Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (12): NBA’de sezonun ilk ayının ödülleri sahiplerini buldu – Ömer Faruk Yurtseven ve Alperen Şengün’ün performansları

NBA’de sezonun sekizinci haftasına girdik. 12. NBA Panorama’nın menüsünde sezonun ilk ayının ödüllerinin sahipleri, ligde aktif en uzun galibiyet serisinin içinde bulunan Houston Rockets’ın değişen düzeni ve Alperen Şengün, bulduğu şansı iyi değerlendiren Ömer Faruk Yurtseven ve son olarak Neil Olshey ile yolların ayrılmasından sonra Portland Trail Blazers’ta art arda yaşanan ayrılıklar var.

1) Sezonun ilk ayının ödülleri sahiplerini buldu

NBA’de 2021-22 sezonunun ilk ayının ödülleri sahiplerini buldu. NBA’de ekim ve kasım aylarını kapsayan ilk “Ayın Oyuncusu” ödüllerini Doğu Konferansı’nda Kevin Durant, Batı Konferansı’nda Stephen Curry aldı. 20-4 derecesiyle Phoenix Suns ile birlikte NBA birinciliğini paylaşan Golden State Warriors’ta Stephen Curry, 24 maçta %41.6 üçlük yüzdesi ve maç başına 5.5 üçlük isabetiyle 27.7 sayı, 5.6 ribaund, 6.5 asist, 1.8 top çalma istatistikleriyle oynadı. 33 yaşındaki süperstar, geçtiğimiz sezon kariyerinde ikinci kez kazandığı skor liderliğinin ardından, 2021-22 sezonunda iyice virtüöz haline geldi.

16-7 derecesiyle Doğu birincisi olan Brooklyn Nets formasıyla Kevin Durant, 22 maçta %53.3 saha içi yüzdesiyle 28.6 sayı, 7.7 ribaund, 5.5 asist, toplam 1.3 top çalma ve blok ortalamalarıyla mücadele ediyor. 33 yaşındaki Kevin Durant, maç başına %53.3 isabet oranıyla 28.6 sayıyı kolay göstererek kendi segmentinde dahi çıtayı bir üste çıkarmış durumda.

Ayın Koçu” ödüllerinin sahipleri ise Doğu Konferansı’nda 17-8 derecesiyle ikinci sırada bulunan Chicago Bulls’un koçu Billy Donovan, Batı Konferansı’nda 20-4 derecesiyle GSW ile NBA birinciliğini paylaşan Phoenix Suns’tan Monty Williams oldu. Suns, üst üste 18 maç kazanarak bu alanda kulüp rekorunu kırarken bir ayı namağlup geçen NBA tarihindeki sekizinci takım oldu. Chris Paul’un, NBA tarihinde 24 kez gerçekleşen 17 maçlık galibiyet serilerinin üçünde imzası bulunurken bu başarıyı üç ayrı takımda yakaladı: 2012-13 Los Angeles Clippers, 2017-18 Houston Rockets ve 2021-22 Phoenix Suns.

Ekim ve kasım döneminin en iyi çaylakları ise Evan Mobley ve Josh Giddey oldu. Cleveland Cavaliers’ın zor takvimine rağmen 13-12 sezon başlangıcının en önemli pay sahiplerinden olan Evan Mobley, 1.9 blok ortalamasıyla bu alanda çaylaklar arasında birinci sırada yer aldı. İlaveten yakaladığı 14 sayı, 8.1 ribaund, 2.6 asist ortalamalarıyla Jarrett Allen ile birlikte NBA’in en etkili pota altlarından birini oluşturdu. 5.8 asist ortalamasıyla bu istatistikte çaylaklar arasında zirvede olan Josh Giddey, oyunu okuma becerisiyle uzun boyunun avantajından maksimum faydalandı. Henüz 19 yaşında NBA’de sahayı en iyi gören kısalardan biri olan Giddey, 10.4 sayı, 6.8 ribaund, 1 top çalma istatistikleriyle diğer kategorilerde de fark yarattı.

2) Houston Rockets’ın serisi ve Alperen Şengün

Altı maçtır kazanan Houston Rockets, Phoenix’in Warriors’a mağlup olmasıyla NBA’de aktif en uzun galibiyet serisinin sahibi. Son altı maçtan önce 15 maç üst üste kaybeden Rockets, ABD profesyonel spor ligleri tarihinde 15 maçlık mağlubiyet serisinden sonra altı maç üst üste kazanan ilk takım oldu.

Houston bu seriyi Christian Wood’un tek başına pivotta kullanılmasıyla, üstelik Jalen Green ve Kevin Porter Jr.’ın maç kaçırdığı bir dönemde gerçekleştirdi. Sezona beklentilerin altında başlayan Wood bu süreçte 19.3 sayı, 11.5 ribaund ve 1.8 blok ortalamaları yakaladı. Rockets’ta vites arttıran bir diğer isim Jae’Sean Tate olurken Alperen Şengün, sezon başından beri kısıtlı sürelerde verdiği katkıyı sürdürü. Sahadaki yaratıcılığı ve kendine has tarzını, istikrarlı performansla temellendiren Alperen, en istim üstündeki çaylaklardan biri.

Yedek pivot pozisyonu için Daniel Theis’tan daha iyi performans gösteren ve Theis’a kıyasla Wood ile ikili olmaya daha yatkın Alperen, son iki maçta Orlando Magic ve New Orleans Pelicans karşısında toplam 36 dakikaya 23 sayı, 7 ribaund, 6 asist, 2 blok, 1 top çalma sığdırmayı başardı.

