Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kremlin’den S-400 açıklaması: “Türkiye’ye ikinci parti S-400’leri teslim etmeyi planlıyoruz”

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Yunanistan televizyon kanalı ANT1’e verdiği demeçte, Rusya’nın Türkiye’ye yeni bir S-400 hava savunma sistemi daha teslim etmeyi planladığını söyledi. Peskov kendisine, Türkiye’ye yeni bir S-400 sistemi daha sağlayıp sağlanmayacağının sorulması üzerine, “Türk ortaklarımız ile belirli bir anlayışımız var ve öyle umuyoruz” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Soçi’de düzenleyeceği görüşme öncesinde Yunanistan televizyon kanalı ANT1’ye röportaj verdi. Peskov’un röportajı cuma gecesi (10 Aralık) yayınlanacak.

Dimitri Peskov

Sunucunun Peskov’a, Moskova’nın Amerika Birleşik Devletleri’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası’na (CAATSA) rağmen Türkiye’ye ikinci parti S-400’lerin gönderilmesinin nedenini sorması üzerine Peskov şu cevabı verdi:

“Hepimiz ABD’nin yaptırımlar yoluyla oyun oynamayı sevdiğini fakat hedeflerine asla ulaşamadıklarını da biliyoruz. Yaptırımlarla, hiçbir ülkenin bakış açısını değiştiremediler. Ancak bizim politikamız şu: Başta ortaklarımız olmak üzere çeşitli ülkeler ile işbirliğine açık olmak.”

“S-400’ler saldırı değil, yüzde 100 savunma amaçlı”

S-400 hava savunma sistemlerin “saldırı değil, yüzde yüz savunma amaçlı” olduğunu belirten Peskov, Rusya ile Türkiye arasındaki S-400 işbirliğinin başta Yunanistan olmak üzere hiçbir ülke için tehdit oluşturmadığını vurguladı.

Türkiye, Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle ABD tarafından CAATSA yaptırımlarına tabi tutulmuştu. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in de aralarında bulunduğu dört yetkiliye uygulanan yaptırımlar 7 Nisan’da yürürlüğe girmişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Eylül’de New York Times gazetesine verdiği röportajda, ABD’nin Türkiye’ye F-35 satmak istemediğini hatırlatarak, “ABD’liler Türkiye’ye Patriot füze savunma sistemini satmış olsaydı, biz de S-400’leri almak zorunda kalmayacaktık” demişti. Erdoğan, Türkiye’nin S-400 hamlesinin ABD ile ilişkilerde gerilime yol açtığı hatırlatınca da “Bence buna değerdi, savunmamızı istediğimiz gibi güçlendirebiliriz” diye konuşmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.