Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari ücret üçüncü toplantıda da belirlenemedi, taraflar uzlaşamadı, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder rakamın bir sonraki toplantıda açıklanacağını söyledi

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katıldığı ve 2022 yılı asgari ücretinin belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün (9 Aralık) Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun ev sahipliğinde üçüncü toplantısını yaptı. Toplantıda taraflar arasında bazı konularda mutabakata varılsa da ücret konusunda bir uzlaşma sağlanamadı. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, dördüncü ve son toplantıda bir rakamın açıklanacağını ve geçmiş yıllarda olduğu gibi aralık ayı sonuna kalmadan yeni asgari ücret rakamının belirleneceğini söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısına hükümeti temsilen Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlık etti, işçi tarafını temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Sekreteri Nazmi Irgat ve işveren tarafını temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç katıldı. TÜİK’in işçinin geçimlik ücretine ilişkin verileri paylaşmadığı toplantıda taraflar, Hacettepe Üniversitesi’nin parametreleriyle değerlendirmeler yaptı.

Üçüncü toplantının ardından taraflar birlikte basın mensuplarına açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, TİSK’in gerçekleşmiş enflasyon oranını önererek asgari ücret düzeyinin 3 bin 100 TL olmasını uygun bulduğunu, Türk-İş’in ise refah payı ekleyerek 3 bin 900 TL’nin altına düşülmemesini istediğini belirtti ve kararın dördüncü toplantıda verileceğini söyledi. Önder’in toplantıdan sonra yaptığı açıklama şöyle:

Yaptığımız hesapta Hacettepe tarafından verilen parametrelere göre rakamları karşılaştırdık. Bu rakamlara göre, 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasında eski formüle göre değişiyor. TİSK bu rakamı 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor. 3 bin 567 liraya Türk-İş diyor ki ben daha farklı besin kaynaklarını tercih ederim diyerek bu rakam da 3 bin 900’ün altına düşmez diyor. Bugün için net bir tarih henüz belirleyemedik. Bu sene üçüncü toplantıyı ilk defa bu kadar erken yaptık. Dördüncü toplantı karar toplantısı olacak. Üç tarafa da uygun olan bir tarihte son toplantıyı yapacağız.”

Türk-İş Genel Sekreteri Irgat: “Gerçekleşen enflasyon yüzde 50’nin üzerinde”

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat ise işverenle uyuşmazlıkları gideremediklerini ve anormal şekilde artan enflasyonun dar gelirli insanları zorladığını belirtti. Irgat, “Çarşıya, pazara çıkıldığında bile gerçekleşen enflasyonun yüzde 50’nin üzerinde olduğu görülebiliyor. Gelir dağılımındaki adaletsizliği önleyecek rakama ulaşmak için asgari ücretteki artışın da bu oranlara yakın olması gerekiyor” dedi.  

TİSK Genel Sekreteri Koç: “TÜİK’in açıkladığı enflasyonu esas alıyoruz”

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise çalışanların enflasyona ezdirilmemesini hedeflediklerini ve Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in söylediği 3 bin 161 TL’lik asgari ücret teklifini sunmadıklarını belirtti. Koç, “işçilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini” ısrarla belirtirken, diğer yandan “yalnızca devletin resmi kurumu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  tarafından açıklanan enflasyon oranını dikkate aldıklarını” söyledi. Koç, taraflar arasında üç konuda mutabakata varıldığını belirterek, şu açıklamayı yaptı:

Üç konuda mutabakata vardık. Birincisi SGK işçi primlerinin 5 puan olarak revize edilmesi yani yüzde 14’ün yüzde 9’a inmesi. İşverenlere verilen 5 puanlık işveren desteğinin çalışanlara da sağlanması. 2. mutabakat; özellikle 1. vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret seviyesine çekilmesi. 3. mutabakat; beş yıldır uygulanan asgari ücret işveren desteğinin toplu iş sözleşmeli olan yerlerde ilk yılda uygulandığı gibi yüzde 6, toplu iş sözleşmesi olmayan yerlerde ise yüzde 3 olarak uygulanması.”

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu’ndan TÜİK’e tepki

TÜİK’in Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na her yıl sunulan bekar bir işçinin asgari geçim maliyetine ilişkin hesaplamaları bu yıl göndermemesine Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu tepki gösterdi. Çerkezoğlu, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Açıkladığı enflasyon oranları ile milyonlarca çalışanın ücretlerini belirleyen TÜİK, sıra yaşam maliyetini hesaplamaya gelince bundan kaçınıyor. TÜİK bütün bilgilere sahip olduğu halde neden bu veriyi komisyona sunmaktan kaçınmaktadır? TÜİK’e bu yönde bir baskı ve telkin mi gelmiştir? TÜİK’in bekar bir işçinin yaşam maliyetini hesaplamaktan kaçınmasının sebebi dört kişilik bir ailenin yaşam maliyetinin ortaya çıkması mıdır? TÜİK bunu saklamak istiyorsa nafiledir. Hesaplamamıza göre dört kişilik bir ailenin asgari yaşam maliyeti (yoksulluk sınırı) Ekim 2021 ayı itibariyle 10 bin 335 TL’dir. TÜİK’in sorumsuzluğu ve sorumluluktan kaçınması kabul edilemez.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.