumlu. FARC, 2016 yılında dönemin Juan Maunel Santos hükümeti ile 52 yıllık savaşın ardından barış anlaşması imzalamış ve silahları bırakma kararı almıştı. İmzalanan bu barış anlaşmasının müzakerelerinde dönemin ABD Başkanı Barack Obama da destek vermişti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.