Alperen Şengün’ün Orlando Magic maçı performansı:

https://twitter.com/NBATurkiye/status/1466995682447921157

3) Ömer Faruk Yurtseven, bulduğu şansı iyi değerlendiriyor

NBA’de şu ana kadar çok az forma şansı bulan Ömer Faruk Yurtseven, Miami Heat’te Bam Adebayo’nun sağ başparmağından ameliyat olması sonucu parkelerden bir süre uzak kalacak olduğu bir dönemde son üç maçta 19, 23 ve 17 dakika şans buldu. Her maçta bulduğu kısıtlı sürede istatistik kağıdını dolduran ve tırnaklarıyla kazıya kazıya sürelerini arttırmaya çalışan Ömer Faruk, Indiana Pacers galibiyetinde 6/8 saha içiyle 12 sayı, 5 ribaund, 2 blok kaydetti.

Ömer Faruk Yurtseven’in Pacers karşısındaki performansı:

Belindeki sakatlık nedeniyle Cleveland Cavaliers’ın son dokuz maçının beşinde forma giyemeyen Cedi Osman, parkelere döndükten sonra Utah Jazz ve Milwaukee Bucks karşılaşmalarında toplam 46 dakika süre aldı. Cedi bu sürede toplam 20 sayı, 5 ribaund, 6 asist, 5 top çalma ve 1 blok kaydetti.

Cedi’nin geri dönüşte önemli pay sahibi olduğu Utah Jazz maçı performansından kesitler:

Performansı ve aldığı süre son dönemde biraz düşen Furkan Korkmaz, son 13 maçta yalnızca bir kez çift hanelerde skor üretebildi. Furkan Philadelphia 76ers’ın dün (6 Aralık) gece uzatmada Charlotte Hornets’i 127-124 mağlup ettiği karşılaşmada 17 dakika süre aldı ve 8 sayı, 4 ribaund, 3 asistle mücadele etti.

Furkan Korkmaz’dan Atlanta Hawks galibiyetinde 9 sayı – 3 ribaundluk katkı:

NBA’deki en eğlenceli ve iyi anlaşan ikililerden Furkan & Matisse Tybulle:

4) Portland Trail Blazers, Neil Olshey ile yolları ayırdı

Portland Trail Blazers, Genel Menajer Neil Olshey ile yolların ayrıldığını açıkladı. 2012’den beri takımın genel menajeri olan ve Basketbol Operasyonları Başkanı olarak da görev alan Olshey hakkında, onun yönetiminde “ırkçı ve saldırgan” bir iş ortamı olduğu gerekçesiyle soruşturma yürütülüyordu. Görevi geçici olarak Oyuncu Direktörü Joe Cronin devraldı.

Portland, bağımsız O’Melveny & Myers şirketinin yürüttüğü soruşturmanın ardından 56 yaşındaki Olshey’le yollarını ayırırken yaptığı açıklamada, “Bu değişimlerin daha pozitif ve saygının hakim olduğu bir çalışma ortamı yaratacağına inanıyoruz” ifadesini kullandı. Trail Blazers’taki görevinden önce dokuz yıl boyunca farklı pozisyonlarda Los Angeles Clippers bünyesinde çalışan Neil Olshey, Portland’da yakın zamanda yaşanan ilk ayrılık değil.

Takımın CEO’su Chris McGowan geçtiğimiz ay, dokuz yıllık görevinden ayrılmış ve yerine eski Başkan Yardımcısı Dewayne Hankins geçmişti. Bu sezon öncesinde ise takımda 2012-2021 yılları arasında görev alan koç Terry Stotts ile yollar ayrılmış ve yerine ilk koçluk deneyimini yaşayan NBA efsanelerinden Chauncey Billups gelmişti.

Neil Olshey, Chris McGowan ve Terry Stotts yönetiminde son sekiz sezondur aralıksız playoff yapan ve bu alanda ligdeki aktif en uzun serinin sahibi Portland Trail Blazers, son yedi maçta altı mağlubiyet aldı ve şu anda 11-14 derecesiyle Batı Konferansı’nda 10. sırada bulunuyor. Sam Amick ve Shams Charania’ya göre, karın sakatlığı nedeniyle dört maçtır parkeden uzak olan Damian Lillard, Ben Simmons ile birlikte oynamak istiyor. NBA’de savunma verimliliğinde sonuncu sırada yer alan Portland Trail Blazers’ta, Neil Olshey’nin ayrılığı son değişim olmayabilir.

5) Memphis Grizzlies’tan Oklahoma City Thunder karşısında NBA tarihinin en farklı galibiyeti

Memphis Grizzlies, 3 Aralık günü Oklahoma City Thunder’ı evinde 152–79 mağlup ederek NBA tarihindeki en farklı (73) galibiyeti elde etti. Grizzlies ayrıca taraftarları önünde 152 sayı ile kulüp tarihinde bir maçta atılan en yüksek sayıya ulaştı. Bu karşılaşmadan önce NBA tarihindeki en farklı galibiyet, 1991’de Cleveland Cavaliers’ı 148-80 mağlup eden Miami Heat’e aitti.

Beş maçtır Ja Morant’ten yoksun olan Memphis Grizzlies, kadrodaki tüm görev oyuncularının performanslarını ya koruması ya arttırması sayesinde bu beş maçın hepsinde galip gelen taraf oldu. Bu beş maçta sırasıyla Dillon Brooks (21), Jaren Jackson Jr (25, 27) ve Desmond Bane (29, 21) 20 sayının üzerine çıkan isimler oldu. Morant’in sakatlığının ardından bulduğu süre ve sorumluluğu artan Tyus Jones, toplam 37 asistle beş maçın dördünde takımın en çok asist yapan oyuncusu oldu.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler