Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu: “Delta’ya göre Omicron varyantı 1,3 kat daha bulaştırıcı, aşılama hızlanmalı”

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, koronavirüsün yeni varyantı “Omicron” hakkında Medyascope‘a konuştu. Kömürcüoğlu, “Delta’ya göre Omicron 1,3 kat daha bulaştırıcı. Bu nedenle üçüncü doz aşıların yapılması çok önem kazanıyor. Aşılama hızlanmalı” dedi.

Koronavirüs salgını ile yaklaşık iki yıldır mücadele eden hekimler, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “endişe verici varyant” olarak tanımlanan ve “Omicron” adı verilen yeni varyanta karşı önlem alınması için çağrıda bulunuyor. Akciğer sağlığı konusunda 4 bin 500’e yakın hekimin üye olduğu Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) de yeni varyanta karşı uyarıyor. Omicron varyantı Türkiye’de henüz görülmedi ancak TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, yurtdışından Türkiye’ye girişlerin daha sıkı kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, üçüncü doz aşıların önemine dikkat çekti. 

“Omicron, antikordan kaçma özelliği taşıyabilir”

Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, Omicron varyantının neden endişe verici bir tür olarak kabul edildiğini şöyle açıkladı: “Güney Afrika deneyiminde hastalığın aşırı yorgunluk ve baş ağrısı ama genelde daha hafif seyrettiği, tat-koku alma bozukluğunun olmadığı bildirildi. Ancak Omicron ‘S’ spike proteinde 32 farklı mutasyon içeriyor ve koronavirüsün ilk tanımlanmasından günümüze en kompleks mutasyonlara sahip varyant olarak da kabul ediliyor. Spike proteindeki mutasyonlar ile kolay, hızlı bulaşma ve hücreye daha fazla tutunma potansiyeli olabileceği düşünülüyor. Mevcut aşıların etkinliğinde azalma ve antikordan kaçma özelliği taşıyabilir. Bu nedenle dünya genelinde uyarılar ve özellikle Afrika ülkelerine seyahat kısıtlamaları konulmaya başladı.” 

“Delta’ya göre Omicron 1,3 kat daha bulaştırıcı”

“Şu aşamada panik yapmaya gerek yok ama özellikle riskli bölgelerden gelen kişilere, havalimanlarına tarama ve izolasyon uygulanmalı” diyen Kömürcüoğlu, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“Hatırlarsak Delta varyantı iki ay içinde dünya çapında ve ülkemizde yaygınlaşmıştı. Omicron varyantının ülkemize girişini ve yaygınlaşmasını geciktirmek için başta Afrika ülkeleri olmak üzere, özellikle Avrupa’dan Almanya, İngiltere ve Rusya gibi çok hızlı vaka artışı yaşanılan yerlerden ülkemize gelişlerde tarama ve izolasyon önlemlerinin düzenlenmesi gerekiyor. İlk veriler mRNA aşılarının Omicron’a karşı yüzde 90 etkili olarak açıklandı. Üçüncü doz olanlarda ise etkinlik oranı yüzde 93, yani oldukça etkili. Delta varyantında bu etkinlik yüzde 95 idi. Delta’ya göre Omicron 1,3 kat daha bulaştırıcı. Bu nedenle üçüncü doz aşıların yapılması çok önem kazanıyor. Aşılama hızlanmalı ve çocuklarda da aşılama yaşı düşürülmeli.” 

“Aşılamada üçüncü doz ihmal edilmemeli”

Vatandaşların kendi önlemlerini almalarının önemini belirten Kömürcüoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Kış mevsimine girdiğimiz bu günlerde kapalı alanlarda etkili maske kullanımı, mesafeye dikkat etmek ve aşılarımızı tam doza tamamlamak en önemli tedbirler. Aşılamada üçüncü dozları özellikle vurgulamak istiyorum, kesinlikle ihmal edilmemeli ve hızlanmalıyız. Biliyorsunuz Omicron varyantı, ilk olarak aşılamanın kıta genelinde yüzde 7 ve altında olduğu Afrika kıtasında rapor edildi. Ardından hızlı bir şekilde Belçika, Almanya, Çekya, İngiltere, İtalya, İsrail, Hong Kong, Botsvana, Danimarka, Avusturya ve Avusturalya’dan olgu bazında vakalar bildirilmeye başladı. Dünya çapında aşılama belirli oranlara ulaşmadıkça yeni varyantların oluşumunu engellemek imkânsız gibi görünüyor. DSÖ pandeminin, ‘aşısızların pandemisi’ olacağını belirtmişti. Yeni varyantla salgın seyrinde maalesef tekrar başa dönüş oluyor. Bu nedenle pandeminin ikinci yılını doldururken aşıların artık etkinliği çok net ve koronavirüs ile mücadelede aşının önemi artık tartışılır bir konu olmaktan çıkmalı. Aşılamada tekrar artış sağlamaya yönelik kampanyalar yapılarak bir an önce istenen seviyeye çıkmalı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.